İzmir İle Ege Bölgesi Önemli Bir Lojistik Merkez Olacak

 İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, "AB, yük taşımacılığını kara yolundan deniz ve demir yoluna alıyor. Bu amaçla İzmir’den Selanik’e, oradan da Avrupa’ya uzanacak yeni bir bağlantı yolu açılacak. İzmir ile Ege Bölgesi, önemli bir uğrak noktası ve lojistik merkez olacak." dedi.

Gediz Üniversitesi Lojistik Kulübü tarafından, 5. Lojistik Günleri düzenlendi. Bu yıl üniversite ve lise öğrencileri, hem sektör temsilcileri hem de yerel yöneticilerle biraraya geldi. “Yerel Yönetimlerin Lojistik Sektörüne Yenilikçi Yaklaşımları” temalı organizasyona Kocaoğlu, Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç, Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) İzmir Bölge Temsilcisi Abidin Sinci, Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanları ve Eğiticileri Derneği (TMGDER) Başkanı Cüneyt Erbilgin konuşmacı olarak katıldı. Başkan Kocaoğlu, İzmir’in tarih boyunca Akdeniz’in lojistik merkezi olduğuna ve doğu ile batı arasında ticaret köprüsü görevi gördüğüne dikkat çekti. Coğrafi konumu ve doğal limanıyla taşımacılıktaki yerini gelecekte daha da sağlamlaştıracağını ifade etti.

Kocaoğlu, “Avrupa Birliği, taşımacılığı akaryakıt kullanan TIR gibi araçlardan, elektrikli trenlere çekme kararı aldı. Bu kapsamda İzmir’den Avrupa’ya, Selanik üzerinden yeni bir bağlantı yolu açılacak. AB ülkelerine götürülen mallar önce İzmir’den Selanik’e gemilerle taşınacak, oradan da elektrikli trenlerle gidecekleri yere aktarılacak. Geçtiğimiz günlerde Atina’daki turizm fuarında bu konuyu ele aldık, yakında hayata geçeceğini umuyorum. İzmir Limanı Avrupa’ya giden yolda önemli bir uğrak noktası, Ege Bölgesi de önemli bir lojistik merkez olacak.” şeklinde konuştu. Kocaoğlu, yeni açılacak yolla iş yükü artacak İzmir Limanı için de bir çağrıda bulundu. Limanın kapasitesinin arttırılması gerektiğini dile getirerek, “Çandarlı’da kurulacak Kuzey Ege Konteyner Limanı tamamlanıncaya ve Aliağa’daki Petkim Limanı tam olarak oturuncaya kadar elleçleme de dahil olmak üzere işlevini sürdürmeli. Bir yandan da hem geri sahası büyütülerek hem de yükleme boşaltma teknolojisinde çok büyük yeni atılımlar yapılarak kapasitesi arttırılmalı. Burası doğal bir liman, Çandarlı’daki liman için senede birkaç ay gemi yanaşamama gibi coğrafyasından kaynaklanan problemler var. İzmir Limanı ise her zaman kullanılabilecek özellikte. Yeni Kale’den itibaren 16 metre derinliğe ulaşılarak, üçüncü nesil büyük gemilerin yanaşması da sağlanmalı.” dedi.

Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç ise Kuzey Ege Konteyner Limanı çalışmalarına yeniden başlanmasını istedi. Gönenç, “2011’de mendirek ihalesi yapıldı, sonra ise yatırım durdu. 2016’da yeniden yapım sürecine geçileceğini ümit ediyoruz. Bölgemizde tarım ve hayvancılık potansiyeli yüksek, limanla birlikte ihracatın da artacağını düşünüyoruz. Kuzey Ege, limanını istiyor.” diye konuştu. Gediz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Seyfullah Çevik de katılımcılara ve kampüsün yer aldığı Seyrek’in eski belediye başkanı Nurgül Uçar’a, bölgeye katkılarından dolayı plaket vererek teşekkür etti

Editör: TE Bilişim