İZMİR (CİHAN)- İzmir Büyükşehir Belediyesi, İZDENİZ şirketine ait "İhsan Alyanak" adlı yolcu vapurunun denizden çıkarılmasına yönelik açtığı ihaleyi iptal etti.

25 Temmuz 2011 tarihinde deniz fenerine çarparak geri dönen ve Konak İskelesi'nde batan vapurun enkazının çıkarılması için belediyeye dört firma davet edildi. İhale için altı firmanın dosya aldığı, sadece üç firmanın teklif verdiği bildirildi. Kamu İhale Kanunu'nun acil durumlarda kullanılan 21/B maddesi uyarınca ilana çıkılmaksızın yapılan ihale, sadece internet sitesinde duyuruldu. Solar Gemi Kurtarma Hizmetleri A.Ş., 265 bin lirayla en düşük teklifi verdi. Alternatif İnşaat Denizcilik 280 bin lira verirken en yüksek teklifi, 600 bin lirayla Aras Gemi Kurtarma yaptı. Alternatif İnşaat Denizcilik'in, şartnamede iş bitim süresi 10-13 gün olarak belirtilmesine rağmen süre olarak 60 gün yazması üzerine ihale komisyonu, şirketi ihale dışı bıraktı. Diğer teklifleri veren şirketler de daha önce yaptıkları işlerle ilgili sözleşmeleri ihale dosyasına koymadıkları için uygun işlem yapılmadığı gerekçesiyle ihale dışı bırakılarak ihalenin iptaline gidildi.

İhale mevzuatına uygun davranmak zorunda olduklarını belirten belediye yetkilileri, firmalar özel sektöre yaptıkları işlerle ilgili fatura ve sözleşmelerini dosyalarına koymadıkları için iş deneyimlerinin yetersiz görüldüğünü söyledi. Diğer yandan vapurun, çıkarılması halinde ihaleyi alan firma tarafından Aliağa Gemi Söküm Bölgesi'ne çekilerek parçalanacağı bildirildi.

Editör: TE Bilişim