Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Türkiye’ye kruvaziyer ile gelen her 4 turistten birinin İzmir’e geldiğini belirtti. Yıldırım, “Geçen yıl 502 bin 904 turist İzmir’e kruvaziyer ile geldi. Bu yıl ise daha tatil sezonu başlamadan gelen turist sayısı 152 bine yaklaştı. Kruvaziyer limanını yaparak, İzmir’i kruvaziyer turizminin merkezi, diğer yatırımlarımızla da kruvaziyer turizminde cennet yapacağız." dedi.

Bakan Yıldırım, konuyla ilgili yaptığı basın açıklamasında, kruvaziyer turizm sektörünün cirosunun yaklaşık 120 milyar dolar olduğunu, bu nedenle kruvaziyer turizmine büyük önem verdiklerini belirtti. Kruvaziyerin önemli faaliyet alanlarından biri olduğunu ifade eden Yıldırım, "Buna karşın Türkiye'de kruvaziyer turizmine ancak 2003 yılı sonrasında önem verilmeye başlandı. 2003 yılında 580 bin kişinin ziyaret ettiği Türkiye’de sadece 11 limana kruvaziyer yanaşıyordu. Geçen yıl 26 limana toplam 2 milyon 192 bin turist ziyarette bulundu. Turist sayımız 4 kat, liman sayımız ise 2,5 kat arttı." dedi.

503 Bin Turist İzmir'e Kruvaziyer ile Geldi

Bakan Yıldırım, 2003 yılında İzmir’e 5 gemi ile 3 bin 270 yolcunun, 2004 yılında ise 33 gemi ile 75 bin 934 yolcunun geldiğini hatırlatarak, başlatılan çalışmalar ile İzmir’e geçen yıl gelen kruvaziyer sayısının ise 267'ye ulaştığını söyledi. Yıldırım, 2003 yılından bu yana İzmir’e gelen kruvaziyer sayısında yaklaşık 60 kat artış yaşandığına dikkat çekti. 2003 yılında İzmir’i ziyaret eden turist sayısının 20 bini bulmadığını kaydeden Yıldırım, şunları kaydetti: “2003 yılından bu yana İzmir’e yaklaşık 2 milyon 257 bin kişi kruvaziyer ile geldi. Her geçen yıl İzmir’i ziyaret edenlerin sayısı artıyor. Geçtiğimiz yıl kruvaziyer ile ülkemize gelen 2 milyon 191 bin ziyaretçinin 502 bin 904’ü İzmir’i tercih etti. Türkiye’ye kruvaziyer ile gelen her 5 turistten biri geçen yıl İzmir’i tercih etti. 2010 yılında ise İzmir’e gelen turist sayısı ise yaklaşık 380 bin, 2009 yılında ise 315 bindi."

Türkiye'ye Gelen 4 Turistten 1'i İzmir'i Tercih Etti 

Bakan Yıldırım, 2011 yılında Türkiye’yi ziyaret eden bin 623 kruvaziyer gemisinin 539’unun ilk 6 ay içinde geldiğini söyledi. 2012 yılının ilk 6 ayında ise Türkiye’yi ziyaret eden kruvaziyer sayısının 362, gelen turist sayısının ise 630 bin olduğunu belirten Yıldırım, şu bilgileri verdi: “Ancak, İzmir’i ziyaret eden kruvaziyer sayısı artıyor. İzmir’e bu yılın ilk 6 ayında gelen kruvaziyer sayısı 91’i, turist sayısı ise 151 bin 733’ü buldu. Bu yıl Türkiye’yi ziyaret eden 4 turistten 1’i İzmir’i tercih etti. İzmir Limanı rehabilitasyon projesinin tamamlanmasının ardından ise daha büyük gemilerin de limana yanaşmasını sağlayacağız. Rehabilitasyonun tamamlanmasının ardından 350 metre uzunluğunda, 10 bin TEU kapasiteli gemiler limana yanaşabilecek. Limanın kapasitesi de 3 kat artacak. Bu da İzmir’i daha büyük kruvaziyerlerin ziyaret etmesini sağlayacak.”

Kruvaziyer Limanı İhalesine Çıkıldı 

Yıldırım, ortaya çıkan rakamların İzmir'in kruvaziyer turizminde önemli bir noktaya geldiğini ortaya çıkardığını vurgulayarak, şöyle devam etti: “Ülkemizde İstanbul, İzmir ve Kuşadası’nın kruvaziyer turizmin ağırlıklı destinasyonları arasında yer aldığını görürüz. Bu bakımdan İzmir Limanı'nın bir kısmını tamamen büyük operasyondan ayırarak ve arka sahasını da genişleterek 3 milyon kapasiteli yeni bir kruvaziyer liman yapma kararı aldık. Bu kapsamda özelleştirme ihalesine de 22 Mayıs’ta çıktık. İhale süreci halen devam ediyor. Kruvaziyer Limanını yaparak, İzmir’i kruvaziyer turizminin merkezi, İzmir için belirlediğimiz 35 + proje yatırımlarıyla da kruvaziyer turizminde cennet yapacağız."

İzmir'e bağlı antik kent Efes ile ilgili liman çalışmalara da değinen Yıldırım, “Şimdi Efes Antik Kentini de eski orijinal haline getirecek bir projeyi hayata geçireceğiz. Bir anlamda denizi Efes'e taşımış olacağız. Bu projenin de çok yakında yapımına başlanacak. Yaklaşık 6 mil mesafede denizden küçük teknelerle Efes'e gidilebilecek. Oradaki antik mekan ve kutsal mekanlar tekrar aslına uygun olarak elden geçirilmiş olacak. Bu bölgenin de turist akınına uğramasını bekliyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Editör: TE Bilişim