Büyükşehir Belediyesi, günlük 800 tona ulaşan arıtma çamurlarını çürüterek yüzde 95 oranında kurutacak tesisin temel atma törenini gerçekleştirdi. Törende İzmir halkına teşekkür eden Başkan Aziz Kocaoğlu, ”Bize güvendikleri, en zor günümüzde destekledikleri, kötü gün dostu olup Türkiye’ye vefa örneği verdikleri için halkımıza şükranlarımı sunuyorum” dedi.

Yaptığı çevre yatırımlarıyla dikkat çeken İzmir Büyükşehir Belediyesi, Türkiye’nin en büyük çevre yatırımlarından birini daha hayata geçiriyor. 61 milyon 500 bin TL ihale bedeli ile 30 bin metrekare alan üzerinde Çiğli’de temeli atılan, Çamur Çürütme ve Kurutma Tesisi’ni Türk- Yunan ortaklığı AKTOR- ARBIOGAZ firması kuracak.

Çiğli’deki törende konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, “Bu tesis, Türkiye’nin çamur çürütme konusunda bugüne kadar yaptığı büyük yatırım” dedi. Tesisin çalışma sistemi hakkında bilgi veren Başkan Kocaoğlu, “Bu tesisle buradan çıkan günde yaklaşık 600 – 800 ton çamur önce gazlaştırılarak çürütülecek ve metan gazı çıkartılacak. Çıkan metan gazından enerji edilecek, kalan çamur ve diğer arıtmalardan gelen çamurlar da tesisin kurutma ünitesinde kurutulacak. Gerekli olan enerjinin yüzde 70’i de elde edilen enerjiyle karşılanacak” diye konuştu.

“İzmir büyüyor”

2009 seçim konuşmalarında, 2010 ve 2011 yıllarının çok farklı olacağını söylediğini hatırlatan Başkan Aziz Kocaoğlu, “2011 yılında İzmir, dünyada 200 metropol içinde en çok büyüyen 4. kent oldu. Bunu İzmirliler’e, İzmir’in kanaat önderlerine, belediye başkanlarına, Büyükşehir Belediyesi’ne, İzmirli hemşehrilerimizin bize güvenmesine, sahip çıkmasına borçluyuz. Buradan tüm hemşehrilerimize saygılarımı ve sevgilerimi gönderiyorum. Bize güvendikleri için, en zor günümüzde destekledikleri, kötü gün dostu olup Türkiye’ye vefa örneği verdikleri için minnetlerimi, şükranlarımı, saygı ve sevgilerimi sunuyorum” dedi.

Başkan Aziz Kocaoğlu, “Bugünlerin hepsi geçecek. Yüzümüzün akıyla biz hep zoru başardık, başaracağız da. Ana hedefimiz hemşehrilerimize layık olmak, yaşam standartlarını – gelirini artırmak. Bunun için çalışıp üretiyoruz, üretmeye de devam edeceğiz. Halk bize güvendiği müddetçe çalışmalarımız artarak devam edecektir” diye konuştu.

“Türkiye arıtmasının yüzde 25’i İzmir’de”

“Sürdürülebilir çevre” konusuna büyük önem verdiklerini vurgulayan Başkan Aziz Kocaoğlu şöyle konuştu:

“İzmir’de SİT ya da kamulaştırma gibi nedenlerden dolayı birkaç yerleşim yeri hariç, her yerde ileri biyolojik arıtma tesislerini işletime aldık. 3.5 milyonluk İzmir metropol kentinde 3 milyon 400 bin kişinin arıtma ihtiyacını 8 yıl içinde tamamladık. Bugüne kadar bu büyüklükte çevre yatırımı Türkiye’de gerçekleştirilmedi. Türkiye’deki arıtmaların yüzde 25’i İzmir Büyükşehir Belediyesi sınırları içinde. İzmir’in nüfusu Türkiye’nin yüzde 4.5’ini oluşturuyor. Çevreye bu kadar önem veren bir kentiz. Örnek vermek için söylüyorum İstanbul’un arıtma kapasitesi Türkiye’de yüzde 15, Ankara’da ise hiç yok. Bunu eleştirmek için değil, büyük kentler arasında İzmir’in yaptığı yatırımı göstermek için söylüyorum”.

Yüzülebilir Körfez

En büyük hedefinin “Yüzülebilir Körfez” olduğunu vurgulayan Başkan Aziz Kocaoğlu, “Bu projenin iki ayağı var. Bir tanesi, Ulaştırma Bakanlığı’nın - TCDD’nin Liman yolunun genişletilmesi, derinleştirilmesi, Liman’ın fonksiyonun artması. Bunu TCDD yapacak. Şu anda projenin hem proje çalışması hem de ÇED sürecini TCDD ile götürüyoruz. İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne düşen ise, İç Körfez’e akan 16 tane derenin getirdiği çeşitli atıkların temizlenmesi, bertaraf edilmesi ve Güney’e derinleştirilmiş Liman yolundan suyun sirkülasyonunu sağlayacak bir kanal açmak. Bu kanal sayesinde sudaki oksijen artacak. Dolayısıyla su temizlenecek, hem balık tutacağız hem de evimizden denize girecek temizlikte suya kavuşacağız. Bu proje, dünyanın en önemli çevre yatırımı yapan belediyesi, kenti olarak bizi taçlandıracak. Bu İzmir’in en büyük projesidir” dedi. Başkan Kocaoğlu, Körfez’i temizleyecek kazıcı gemiler ve romorkörlerin Temmuz ayında gelerek çalışmaya başlayacağı bilgisini verdi.

