İzmir’in Yeni Gemileri Çakabey ve Dokuz Eylül

Geriye kalan 13 geminin ismini ise İzmirliler belirleyecek.

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Yalova’daki tersanelerde yaptırdığı 15 yeni yolcu gemisinden ilk ikisinin ismi Çakabey ve Dokuz Eylül oldu. Geriye kalan 13 geminin ismini ise İzmirliler belirleyecek. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin deniz ulaşımının geliştirilmesi amacıyla sipariş verdiği 15 yeni yolcu gemisinden 5’inin yapımının sürdüğü Yalova tersanelerinde tatlı bir heyecan yaşanıyor. İzmir’de merakla beklenen yüksek performanslı ilk yolcu gemisi, klas kuruluşlarının yapacağı son testlerin ardından önümüzdeki günlerde İzmir'e gelecek. İzmir Körfezi, her 90 günde bir yeni gemiyle renklenecek ve yıl sonunda 4 yeni gemi hizmete girmiş olacak. Üretici firma Özata Tersanecilik, ikinci ve üçüncü geminin gövdelerini tamamladı. Dördüncü ve beşinci geminin ise gövde imalatı devam ediyor.

HEDEF 27 MİLYON YOLCU

Yeni gemilerin İzmir’deki ilk yılında, deniz ulaşımından yararlanan toplam yolcu sayısını yüzde 25 oranında arttırması öngörülüyor. En son geminin geleceği 2017 yılında ise bu oranın yüzde 100’e ulaşması bekleniyor. Şu anda yıllık 13 milyon 500 bin olan yolcu sayısının, ikiye katlanarak 27 milyona çıkarılması hedefleniyor.

13 GEMİNİN İSMİNİ İZMİRLİLER KOYACAK

Karbon kompozit malzemeden üretilen 15 gemiden ilkinin ismi Çakabey, ikincisinin ismi ise İzmir’in kurtuluş günü olan Dokuz Eylül olarak belirlendi. Geriye kalan 13 geminin isimleri ise İzmirlilerin önerileri doğrultusunda konacak. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin web sitesinde oluşturulacak bölümde önerilerini belirten İzmirliler, gemilerin isimlerini belirleyecek.

ÇAKABEY KİMDİR?

İzmir’in yeni gemilerinden ilkine adı verilen Çakabey, 1071'deki Malazgirt Meydan Muharebesi'nin hemen sonrasında Selçukluların Anadolu coğrafyasına yayıldıkları dönemde Smyrna (İzmir) merkezli bağımsız bir beylik kuran ve yöneten 11. yüzyıl Selçuklu komutanı ve denizcisidir. Türk tarihinin ilk donanmasını oluşturduğundan tarihteki ilk Türk amirali olarak kabul edilmektedir.

İzmir’in yeni gemileri, Çakabey ve Dokuz Eylül oldu

İzmir’in yeni gemileri, Çakabey ve Dokuz Eylül oldu

İzmir’in yeni gemileri Çakabey ve Dokuz Eylül

Editör: TE Bilişim