Kruvaziyer turizmde 10 yılda Akdeniz Bölgesi'nin en başarılı kentlerinden birisi haline gelen İzmir'in başarısı bütün dünyada takdir görürken, İzmir'in yükselişi de sürüyor. 

Kruvaziyer sektörünün en prestijli dergilerinden olan Cruise Insight Dergisi'nin 2013 Eylül ayında yaptığı değerlendirmeye göre İzmir bir önceki yıl olduğu gibi, yine "Dünyanın En Önemli 50 Transit Limanı" arasında yer aldı. İzmir 2012 sonu itibari ile "Dünyanın En Hızlı Büyüyen İlk 50 Limanı" listesinde ise 12'inci sırada yer aldı. 

4 basamak yükseldi

İzmir bu değerlendirmede sektörde önemli payı bulunan Las Palmas (Kanarya Adaları), Lizbon (Portekiz), Livorno ve Bari (İtalya), Dubrovnik (Hırvatistan), Rodos ve Pire (Yunanistan) gibi limanları geride bıraktı. Dünyanın en hızlı gelişen limanları listesinin ilk üç sırasında ise Norveç'ten Bergen, İspanya'dan Valencia ve Jamaika'dan Falmouth limanları yer aldı.

Geçtiğimiz yıl yayınlanan istatistiklerde 2011 yılı için "Dünyanın En Önemli 50 Transit Limanı" arasında 44'üncü sırada alan İzmir, bu kategoride 2012'ye ilişkin yapılan değerlendirme sonucunda ise yüzde 10 yolcu artışı ile 4 basamak birden yükselerek 40'ıncı sırada yer aldı. Bu listenin ilk üç sırasında da Bahamalar'dan Nassau, Meksika'dan Cozzumel ve İtalya'dan Civitavecchia Limanları yer aldı.

İzmir Ticaret Odası (İTO) Başkanı Ekrem Demirtaş, İzmir'in kruvaziyer turizmde gösterdiği başarının bütün dünya tarafından kabul edildiğini belirterek, "İzmir kruvaziyer turizmde her geçen gün hızla yükseliyor" dedi. 

"Sorunlara rağmen..."

Demirtaş, geçtiğimiz ay üst üste 3 defa olmak üzere İzmir'in Avrupa'nın en iyi kruvaziyer destinasyonu ödülünü aldığını belirterek, şöyle konuştu: "İzmir geçtiğimiz yıl 553 bin kruvaziyer yolcusu ağırlarken, bir önceki yıla göre yolcu sayımızda yüzde 10 artış vardı. Bu artış sayesinde en hızlı büyüyen 12'nci liman olduk. Çok önemli bir başarı. Zira yapılan araştırmaya göre yolcu sayısı artan sadece 28 liman var, bu artış oranı yüzde 10'u geçen liman sayısı ise sadece 13. Limanımızın yetersizliğinden ve İzmir'in turizme yönelik bazı sorunlarından kaynaklanan sıkıntılarımıza rağmen yükselişimiz bizi daha da sevindiriyor. Dünyanın en önemli limanları sıralamasında da 40'ıncı sıraya geldik."

"Doğru yoldayız"

Avrupa'da hala ekonominin tam olarak düzelmediğını belirten Ekrem Demirtaş, "İnsanlar tatil bütçelerinden de kısıyor. Diğer yandan kruvaziyer turizmde Çin ve Uzakdoğu pazarı da hareketli. Oraya doğru da dönemsel bir kayış var. Bunlar da olmasa çok daha fazla büyüme göstereceğiz. Geldiğimiz nokta, ne olursa olsun bizim doğru yolda olduğumuzu gösteriyor. Bu yıl şu ana kadar 155 gemi 375 bin yolcu ağırladık, sene sonuna kadar 500 bin turist sayısını geçeceğiz. Şimdi yeni kruvaziyer limanımızı bekliyoruz. Liman bu haliyle kalacaksa da o zaman hem limanda hem kent genelinde turizmle ilgili çözülmesi gereken bazı sorunlar var. Eğer bunlar da yapılırsa İzmir 2 milyon kruvaziyer yolcu ağırlayan, turistlerin önemli bir bölümünün de İzmir'den çıktığı homeport olur. Dünyanın ilk 10 limanı arasına girmiş olur. Bizi kimse tutamaz, kruvaziyer turizminde uçarız" dedi.

Editör: TE Bilişim