“Teşvik adaletsizliği var”

İzmir’in her alanda yatırım yapması gerektiğinin önemine dikkat çeken Başkan Kocaoğlu, “Biz İzmiriz, metropol kentiz. Her sektörden yararlanacağız, her sektörde büyüyeceğiz. Tek sektörle ya da belli kollarda büyüyerek bu kenti büyütemeyiz. Bugün İzmir, her sektörde üreten bir kent. Belli sıkıntılarımız var, bunların hepsini talep ediyoruz. Mesela teşvik yasaları konusunda İzmir’in aleyhine durumlar var. Geçen gün gazetelerde vardı. Otomotiv yan sanayi konusunda Kemalpaşa Bağyurdu’nda organize sanayi bölgesi var. Manisa sınırında, Turgutlu’da. Orada da Turgutlu organize sanayi var. İkisinin arasında o kadar büyük teşvik farkı var ki, İzmir tarafı büyüyemiyor, yatırım yapılamıyor. Bir çizgiyle - cetvelle çizilmiş. Bir tarafında teşvik olması, diğer tarafında olmaması, İzmir’in aleyhine çalışıyor. Bunların giderilmesi için merkezi hükümete, odalarla birlikte mücadele ediyoruz” dedi.

Sosyal belediyecilik

Büyükşehir Belediyesi olarak çalışmaların her alanda devam ettiğini söyleyen Başkan Aziz Kocaoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Sadece arıtma tesisleriyle iş bitmiyor. Tarımda iyi tarımı- organik tarımı desteklemek zorundasınız. Hayvancılıkta iyi sütü - eti desteklemelisiniz. İzmir Büyükşehir Belediyesi, Türkiye’de 1980’den sonra taşeronlaşmayı ilk kaldıran kurumdur. Özellikle Küçük Menderes’te tarıma destek veren, tarımın kalkınmasını sağlayan, bunu yaparken de ilçeleri, beldeleri ve köyleri kalkındıran bir anlayışla tarımı ülke gündemine, sütü ülke gündemine, çiçeği ülke gündemine, peyniri ülke gündemine, kooperatifçiliği tekrar ülke gündemine, dayanışmayı ülke gündemine taşıyan bir belediyedir, yerel yönetimdir. Yerelde kalkınmayı, belediye başkanlarımızla, meclis üyelerimizle, bürokratlarımızla gerçekleştirmek için yola çıktık; bu yolda hızlı adımlarla yürüyoruz”.

Katı atık tesisi

Katı atık konusunda yer arayışlarının devam ettiği bilgisini veren Başkan Aziz Kocaoğlu, “Her şeyimiz hazır, uzun süredir çalışıyoruz. Yoğurdu üfleyerek yiyoruz, çünkü kamu parasını kullanıyoruz. Ölçüp biçerek sağlıklı karar veriyoruz. 2020 EXPO’sunun bu çalışmaların üzerine İzmir’i taçlandıracağın inanıyorum” dedi.

“Başkan Kocaoğlu’nun yanındayız”

Törende konuşan Çiğli Belediye Başkanı Metin Solak, çalışmalarından dolayı Başkan Kocaoğlu’na ve ekibine teşekkür ederek, “İzmir Büyükşehir Belediyesi her zaman ilkleri yapıyor. Her zaman başkanımızın yanında olduk, olmaya da devam edeceğiz” dedi. Çiğli Kaymakamı Mustafa Arı da, “İzmir tüm yatırımları hak ediyor. Temennim, yatırımların bir an önce yapılarak tamamlanması” diye konuştu.

Çiğli Atıksu Arıtma Tesisi’nde gerçekleşen törene CHP Genel Başkan Yardımcısı Perihan Sarı, İzmir Milletvekili Mustafa Moroğlu, İl Genel Meclisi Başkanı Serdar Değirmenci, Karşıyaka Belediye Başkanı Cevat Durak, Çiğli Belediye Başkanı Metin Solak, Balçova Belediye Başkanı Mehmet Ali Çalkaya, Narlıdere Belediye Başkanı Abdül Batur, Buca Belediye Başkanı Ercan Tatı, Bayraklı Belediye Başkanı Hasan Karabağ, Menemen Belediye Başkanı Tahrir Şahin, Gaziemir Belediye Başkanı Halil İbrahim Şenol, Aliağa Belediye Başkanı Turgut Oğuz, Çiğli Kaymakamı Mustafa Arı, meclis üyeleri, ARBIOGAZ Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet İzolluoğlu, belediye bürokratları, muhtarlar ve vatandaşlar katıldı.

Vapur ihalesi yerli firmada

İzmir’in ihtiyacı olan yeni gemilerin alınması için 30 Nisan’da gerçekleşen ihale sonuçlandı. İhale sonucunda göre alınacak15 adet, karbon kompozit malzemeden yapılma çevreci gemiler yerli bir firma tarafından yapılacak.

Çiğli’deki temel atma töreninde ihale sonucunu da açıklayan Başkan Aziz Kocaoğlu, “İhale süreci dün tamamlandı. 117 milyon Euro veren Özata Tersanecilik San. ve Tic. Ltd. Şti. isimli yerli sanayici ihaleyi kazandı. Para da Türkiye’de kaldı. Bu konuda ‘adrese teslim Avrupa’ya ihale yapılıyor” diye çok eleştirildik, Ama adrese teslim Türkiye Cumhuriyeti sanayicisidir” dedi.

Büyükşehir Belediyesi tarafından gerçekleştirilen ihale için, 15 firma dosya satın almış. Bunlardan 6 tanesi ihale için teklif zarfı sunmuştu. İhaleyi kazanan, Özata Tersanecilik San ve Tic. Ltd. Şti 117 milyon Euro teklif vermişti.

 

Editör: TE Bilişim