DÜNYA DENİZCİLİK GÜNÜ VE PREVEZE DENİZ ZAFERİ İZMİR’DE KUTLANDI

Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz İşletmeciliği ve Yönetimi Yüksekokulu 1 Ekim 2009 günü “DÜNYA DENİZCİLİK GÜNÜ VE PREVEZE DENİZ ZAFERİ KUTLAMA TOPLANTISI’nı düzenledi.

Yüksekokulun geleneksel olarak her akademik yılın ilk haftasında düzenlediği bu kutlama toplantısına bu yıl Uzakyol Kaptanlar Derneği Başkanı Kaptan Cengiz Karabüber ve Güney Deniz Saha Komutanlığı’ndan Yüzbaşı Levent Sezer konuşmacı olarak katıldılar.

Törende ilk olarak Uluslararası Denizcilik Örgütü Genel Sekreteri E. Amiral Efthimios E. MITROPOULOS’un 2009 Dünya Denizcilik Günü Mesajı okundu. Denizcilik Kulübü Başkanı Denizcilik İşletmeleri Yönetimi 2. Sınıf öğrencilerinden Merve ÖKSÜZ’ün tercüme ederek sunduğu mesajın bu yıl ki teması “İklim Değişikliği: Uluslar arası Denizcilik Örgütü için de Zorlu bir Mücadele Konusu” olarak belirlenmişti.

Mesajda IMO Genel Sekreterinin denizcilik camiasına ilişkin belirlediği sorumluluklar aşağıdaki gibi belirlendi: “Mesaj açık: İklim değişikliğiyle savaşta galip olmak için bir arada olunmalı üzerimize düşen görev layığıyla yerine getirilmelidir. Eğer buna aldırmıyorsak, sorunun çözülmesini de beklememeliyiz. Hepimize ait ciddi bir sorumluluk vardır. Bu yalnızca gezegeni kurtarmak amacıyla yola çıkmadan kapsamlı ve eşgüdümlü eylemlere girişmek değil, aynı zamanda şu an karşı karşıya olduğumuz krizi daha da kötüleşmeden önlemek adına yeni, ciddi bir çığır açmaktır. Birlikte çalışarak gelecek nesiller için sorumluluk bilinci taşıyan Kopenhag Konferansı’nda alınacak gerçekçi ve kalıcı değerleri koruyacağız.”

Kaptan Cengiz Karabüber’in Konuşması

Törende “Denizcinin Meslek Değerleri” başlıklı bir konuşma yapan Kaptan Cengiz Karabüber deniz örf, adet ve geleneklerinin önemini açıklayarak denizcilik mesleğinin değerlerini açıkladı.

Levent Sezer’in Konuşması

Törende “Preveze Deniz Zaferi ve Türk Tarihindeki Yeri” başlıklı bir sunum gerçekleştiren Yüzbaşı Levent Sezer Barbaros Hayrettin Paşa ve ailesinin kahramanlıklarla dolu hayat hikayelerini açıklayarak Preveze deniz zaferinin önemini anlattı. Sezer, Preveze deniz zaferinin hem strateji hem de taktik planlamanın harika bir örneği olduğunu belirterek bu zaferin dünya deniz harp tarihine örnek olduğunu örnekleriyle vurguladı.

Törene Dokuz Eylül Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hakkı Bahar, Sahil Güvenlik Komutanlığını temsilen Kurmay Kd. Albay Salih Arslan, DEÜ Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Utku Utkulu, DTO İzmir Şubesi Meclis üyesi Şener Kocuklu, DTO İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkan Başdanışmanı Erol Çağlar, Piri Reis Denizcilik Derneği Başkanı Kaptan Celal Üstünbaş, Kılavuz Kaptanlar Derneği’ni temsilen Kaptan Baykal Yaylalı, denizcilik sektörünün duayenlerinden Kaptan Altay Altuğ, Nemtaş A.Ş. temsilcileri, Yüksekokulun öğretim elemanları ve öğrencileri katıldılar.

Editör: TE Bilişim