İzmir Büyükşehir Belediyesi ile Devlet Demiryolları'nın (TCDD) ortaklaşa hayata geçireceği Körfez Tarama ve Rehabilitasyon Projesi hakkında bilgilendirme toplantısı yapıldı. TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman ve Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, proje kapsamında gelinen son noktayı kamuoyu ile paylaştı. Toplantıda, tarama sonucu ortaya çıkacak çamur ve malzemenin sorun olmadan kullanılacağı vurgulandı.

Yüzülebilir Körfez hedefi için çalışmaların 7 yıl önce başlatıldığını ve bu işin 'akşam yatıp sabah kalkalım da şu Körfez'de yüzelim' denilebilecek bir iş olmadığını, projenin altlıklarını iyi oluşturmak gerektiğini belirten Kocaoğlu, şunları söyledi:

'Müdahale etmeliyiz'

"Proje zaten belirli bir aşamaya geldi. Bilimsel araştırmalar, su sirkülasyonu, çamurun kalitesi gibi alanlarda da çalışmalar yapıldı. Emiralem Ovası'ndan Manisa Ovası'na kadar bölgeden alüvyon geliyor. Körfez giderek dolma tehlikesi ile karşı karşıya. Ağaçlandırma ve koruma yapamazsanız durum böyle olur. Burası 50-60 bin dönüm alan. İçinde Tuzla, Kuş Cenneti ve Arıtma Tesisi yer alan, korunması gereken alan. Ben 9 senedir botlarla Körfez'e gidiyorum. Körfez sürekli doluyor. Hızlı bir dolma süreci var. Mutlaka müdahale etmek zorundayız. İzmir'in ekonomisinin gelişmesinin birinci şartı limana üçüncü nesil gemilerin girmesi. Çandarlı Limanı ve Çakmaklı Limanı var ama İzmir Limanı, Güney Ege ve Doğu Ege için gerekli."

Yapılan araştırmalarda çıkan malzemelerin önemine dikkat çeken Kocaoğlu, "İki malzeme var. Çıkan alüvyon, tuğla malzemesi için kullanılabilir. Bir tuğlacı olarak bana göre o malzeme kiremit yapımında kullanılmalı. Tahminlere göre çıkan çamurun yarıya yakını birinci sınıf kum, geriye kalanı da birinci sınıf alüvyon toprak. Üzerinde kirlilik değil, tuz var. Toprak da kum da yıkanarak çok çabuk sudan arınıyor. Dünya zaten bu işlemi yapıyor. Hem kiremit malzemesi hem de ince kumun ekonomik değeri var. Arazide kalma ihtimali zayıf. Bugün Harmandalı'da 900 dönüm alanı rehabilite etmemiz için 2 milyon metreküp toprak gerekiyor. İlk örneğini Gaziemir'de yaptık. Toprağı da kumu da değerlendirmek kolay iş. Burada da problem söz konusu değil" dedi.

'Ekonomimiz büyüyecek'

Konunun uzmanları ve üniversitelerin gereken kararı vereceğini anlatan Kocaoğlu, Kuş Cenneti'ne flamingo adaları yaptıklarını, çıkan malzemelerin habitat için kullanılmasının sakıncası olmayacağına dikkat çekti. Proje kapsamında Alsancak Limanı'nda geri saha olarak büyütülecek alan bulunduğunu, tarama sonucu elde edilecek malzemenin bir bölümünün, buranın doldurulmasında kullanılabileceğini belirten Kocaoğlu, finansman konusunda da bir sıkıntıları olmadığını söyledi. 9 senedir para konusunda problem yaşamadıklarını ifade eden Kocaoğlu, "ÇED çıkar çıkmaz hemen başlayabilecek durumdayız. Habitat alanı olarak alanlar değerlendirilebilir. Biz buraya toprağı yığacağız, oraya toprak dökeceğiz diye bir anlayışımız yok. Oraya toprağı dökmek için kılıf uydurmuyoruz" dedi.

'YAPMADIĞIMIZ HER YIL, MADDİ ZARAR'

TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman, projenin toplam maliyetinin 300 milyon dolar olduğunu, açılacak kanalların 80 milyon doları bulacağını, 100 milyon dolarlık yatırımla da limanın genişletilmesinin sağlanacağını söyledi. Şu ana kadar 60 milyon doların harcandığını belirten Karaman, "ÇED onayı geldiğinde iki yıl içinde çalışmalar bitecek. Bu yatırımı yapmadığımız her yıl limana gelemeyen yük gemileri nedeniyle maddi zarar daha da artacak" dedi.

GÜLER: ALINAN ÖRNEKLER TEMİZ ÇIKTI

Projenin ÇED süreci ile ilgili onayı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın verdiğini belirten Yüksel Proje'nin proje sorumlusu Işıkhan Güler, "Körfez'deki tarama süreci tamamlanmış olsaydı, İzmir ve civarının 4 milyar dolar geliri olacaktı" dedi. Güler, Çiğli Bölgesi'nde çamur ve kum yığılmaları nedeniyle denizin karalaştığını, taramanın yapılacağı alanlardan alınan örneklerin temiz çıktığını söyledi. Güler, "Tarama malzemelerini habitat alanlarında kullanabiliriz" dedi.

YENİ FUAR ALANINDA 1 İTİRAZ İPTAL
İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin Gaziemir'de yeni fuar alanı inşaatına bir an önce başlayabilmek için sonuçlanmasını beklediği iki itirazdan bir tanesi KİK tarafından değerlendirmeye alındı. KİK, 28 Kasım'daki toplantısında değerlendirmeye aldığı itirazlardan İntes Grup-Fema İnşaat Ortak Girişimi'nin itirazını reddetti. Şimdi tüm gözler Varyap Varlıbaşlar Yapı Sanayi Turizm ile Elk İnşaat ortak girişiminin itirazına çevrildi. KİK itirazı henüz gündemine almazken İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, geçtiğimiz haftalarda katıldığı bir etkinlikte ihale sonucuna itiraz eden iki firmanın yöneticilerine seslenmiş ve kent adına itirazlarını geri çekmelerini istemişti.

Editör: TE Bilişim