İzmir'in Gemileri Hazırlanıyor

 İzmir Büyükşehir Belediyesince sipariş edilen 15 yeni yolcu gemisinden 4'ünün yapımı Yalova'daki tesislerde sürüyor.

Büyükşehir Belediyesinden yapılan yazılı açıklamaya göre, gemilerden ilkinin ana makineleri, jeneratörleri ve şanzımanı yerleştirilirken 2'ncisinin gövdesi tamamlandı. Gemilerden 3'üncüsünün gövde çalışmaları devam ederken 4'üncü gemi ise kalıp aşamasına getirildi. Savunma, havacılık ve uzay teknolojisinde kullanılan karbon kompozit malzemeden oluşan gemilerin yapımını üstlenen ÖZATA Tersanesi Yönetim Kurulu Başkanı Özdemir Ataseven, gemilerin Türkiye denizciliğine çok büyük katkı yaptığını belirtti. Gemi yapım işinin çok iyi düşünüldüğünü, araştırıldığını ve büyük cesaretle hayata geçirildiğini dile getiren Ataseven, şunları kaydetti: "Kuzey ülkelerinde son senelerde kullanılan gemiler bunlar ama İzmir'in yaptırdığı yeni gemiler, dünyadaki en büyük deniz otobüsü. Karbon infüzyon, karbon kompozit, vakum infüzyon sistemi ile yapılan en büyük gemiler. Yani son teknoloji ile yapılan en büyük gemiler. Karbon kompozit gemi. Seçilen malzeme savunma sanayinde ve uzay teknolojisinde kullanılan bir malzeme olduğu için çok özel ve teknoloji gerektiren bir iş. Biz de tabii o yatırımı yaptık. Avrupa'da buradakine yakın tesisler yok. Şu anda Avrupa'nın en büyük ve en modern tesisini yaptık."

"Herkes İzmir'i örnek alacak"

İzmir'in yeni gemilerinin çok özel olduğuna dikkati çeken Ataseven, "Norveç'te, Kuzey Denizi'nde bunların daha küçükleri kullanılıyor. Bu gemiler 32 knot süratte gidiyor ve mesela 4 metre dalga var, 32 knotta hiç sürat kesmeden gidebiliyor. Yani böyle bir teknolojiye sahip" dedi. Yeni gemilerin ekonomik ve çevreci olduklarını hatırlatan Ataseven, sözlerini şöyle sürdürdü: "Yakıt ve emisyon yarı yarıya. Çok ekonomik ve çevreci. Yapımında biraz pahalı diye düşünce var ama aksine ilk 1 -1,5 senede bu tür çalışan gemiler zaten aradaki farkı kapatıyor. Bu teknolojiyi Avrupalı 10 senedir keşfetmiş, bunla çalışıyor. Çünkü yakıt çok maliyetsiz. Onun için çok karlı. Kamu ve özel sektör, bu kadar özelliği gördükten sonra en kısa sürede karbona dönüp İzmir'i örnek alacaktır. Ama görmeden inanmazlar. İlk geminin suya inmesini bekliyorlar. Biz de en kısa zamanda onu teslim edip diğer projeleri görüşmeye başlayacağız."

Gemilerde kullanılan karbon kompozit malzemenin denizde aşınmadığını ve bir ömür boyu kullanılabileceğini vurgulayan Ataseven, "Bu gemilerde, çelik ve alimünyum gibi malzeme yorgunluğu ve denizde bir ömür süresi yok. Çelik olan gemiler en fazla 15 yıl çalıştıktan sonra malzeme yorgunluğuna girer. Devamlı bakım gerektirir. Bu gemiler denize pozitif bir malzeme ve hiçbir aşınma olmuyor. Ömür süresi yok" dedi. Yapımı süren gemilerden ilkinin final aşamasında olduğunu ifade eden Özdemir Ataseven, gemileri zamanından önce tamamlayacaklarını da sözlerine ekledi.

Editör: TE Bilişim