İzmir 'ROTA'sından Şaşmadı

Deniz Ticaret Odasının dün yapılan seçimleri sabah 09:00 da başlayıp 17:00 de son buldu. İki listenin yarıştığı meclis üyeliği seçimlerinde Geza Dologh 290 oyun 215’ini alırken, diğer aday Hakkı Toros 75 oyda kaldı. Gün boyunca sakin ve biraz da gergin bir bekleyişle süren seçimin  sonuçları 17:15 itibariyle açıklandı.

Seçim sonuçlarının açıklanmasından hemen sonra DTO’yu  terk eden Hakkı Toros’un gergin olduğu gözlendi.

DTO çıkışında seçim sonuçlarıyla ilgili yorumlarını aldığımız Hakkı Toros şunları söyledi: ‘ İstanbul’u yenemedik diyorum başka da bir şey demiyorum. Hala İzmir’linin parası istanbul’a mı gidecek?  Bunu bir sorun. İzmir’linin geçen dönem ki 2 trilyonu İstanbul’a okul yapmaya gitti. Neden İzmir’de kalmadı?’

Oylar arasındaki büyük fark konusunda, ‘Ben İstanbul’u yenemem ki’ diyen Toros,  ‘buyrun işte Cengiz Kaptanoğlu burada. İstanbul’dan, evden gelen kişi burada. Böyle bir şey olabilir mi?’ şeklinde sözlerini tamamladı.

En büyük başkan tarımcı başkan

Hakkı Toros’a karşı büyük farkla seçimi kazanarak, 3. kez başkan olan Geza Dologh  Deniz Haber Ajansı muhabirlerinden Eylül Çetinkaya’nın sorularını yanıtladı.  İşte Dologh’la seçimleri kazanmasının hemen ardından sıcağı sıcağına yaptığımız çok özel röportaj:

Eylül Çetinkaya: Hakkı Bey, seçim sonuçları için İstanbul kazandı, İstanbul’u yenemedik diyor siz bu konuda neler söyleyeceksiniz?

Geza Dologh: Hakkı Bey, İstanbul’la mı yarıştı?  İstanbul’la yarıştıysa neden Ziraatçi Başkan tabirini kullandı. Ziraatçi Başkan demeseydi o zaman. Bence, akıl hisse galip geldi. Yeni rotamıza hoş geldiniz afişleri hazırlamışlardı. Demek ki, herkes eski rotasından hoşnut.  Kimse yeni rota istemiyor. Bu başarı hepimizin başarısı. Hepimiz çalıştık. Hepimiz seçim için değil, en iyisini yapmak için çalıştık.

Eylül Çetinkaya: Bundan sonraki çalışmalarınız neler olacak biraz bahsedebilir misiniz?

Geza Dologh: Yeni projeler, eski projelerin devamı. Denizcilik üst kurulu teşkili ve kurulması,denizi tanıtmaya zaten devam edeceğiz.  Biz, sanki hiç ara vermemiş gibi  başkanlığa devam edeceğiz.Önümüzdeki hafta medya yarışmasının değerlendirmeleri yapılacaktı. Yani kaldığımız yerden çalışmalarımıza aynen devam edeceğiz.

"Herkesin başkanı olacağım"

Eylül Çetinkaya: Seçimlerden önce rekabetten dolayı  çok yoğun kırılmalar oluştu. Bunlara sizinle karşıt görüşte olan, Hakkı Bey’in yandaşı olan bazı firmalarda dahil olmuş olabilir. DTO Başkanı olarak bundan sonraki tutumunuz nasıl olacak?

Geza Dologh: Ben, ‘İster putperest ol, ister mecusi, istersen 1000 kere tövbenden dönmüş ol, yeter ki gel’ felsefesini benimsemiş bir insanım. Dolayısıyla herkes benim üyem, Altay kaptanda benim üyem. Bir problemi olan herkes buraya gelecek. Buyursunlar gelsinler. Benim kapım herkese açık. Ben geleni geri göndermem, herkes benim üyem. Kimse arasında fark gözetmem. Meslek odası başkanıyım, benim üyem onlar. Tabi ki karşıt düşünceli üyeler olabilir. 

Eylül Çetinkaya: Peki Hakkı Toros’un aldığı 75 oy konusunda ne düşünüyorsunuz? 75 oy az mı sizce? Önceki  seçime göre Hakkı bey oylarını ciddi biçimde artırmış gözüküyor.

