Kruvaziyer İçin Limanlar Yetersiz

İZMİR İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından açıklanan rakamlara göre geçen yıl 198 kruvaziyer gemisinin yanaştığı İzmir'e 481 bin turist deniz yolu ile giriş yaparken, bu yılın ilk 11 ayında 135 kruvaziyer gemisi ile 327 bin turist geldi.

Kruvaziyer gemileriyle İzmir'e gelen yolcu sayılarında yaşanan yüzde 30.9'luk düşüş, Yaşar Üniversitesi'nde düzenlenen "Kruvaziyer Turizmi" konulu söyleşide ele alındı.

Yaşar Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Turizm ve Otel İşletmeciliği Programı tarafından düzenlenen "Kruvaziyer Turizmi" konulu söyleşiye Costa Cruises Türkiye Müdürü Saltuk Kocabaş ile Acente Satış Yöneticisi Gülru Erkan katıldı.

Kruvaziyer turizminde yaşanan gelişmeleri değerlendiren Saltuk Kocabaş, Türkiye'deki limanların kruvaziyer turizmi için yetersiz kapasiteye sahip olduğunu söyledi. Bu nedenle kruvaziyer şirketlerinin Türk limanlarını sadece durak olarak kullandıklarına dikkat çeken Kocabaş, "Şirketimiz, bünyesine bağlı bir geminin ana limanı olarak İstanbul'u ilan etti. Bu gemilerin İstanbul'da 2 gün kalıp, yolcuların şehirde geçirecekleri zaman ve bırakacakları döviz anlamına geliyor. Ancak Türkiye genelinde limanlarımızın kapasitesi oldukça yetersiz. Hala yurt dışındaki rakiplerimizin çok gerisindeyiz. Örneğin Kuşadası limanı, 2 kruvaziyer gemisini aynı zamanda yanaşırsa büyük bir sıkıntı yaşıyor. İzmir ve İstanbul limanları dünya genelinde önemli bir destinasyon haline geldi. Ancak Alsancak limanının yalnızca kruvaziyer turizmine ayrılması için dualarımız devam ediyor. İzmir ana liman seçilirse İzmir turizmi büyük bir sıçrama yakalar. Kruvaziyer turizminde yaşanan düşüşler ivme kazanıp tekrar yükselişe geçebilir" diye konuştu.

ÇOK HIZLI BÜYÜYEN BİR SEKTÖR

Geçen yıl dövizde yaşanan ani kur farklarının kruvaziyer turizmine olumsuz yansıdığına da değinen Saltuk Kocabaş, bu nedenle Türk turistin kruvaziyer seyahat tercihlerinde düşüşlerin yaşandığını söyledi. Liman yetersizliklerine rağmen kruvaziyer turizminin ülkemizde hızlı büyüyen bir sektör haline geldiğini belirten Kocabaş, sektörün hem deneyimli hem de eğitimli kişilere büyük ihtiyacı olduğunu ifade etti.

Editör: TE Bilişim