İzmir Büyükşehir’den susuzluk uyarısı: Sakın rehavete kapılmayın!
 
Son yağışlara rağmen Tahtalı Barajı’ndaki su miktarı, geçen yılın Ocak ayına göre hala yüzde 40, Balçova’da ise yüzde 42 oranında daha az. Başkan Aziz Kocaoğlu, İzmirlilere “Su sıkıntısı çekmemek için tasarrufa devam” çağrısı yaptı.

Küresel ısınma ve kuraklığa bağlı olarak yaşanan su sıkıntısının önüne geçebilmek için İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin geçtiğimiz Nisan ayında başlattığı su tasarruf  kampanyası, İzmirlilerin büyük desteği ile Türkiye’ye örnek olmuş, diğer illerin aksine İzmirliler, yaz aylarında su kesintileri yaşamamıştı. Kampanyanın 8. ayında kente verilen su miktarında 13 milyon 750 bin metreküplük kazanç sağlanmıştı. Ancak küresel ısınma tehdidinin sürmesi, kış aylarında olmamıza rağmen su tasarrufunun aynı hızla sürdürülmesini bir zorunluluk haline getirdi.

Son günlerde kentte görülen yağışlara rağmen, barajlardaki su seviyesinin giderek düştüğü açıklandı. İzmir Büyükşehir Belediyesi İZSU Genel Müdürlüğü tarafından yapılan değerlendirmede,  Kasım ve Aralık ayındaki yağışlara rağmen, geçtiğimiz yılın Ocak ayına göre Tahtalı’daki su miktarının yüzde 40 oranında azalarak 133 milyon metreküpten 79 milyon metreküpe gerilediği bildirildi. Balçova’daki su oranı ise yüzde 42 azaldı ve 4.5 milyon metreküpten 2.6 milyon metreküpe düştü.

Aman ha!

Su tasarrufu kampanyasındaki duyarlılıklarıyla Türkiye’ye örnek gösterilen İzmir halkına her zaman müteşekkir olduklarını söyleyen Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, İzmirlilere, “Tehlike geçmiş değil. Yaz aylarında sıkıntı çekmemek için tasarrufa mutlaka devam etmeliyiz” çağrısı yaptı.

Hızlı nüfus artışı, küresel ısınma ve bilinçsiz tüketim alışkanlığı nedeniyle su kaynaklarının tüm dünyada tehdit altında olduğunu hatırlatan Başkan Aziz Kocaoğlu şöyle konuştu:
“Geçtiğimiz yaz pek çok büyük kentimizdeki vatandaşlar su kesintileriyle yaşamak zorunda kalırken, İzmir’de, İzmirli’nin kendi iradesiyle ciddi miktarda tasarruf sağlandı. Bu nedenle de, yazı kesintisiz geçirdik. Ancak sonbahar ve kış döneminde aldığımız yağış miktarı hala çok yetersiz. Dolayısıyla, su tasarrufu kampanyamızı, asla rehavete kapılmadan sürdürmek zorundayız. Suyun tasarruflu kullanımı, artık bir yaşam biçimi olmalı.”

Yerel yönetim olarak, kentin geleceğini garanti altına alacak yeni su kaynaklarına ilişkin çalışmalarını sürdürdüklerini de belirten İzmir büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, “İzmirlilerin de desteğiyle kentimizi susuz bırakmama konusunda karararlıyız” diye konuştu.

İzmir’in gurur rakamları

İzmir Büyükşehir Belediyesi ile İZSU Geel Müdürlüğü’nün 27 Nisan 2007 tarihinde başlattığı su tasarrufu kampanyasında, toplam 13 milyon 475 bin metreküplük tasarruf sağlandı. Herhangi bir kesinti yapılmamasına rağmen Aralık ayındaki su kullanımı, geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 8.34 azaldı. 8 aylık dönemdeki toplam su tasarrufu oranı ise yüzde 9.8 oldu. Kentte bilinçli ve tasarruflu su kullanımının devam etmesi halinde, kampanyanın birinci yılının sonunda yaklaşık 20.2 milyon metreküplük su kazancının olacağı tahmin ediliyor.

 

 

DenizHaber.Com

Editör: TE Bilişim