İzmir Boat Fuarı Kapılarını Açtı

Bu yıl ikincisi düzenlenen Tekne, Yat ve Denizcilik Fuarı, İzmir Uluslararası Fuar Alanı'nda düzenlenen törenle kapılarını açtı.

Açılış törenine, İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Dr. Sırrı Aydoğan, İZFAŞ Genel Müdürü Mehmet Şakir Örs, Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Öztürk, İzmir Ticaret Odası Meclis Başkanı Rebi Akdurak, İzmir Tekne ve Yat İmalatçıları Derneği Başkan Vekili Fatih Yağınlı, Deniz Endüstrileri ve Denizcilik Geliştirme Derneği Yat ve Tekne Federasyonu Başkanı Alpaslan Sirkecioğlu ve sektör temsilcileri katıldı.

Açılışta konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Sırrı Aydoğan, tekne ve yat sektörünün önünü açmak için gerekli her şeyi yapacaklarını belirterek, “Tekne ve yat sektörünün önü kesilemez. Çünkü her şey bir arada, ticaret ve keyif bir arada. Türkiye ve dünyada önü kesilemeyecek sektörlerden birincisi havacılıksa, ikincisi denizciliktir. Her ne kadar Avrupa’daki krize bağlı duraklamalar olsa da, bu sektör önemini hiçbir zaman kaybetmeyecektir. Bu yüzden, biz de fuarı geliştireceğiz” dedi.

İzmir Deniz Ticaret Odası Başkanı Yusuf Öztürk’ün tekne park alanlarının yapılması talebine de yanıt veren Aydoğan, “Kıyı tasarım projesi ile bazı yerler yatlara ve teknelere verilebilir. Aziz Başkan ile bunları masaya yatırırız. Bugün İtalya ve Yunanistan’ın tekne park alanları bizden çok daha fazla, parklar konusunda gerideyiz. Biz de bu alanlarımızı artırmalıyız. Ama bunları da aşacağız. Çok güzel yerlerimiz var. Buraları değerlendirebiliriz” dedi.

Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Öztürk ise, Türk tersanelerinin mega yat yapımında dünyada üçüncü olduğunu belirtti.İzmir’de Aliağa Çaltılıdere’de kurulacak yat-tekne imalatı bölgesi için kooperatif çalışmalarının devam ettiğini aktaran Öztürk, proje tamamlandığında Ege Bölgesi’nin tek tekne ve yat inşa merkezi olacağını kaydetti. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı’na tekne parkların yapılması çağrısında bulunan Öztürk, şunları söyledi:

“Yatlar yapılıyor, ancak denize inecek bir yer yok. İzmir’de teknelerimizi denize indirmek için gerekli yerlerin yapılmasını talep ediyoruz. Aldığımız tekneleri park edecek bir yer bulamadıktan sonra, bu fuarları düzenlemenin bir anlamı olmadığını düşünüyorum.” 1982 yılında kabul edilen Turizm Teşvik Kanunu’nun, Türk yat ve tekne imalat sektörünün önüne set çektiğini belirten Deniz Endüstrileri ve Denizcilik Geliştirme Derneği Yat ve Tekne Federasyonu Başkanı Alpaslan Sirkecioğlu da, “Türk denizcisinin önünde iki seçenek var, teknesine Amerikan bayrağı çekerek vergi ödememek, ya da Türk bayrağı çekerek vergi ödemek. Sorunların çözümü için adımlar atılması ve omuz omuza olmak gerekiyor” dedi.

5 gün açık kalacak fuara, Ankara, Balıkesir, Bursa, İzmir, İstanbul ve Kocaeli’den 6 il, 20 ülkeden de temsilcilik olarak ABD, Almanya, Avustralya, Avusturya, İngiltere, Çin, Finlandiya, Fransa, Güney Kore, Hırvatistan, Hollanda, İsveç, İsviçre, İtalya, Japonya, Meksika, Norveç, Tayvan, Ukrayna ve Yunanistan’dan 156 firma katıldı. Pazar günü kapılarını kapatacak olan fuar süresince, çeşitli söyleşi, panel ve sergiler organize edilecek.

Profesyonel, son tüketiciye açık olarak düzenlenen ve giriş ücreti 5 TL olan fuar, 12.00 - 21.00 saatleri arasında ziyaret edilebiliyor.

Tekne, yat, ekipman ve aksesuarları, motor ve güç sistemleri, su sporları ve ekipmanları, deniz giyim ve aksesuarları ile tekne dekorasyon malzemelerinin sergilendiği İzfaş Boat Fuarı birçok etkinliğe de ev sahipliği yapacak. Fuar kapsamında İZFAŞ ve İMEAK Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi iş birliğinde DTO Atatürk Kupası Optimist Takım Yelken Yarışları yapılacak. Boat İzmir - 2. Tekne Yat ve Denizcilik Fuarı; İzmir Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde İzmir Fuarcılık Hizmetleri Kültür ve Sanat İşleri Tic. A.Ş. (İZFAŞ) tarafından, İzmir Tekne İmalatçıları Derneği, Deniz Ticaret Odası, Deniz Endüstrisini ve Denizciliği Geliştirme Derneği, Gemi Mühendisleri Odası, İzmir Ticaret Odası, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı destekleriyle organize edildi.

Editör: TE Bilişim