İzlanda'ya Spekülatör Saldırısı

Globalleşen piyasalarla birlikte son dönemde spekülatörlerin yoğun ilgi gösterdiği İzlanda, bu ilgiye karşı isyan bayrağını açtı. İzlanda ekonomi yönetimi, piyasaları işgal eden hedge fonlarla savaşmak için kendi para birimine müdahale etmeyi ve borsada yeni önlemler almaya hazırlanıyor.

İzlanda Başbakanı Geir Haarde, son dönemde piyasada yaşananlardan çok dertli. İçin Financial Times'a döken Haarde, ekonomilerinin fonlar ve spekülatörler tarafından hedef haline getirildiğini belirtti.

İzlanda'da bankaların zor durumda olduğuna ve finansal sektörün krizin eşiğinde olduğuna ilişkin yapılan spekülasyonlar, ülkenin para biriminin yılbaşından bu yana euro karşısında yüzde 25 değer yitirmesine neden oldu. İzlanda Merkez Bankası da bu gidişin önüne geçebilmek adına geçen hafta acil faiz artırımı yapmak zorunda kaldı.

Merkez Bankası'nın ve hükümetin piyasadaki spekülasyonu önlemek için elinde bazı araçlar olduğunu hatırlatan Haarde, henüz tüm silahlarını kullanmadıklarına dikkat çekti. Piyasadaki spekülasyonu ve bunu yapanları yakından izlediklerini belirten Haarde, alınabilecek tüm önlemleri düşündüklerini kaydetti.
 
Haarde hedge fonların her şekilde kar etmek istediklerini belirterek, "vurarak, çalarak veya dolandırarak... Fark etmiyor" dedi.

İzlanda hükümeti spekülatörlerin piyasada bankacılık krizi dedikodularını yaydığına ve bu dedikodulardan para kazanmak istediklerine inanıyor.

Hürriyet

Editör: TE Bilişim