Geza Dologh: Seçimden önce aldığım duyumlarda 150 kemik oyunun olacağından bahsediliyordu. Bu söylemlere bakarsak az bir oy. Ama bizim yaptıklarımıza göre çok. Bana göre, hareketleri pek  etik değildi. O hareketlere göre bence o oyu alamaması lazımdı. Ben Uzmar’a  da onu söyledim. ‘Böyle bir kişinin arkasında durmamanız gerekirdi’ dedim. Bana göre Uzmar, onun arkasında durarak biraz zarar gördü. 

Ben geçen gün yapılan bir programda 45dk. konuştum ve dedim ki ‘Keşke Kaan Altuğ rakip olsaydı.’ Hiç olmazsa bir dönem, 4 sene boyunca DTO yönetim  kurulundaydı. Yani her zaman dile getirdiğim gibi başkan adayı içerden olmalı. Bununla ilgili, Salı günü 1. meclis toplantısında dedim ki ‘Beyler, bir şey bilin, gelecek dönem  seçimlerde buradan biri,  yani  55 kişi içinde biri başkan olacak.’

"İstanbul Destekli Kazandım, Bundan Gurur Duyuyorum"

Eylül Çetinkaya: Yani meclis dışına çıkmaz öyle mi?

Geza Dologh: Çıkmaması lazım, çünkü her yolun bir şekli var. Bu şekli bilmen, öğrenmen lazım. O şekille yapman lazım. Bizim grubumuzda geçen sene mecliste olup bu sene yönetimde olan arkadaşlarımız var. Demek ki gelecek seçimlerde farklı konumlarda olabilecekler. Ama öğreniyor bu arkadaşlar, İstanbul’da kim,  nedir.

İstanbul destekli kazandım söylentileri beni rahatsız etmiyor. Doğru, İstanbul destekli kazandım ve bundan gurur duyuyorum. Çünkü ben bir şubeyim, ben İstanbul’a bağlıyım. 

Eylül Çetinkaya: Bu aynı zamanda İstanbul’un  yönetiminizi beğendiği anlamına geliyor öyle değil mi?

Geza Dologh:Yönetimden memnun olmasalar desteklemezler tabi ki. Tabi İstanbul destekli olacak. Şimdi İzmir Valisini, Başbakan veya İçişleri Bakanı beğenmese yerinde kalabilir mi?

Eylül Çetinkaya: Mevcut yasaya göre son dönem başkan olabiliyorsunuz eğer yasada herhangi bir değişiklik meydana gelirse, önümüzdeki dönemlerde tekrar aday olmayı düşünür müsünüz?

Geza Dologh: Hayır, yasalarda değişiklik olmayacak zaten ve ben önümüzdeki dönem şimdiden söyleyebilirim meclis başkanı adayıyım. Özden Hanım’ın  yerinde gözüm var. Ama niye gözüm var? Yeni yönetim kurulu başkanına yardımcı olabilmek için. Protokol işlerinde yardımcı olabilmek, destek olabilmek için.

Eylül Çetinkaya: Son olarak eklemek istediğiniz bir şey var mı?

Geza Dologh: Değişimciler önce kendi liderlerini değiştirmekle işe başlamaları lazım. 2 denemede de olmadı. Demek ki değişimciler liderlerini değiştirmeli…

Geza Dologh’la yaptığımız kısa röportajdan sonra, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Bülent Onural ve Meclis Başkanı L. Özden Çokdeğer’in de kısaca görüşlerini aldık.

Eylül Çetinkaya: Seçimi büyük bir farkla kazandınız neler söyleyeceksiniz?

Bülent Onural: Bu büyük fark, normal bir şey. Ben şahsen böyle bir fark bekliyordum. Hayırlısı olsun. Güzel bir seçim oldu. İyi bir seçim atmosferi oldu. Denizciliğe de bu yakışır zaten. Bundan sonra çok daha güzel şeyler yapılacağına ben inanıyorum. Herkese hayırlı olsun. 

L. Özden Çokdeğer: O fark için hiçbirşey  demeyeceğim. Hayırlısı olsun. Biz takım olarak çalıştık, bundan sonrada takım olarak çalışacağız. Bu sektöre en fazla şekilde hizmet vermeye devam edeceğiz, gayret göstereceğiz. Başkanımız ve ekibimiz kuvvetli, genç, dinamik, heyecanlı. Bu 4 sene içerisinde çok şey yapacağımıza inanıyorum.

Editör: TE Bilişim