“DENİZLERİN TERKEDİLMİŞ AV ARAÇLARINDAN  TEMİZLENMESİ PROJESİ”

Su ürünleri avı sırasında kullanım hataları ve benzeri nedenlerle terkedilen av araçlarının denizlerden temizlenmesi amacıyla hazırlanan proje, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanımız Mehmet Mehdi Eker’in katılımıyla 2014 yılında İstanbul’da uygulamaya konuldu.
Denizlerimizde su ürünleri avcılığı sırasında kopan, kaybolan ve terkedilen av araçları, bulundukları yerde pasif olarak avlanma faaliyetine devam etmenin yanında, canlıların barınma ve beslenmelerini olumsuz etkilemekte, su ürünlerinin ekonomik değer kazanmadan yok olmasına neden olmaktadır. Hayalet avcılık olarak tabir edilen bu durum hem su altında yaşayan canlıların hem de diğer canlıların (su kuşları, kaplumbağalar vb.) yaşamında ciddi boyutta tehlikeler oluşturmaktadır.

Bu Proje kapsamında denize kıyısı olan 28 ilde son 5 yılda kaybolan av araçlarına ve kaybedildiği yerlerin belirlenmesine yönelik 400 balıkçı ve balıkçı örgütlerinin temsilcileriyle yüz yüze görüşülerek ön saha çalışması yapılmıştır. Bu ön çalışmada 650 lokasyonda, 585 kilometre uzatma ağı, 44 adet gırgır ağı, 20 adet trol ağının kaybolduğu bilgisi alınmıştır. Geçen yıl 3 milyon metrekare alanda çalışma yapılmış. Av araçlarının yoğun olarak kaybolduğu Adana, Hatay, İstanbul ve Muğla illerinde 2014 yılında pilot uygulama yapılmış, ön saha çalışmasında belirlenen deniz alanlarında ağ tespit çalışmaları yapılarak tespit edilen av araçları çıkarılarak ortamdan uzaklaştırılmıştır. 2015 yılında da, 500 bin lira kaynak ayrılan proje İlimizin yanı sıra İstanbul, Balıkesir, Mersin, Hatay ve Sinop'ta da uygulamaktadır.

Su Ürünleri yaşam alanlarının korunması, terkedilmiş av araçlarının neden olduğu kontrolsüz avcılığı engelleyerek biyolojik ve ekonomik kayıplarının azaltılması, avcılık için tehlikeli alanların belirlenerek balıkçılarımızın bilgilendirilmesi, belirlenecek lokasyonlarda terkedilen av araçlarının temizlenmesi amacıyla “Denizlerin Terk Edilmiş Av Araçlarından Temizlenmesi Projesi” kapsamında ilimizde Çeşme, Urla ve çevresinde balıkçılardan alınan bilgiler ışığında 24 lokasyonda denize terkedilmiş av araçlarının çıkarılma çalışmalarına 28.08.2015 tarihinde başlamış bulunmaktayız.

Terkedilmiş av araçlarının zararlarının en aza indirilebilmesi için balıkçılarımızın kaybettikleri av araçlarını  [email protected]  adresine bildirmelerini önem arz etmektedir.

Editör: TE Bilişim