İzmir'in yeni gemilerinde yabancı proje tartışması

Körfezde kullanılacak yolcu gemilerinin ihalesini alan Özata Tersanecilik'in projeyi yurtdışında yaptırdığı iddiaları tartışma yarattı.

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin, 'karbon kompozit mi', 'alüminyum mu' olsun tartışmalarıyla gündeme gelen 15 yolcu gemisinin yapımında şimdi de yabancı proje tartışması çıktı.
İzmir Körfezi'nde kullanılacak gemilerin ihalesini geçtiğimiz Nisan ayında 117 milyon euro teklif vererek kazanan Özata Tersanecilik'in projeyi yurtdışında yaptırdığı ve kontrolör (loyd) olarak yabancı bir ülkenin kuruluşunu seçtiği iddiaları gündeme geldi. Gemileri tamamen yerli teknoloji ile yapacakları taahhüdünde bulunan firma yetkililerinin davetli oldukları Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi'nin Eylül ayı meclis toplantısına katılmaması ve projenin henüz Büyükşehir'e teslim edilmemesi de gemilerde gecikme olup olmadığı sorusunu gündeme getirdi.

Gemi Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Başkanı Emrah Erginer projeyle ilgili olarak, "Bekleyeceğiz, göreceğiz. Hayırlısı olur inşallah" dedi.

'TAMAMEN YERLİ'

İddialara yanıt veren Özata Denizcilik Yetkilisi Mehmet Çağlarca, projeyi yurtdışında yaptırdıkları iddialarının doğru olmadığını, bu işin bir parçasını bile dışarı vermeyeceklerini söyledi. Projenin uluslararası alanda yankı yarattığına dikkat çeken Çağlarca, bu nedenle çok sayıda yabancı firmadan kendilerine teklifler geldiğini ifade etti. Çağlarca, "Biz herşeyin altyapısını Türkiye'de kuruyoruz. Fason imalat olmasın istiyoruz. Gemilerin ipliği de, dokuması da Türkiye'de yapılacak" şeklinde konuştu.
Proje onay sürecinin devam ettiğini dile getiren Çağlarca, "İzmir Büyükşehir Belediyesi ile devamlı görüşüyoruz. Onay süreci bir kere olan bir süreç değil. Büyükşehir'in istekleri var. 'Yolcu taşıma kapasitesi şu kadar olsun' diyorlar. Biz de dönüyor, hesap kitap yapıyoruz. Sürekli geliyor gidiyoruz. Projenin gelecek ayın ortasında onaylanmasını bekliyoruz. Zaten projenin yasal onay süreci 6 aydı. Bu sürenin bitmesine iki ay var" dedi.

İNŞAAT 2013'TE

Proje çalışmaları sürerken bir taraftan da tersanede gemi kalıplarına başladıklarını dile getiren Çağlarca, "Proje onaylandığı an düğmeye basacağız. Bütün malzeme alımlarına başlayacağız. 2013 başında gemileri inşa etmeye başlarız. Sözleşme imzaladığımız 2012 Haziran'ından 18 ay sonra, yani Aralık 2013'te ilk gemiyi rahatça teslim ederiz. Hatta daha erken teslim etmek için gayret sarfedeceğiz. Tersanede 4 gemi aynı anda inşa edilecek. Tamen seri imalat olacak" dedi.

Kocaoğlu: Vapurlar iş takvimine uygun gidiyor

Geçtiğimiz Nisan ayında ihalesini yaptıkları 15 adet yolcu vapuru ile ilgili yüklenici firmanın iş takvimine uygun olarak çalışmalarını sürdürdüğünü belirten Başkan Kocaoğlu, "Bayramdan sonra İstanbul'a gidip tersaneden çalışmaları yerinde göreceğiz. Şu aşamada yüklenici firma vapurlar için yaptığı dizayn örneklerini hazırlayıp gösteriyor. Zaten bu çalışmayı yapabilmesi için belli bir zaman aralığı da şartnameye konmuştu" diye konuştu. Vapurların İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne 117 milyon euro yani yaklaşık 300 milyon liraya mal olacağını belirten Başkan Kocaoğlu, "Vapur alımı konusunda kredi almak için uğraşıyoruz. Alınca rahatlayacağız. Aksi takdirde kendi yağımızla kavrulacağız" dedi.

Editör: TE Bilişim