İzmir Körfezi'ne Yeni Vapurlar

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin Körfez hattı için sipariş verdiği yeni vapurların konsept ve dizayn çalışmalarında sona yaklaşıldı. Denizcilik sektörünün temsilcilerinden yeni vapurlarla ilgili görüş alan Büyükşehir, İzmir'deki deniz ulaşımının daha hızlı, daha konforlu, daha güvenli, daha tasarruflu ve daha çevreci olmasını amaçlıyor. İstanbul Teknik Üniversitesi Gemi İnşaatı ve Deniz Bilimleri Fakültesi Uygulama ve Araştırma Grubu tarafından geliştirilerek İzmir için tasarlanan yolcu vapurları, yakın bir zamanda Körfez'deki yerini alacak.

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin deniz ulaşımında konfor, sürat ve güveni artırmaya yönelik talebine göre şekillenen yeni Körfez hattı vapurlarının konsept ve dizayn çalışmaları, denizcilik sektörünün kentte önde gelen isimleriyle paylaşıldı. Proje Yürütücüsü İstanbul Teknik Üniversitesi Gemi İnşaatı ve Deniz Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ömer Gören'in yaptığı sunumun ardından, sektör temsilcilerinin yeni vapurlarla ilgili görüş ve önerileri dinlendi. İzmir Büyükşehir Belediyesi'nde düzenlenen sunuma Başkan Aziz Kocaoğlu, Denizcilik Müsteşarlığı İzmir Bölge Müdürü Selçuk Sert, Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Başkanı Geza Dologh, Gemi Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Emrah Erginer, Türk Loydu Vakfı İktisadi İşletmesi Genel Müdürü Şevki Bakırcı, DEÜ Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Bülent Cihangir, DEÜ Deniz İşletmeciliği ve Yönetimi Yüksek Okulu Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Güldem Cerit ve denizcilik sektörünün önde gelen temsilcileri ile İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin ilgili bürokratları katıldı. Sunumda, İzmir'in iklim koşulları ve yolcu özellikleri göz önünde bulundurularak hazırlanan 5 farklı model tanıtıldı.

Halen serviste bulunan yolcu gemilerinin formundan yola çıkılarak hazırlanan modellerin, yapılan iyileştirmelerle önemli ölçüde yakıt tasarrufu sağlayacağı, ayrıca yeni gemilerin daha hızlı ve daha konforlu olacağı ifade edildi. Yapılan sunumda çevreye duyarlı, yüksek manevra performansına sahip ve İzmir Körfez hattı gemilerinin geleneksel çizgisine uygun yolcu gemisi konseptinin ortaya konulduğu belirtilerek, engelli vatandaşların da gemilerden faydalanabilmesini sağlayacak donanımlar geliştirildiği açıklandı.

Sunumun ardından İzmirli uzmanlar, projeye ilişkin sorular sordular ve görüşlerini aktardılar. İzmirli yolcuların kullanım alışkanlıkları ve beklentilerini aktaran uzmanlar, konforlu ve güvenli bir deniz taşımacılığı yapılabilmesi konusunda proje ekibiyle görüş alışverişinde bulundu. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı
Aziz Kocaoğlu, toplantının amacının kentte yaşayan konuyla ilgili kişilerin de görüşlerini alarak, ileride hazırlanacak teknik şartnamenin bu esaslar doğrultusunda şekillendirilmesi olduğunu dile getirdi. Kocaoğlu, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin deniz taşımacılığında henüz yeni olduğunu belirterek, “Mevcut yolcu gemilerini Denizcilik İşletmeleri'nden 2001 yılında devraldık. Ama kısa sürede büyük gelişme kaydederek İzmirli'yi denizle buluşturmayı başardık. Şimdi de ilk kez İzmir için projelendirilen gemiler yaptıracağız. Bugüne dek hiçbir zaman 'ben yaptım oldu' zihniyetini taşımadık. Bu nedenle, denizcilikte söz sahibi, bilgi birikimine güvendiğimiz kişilerin görüşlerine başvuruyoruz” dedi.

DAHA HIZLI, ÇEVRECİ, EKONOMİK VE KONFORLU 
 

İTÜ Gemi İnşaatı ve Deniz Bilimleri Fakültesi Uygulama ve Araştırma Grubu'nun hazırladığı proje özetine göre, yeni yolcu gemileri daha hızlı ve konforlu ulaşım sağlamanın yanı sıra, yakıt ekonomisine ve dolayısı ile çevreye duyarlı, yüksek manevra performansına sahip; İzmir Körfez Hattı yolcu gemilerinin geleneksel çizgisine de uygun bir konsepti ortaya koyacak. Mevcut yolcu gemilerinde 12 knot olan ekonomik hızı, yapılan form optimizasyonu sonucu 14.5 knota yükseltiliyor. Bu arada daha hızlı ve kısa seyir zamanına karşılık başlangıç formuna göre yüzde 12 düşük makine gücü ve yakıt sarfiyatı sağlıyor. Baş iticiler sayesinde manevra kabiliyeti arttırılıyor ve haliyle yanaşma süreleri azaltılıyor. Geleneksel yerleşim düzeninde geniş salonlar, konforlu yerleşim sağlanmış ve rahat inme-binme imkanı sunuluyor. Artan yakıt ekonomisine bağlı olarak başlangıç noktasına göre gün başına 1.5 tona varan yakıt tasarrufu, toplamda 12 yılda yeni bir gemiyi finanse edecek bir tasarruf ve birikim olanağı sağlanıyor. Yakıt ekonomisine bağlı olarak çevreye duyarlı bir ulaşım konsepti ortaya konuluyor.

Alıntı: Haberler.com

Editör: TE Bilişim