İzmir denizde yeni rota çiziyor

 Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz İşletmeciliği ve Yönetimi Yüksekokulu tarafından 21 Mayıs 2009 Perşembe günü saat 13.30’da Tınaztepe Yerleşkesi’nde Çakabey Deniz Feneri Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen “İzmir’in Denizcilik Rotasının Belirlenmesi Paneli”nde, İzmir’de denizciliğin geleceği ele alınarak dünyada yaşanmakta olan ekonomik krizin denizcilik sektörüne ve İzmir ekonomisine yansımaları tartışılacak, çözüm önerileri geliştirildi.

Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz İşletmeciliği ve Yönetimi Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Güldem Cerit'in başkanlığını üstlendiği oturuma, panelist olarak Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Geza Dologh, Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, Ege Ağaç Mamulleri ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Nurettin Tarakçıoğlu, İzmir Esnaf ve Sanatkar Odaları Birliği Başkanı Zekeriya Mutlu, İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş, TCDD İzmir Limanı İşletme Müdürü İsmet Canbaz ve TMMOB İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Ferdan Çiftçi katıldı.

Panelin açılışı; İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz KOCAOĞLU, İzmir Vali Vekili Günhan SARIKAYA, Dokuz Eylül Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Hakkı BAHAR ve Denizcilik Müsteşarlığı İzmir Bölge Müdürü Hızır Reis DENİZ’in katılımıyla gerçekleştirildi. Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz İşletmeciliği ve Yönetimi Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Güldem Cerit’in başkanlığını üstlendiği panele; Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Geza DOLOGH, DİYYO (Deniz İşletmeciliği ve Yönetimi Yüksekokulu) Mezunlar Derneği Başkanı Kenan YALAVAÇ, Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ender YORGANCILAR, Ege Ağaç Mamulleri ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Nurettin TARAKÇIOĞLU, İzmir Esnaf ve Sanatkar Odaları Birliği Başkanı Zekeriya MUTLU, İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem DEMİRTAŞ, TCDD İzmir Limanı İşletme Müdürü İsmet CANBAZ ve TMMOB İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Ferdan ÇİFTÇİ panelist olarak katıldı.

Panelin açılışında konuşan Büyükşehir Belediyesi Başkanı Aziz Kocaoğlu, Körfez'in ve limanın İzmir için büyük bir nimet olduğunu, ancak kentin yıllardır kördüğüm olmuş sorunlar nedeniyle bunu değerlendiremediğini belirterek, önceliği sorunların çözümüne verdiklerini söyledi. Bundan birkaç yıl önce İzmir'de yat limanı, marina gibi projelerin söz konusu bile olmadığını hatırlatan Başkan Kocaoğlu, "Körfez'in eski halini biliyoruz. Ne zaman Körfez temizlenmeye ve burada canlılık yeniden oluşmaya başladı, bizim de gündemimize denizden yararlanmaya yönelik projeler oturdu" dedi.
 
Yeni kruvaziyer ve yat limanları

Mavişehir'de yapılması planlanan yat limanı için zemin etütlerinin tamamlanmasına yönelik Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri Enstitüsü ile birlikte çalışma yürüttüklerini söyleyen Kocaoğlu, ayrıca kruvaziyer limanı yapılmasına da karşı çıkmak gibi bir lükse sahip olmadıklarını söyleyerek projeye karşı çıkan bazı meslek kuruluşlarına mesaj verdi.

"Tabii ki bu kentin havasını, doğasını, tarihini koruyacağız. Üretim için sınırsız serbesti tanımayacağız ama diğer yandan kente yatırım gelmesine karşı bir duruş sergileyecek söylem ve çalışmaların da hatalı olduğuna inanıyoruz" diyen Kocaoğlu, İnciraltı ile Bayraklı bölgesi planlanana kadar İzmir kent merkezinde yatırımcıya sunulabilecek arazi bulunamamasının da önemli bir eksiklik olduğunu söyledi. Kocaoğlu, limanın büyütülmesi ve kapasitesinin artırılması ile liman arka sahasının genişletilmesinin olmazsa olmaz projelerin başında geldiğini sözlerine ekledi.

Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz İşletmeciliği ve Yönetimi Yüksekokulu tarafından 21 Mayıs 2009 Perşembe günü saat 13.30’da Tınaztepe Yerleşkesi’nde Çakabey Deniz Feneri Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen “İzmir’in Denizcilik Rotasının Belirlenmesi Paneli”nde, İzmir’de denizciliğin geleceği ele alınarak dünyada yaşanmakta olan ekonomik krizin denizcilik sektörüne ve İzmir ekonomisine yansımaları tartışılacak, çözüm önerileri geliştirildi.

Denizcilik Müsteşarlığı İzmir Bölge Müdürü Hızır Reis DENİZ, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz KOCAOĞLU ve İzmir Vali Vekili Günhan SARIKAYA’nın İzmir’de denizciliğin sorunlarını ve güncel gelişmeleri aktaran konuşmalarından sonra ilk sözü alan Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Geza DOLOGH deniz ticaretinin eğitsel ve kültürel yönüyle de sosyal ve ekonomik bir alan olduğunu açıkladı. Daha sonra söz alan DEÜ DİYYO Mezunlar Derneği Başkanı Kenan YALAVAÇ İzmir’de denizcilik sektörünün istihdam olanaklarının geliştirilmesi gerektiğini belirterek özellikle şehirde su sporları altyapısı ve marina ihtiyacını vurguladı. Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ender YORGANCILAR bölgedeki tersane ihtiyacını dile getirdiği konuşmasında denizciliğin her yönüyle bir bütün olarak ele alınması gerektiğini ifade etti. Ege Ağaç Mamulleri ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Nurettin TARAKÇIOĞLU ihracatçıların gereksinimleri açısında İzmir Alsancak limanı özelleştirmesinin bir an önce sonuçlanması ve sürüncemede bırakılmaması gerektiğini belirterek yatırımcıların hayal kırıklığını dile getirdi. İzmir Esnaf ve Sanatkar Odaları Birliği Başkanı Zekeriya MUTLU esnafın gelişimi için kruvaziyer turizminin önemine dikkat çekti ve bu konuda tüm odalarla birlikte çalışmaya hazır olduklarını belirtti ayrıca kıyı turizmin bölge esnafı için önemini vurguladı. İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem DEMİRTAŞ İzmir Alsancak limanının konteyner limanı olarak büyümesini, kruvaziyerde İzmir’in hedefinin 2 milyon turist olması gerektiğini, Üçkuyular’da planlanan kruvaziyer limanının finansman sorununun çözüldüğünü ve İzmir için en önemli görevin kıyı master planının yapılması olduğuna işaret etti. TCDD İzmir Limanı İşletme Müdürü İsmet CANBAZ İzmir Alsancak limanındaki gelişmeleri özetlerken, TMMOB İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Ferdan ÇİFTÇİ ise denizcilikte eğitim, istihdam, bilimsellik ve uzmanlaşmanın önemine dikkat çekti ve denizciliğin gelişimi için tüm kurumlarla işbirliğine hazır olduklarını belirtti.

Soru-cevap bölümünün ardından, panel bu tür toplantıların tekrarlanması ve tüm kurumların ortak çalışmalarını sürdürmeleri dilekleriyle son buldu.

 


 

Editör: TE Bilişim