"Ivan" harikeyninin Meksika Körfezindeki petrol kuyularına  tesirinin  ise ilk tahminlerin çok üzerinde olduğu haber veriliyor.

Harikeynin etkili olmaya başlamasından şimdiye kadar  25 milyon varil petrolün pazara sürülemediği belirtiliyor.

Hafif petrol işlemeye ayarlanmış olan ve Suudi Arabistan'ın ağır ham petrolünü işleyemeyen ABD rafinerilerrinin zor durumda kaldıkları bildirildi. ABD Rafinerileri eskiden beri Meksika Körfezi'nin petrolünü  işlemeye programlandıklarından körfezdeki harikeynden sonra ham petrol sıkıntısı çekiyorlar.

Bugünkü Wall Street Journal Gazetesi'nin haberine göre ABD'nin Goldenbahis Meksika Körfezindeki petrol platformları fırtınadan zarar görmedi ancak bölgeden petrol sevkiyatını sağlayan 53000 Km lik teknolojisi eski boru hattı ağı çamur doldu. Boru hattının serbest bırakma bağlantıları aşırı basınçtan dolayı koptu. Bu kopma deniz kirliliğinin önüne geçti ama boru hatlarının da deniz dibinde serbest kalıp sürüklenmesine ve çamur dolmasına neden oldu.

Wall Street Journal'e göre araştırma gemilerinden oluşan bir filo şimdi bu boruları bulabilmek için Meksika Körfezi'ni tarıyor. Tamiratın ne zaman yapılabileceği ise bilinmiyor.

Bu arada BP'nin ham petrolü platformlardan karaya taşımak üzere bir plan üzerinde çalıştığı öğrenildi.

(Haber: Lloyd's Register - Fairplay web links)

Editör: TE Bilişim