Gemi Teçhizatı Test Merkezi

Türkiye’de Denizcilik Sektörüne hizmet verecek  Gemi Teçhizatı Test Merkezi, İTÜ Denizcilik Fakültesi bünyesinde  kurularak hizmete girdi.

Türkiye’de Denizcilik Sektörüne hizmet verecek test merkezinin kurularak sektörün yurtdışına olan bağımlılığının azaltılması ve gemi inşa yan sanayisinin üretim odaklı gelişmesine katkı sağlamak amaçlarıyla İTÜ Denizcilik Fakültesi (İTÜDF) Gemi Teçhizatı Test Merkezi (GTTM) kurulumu İstanbul Kalkınma Ajansı (İSTKA) Projesi olarak hayata geçirilmiştir.

GTTM kurulması ile kısa vadede gemi teçhizatı üreticilerinin belgelendirme için gereken test hizmetinin alınmasında yurtiçinde birçok yere başvurmalarının yanı sıra yurtdışındaki test merkezlerine olan bağımlılıkların azaltılması, uzun vadede ise bu bağımlılığın tamamen ortadan kaldırılması ve GTTM’nin yurtdışındaki gemi teçhizatı üreticilerine de test hizmeti verebilecek duruma getirilmesi hedeflenmiştir.

GTTM; ülkemizdeki ekonomik sektörlerin bilgi ve teknoloji odaklı üretim yapmalarını sağlayacak, bilgi ve teknoloji transferini kolaylaştıracak işbirliği ağlarının ve ortak kullanım alanlarının geliştirilmesini ve işlevsel hale getirilmesini, sektörümüzün rekabetçilik ve yenilik üretme kapasitesinin geliştirilmesi için test merkezindeki kabiliyetlerin bu doğrultuda oluşturulmasını hedeflemektedir.

Bu Projede; Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, Gemi İnşa Sanayicileri Birliği, Armatörler Birliği, Lloyd kuruluşları ve Gemi İnşa Yan Sanayinin test gereksinimleri incelenmiş bu konudaki test yeterliliğini sağlamak üzere faaliyetlere başlanmıştır.

GTTM’nin temel faaliyetleri, gemilerde kullanılan teçhizatın Uluslararası Denizcilik Örgütü (IMO), Uluslararası Denizde Güvenlik Sözleşmesi (SOLAS), Can Kurtarma Araçları Yönetmeliği (LSA Code) ve Türk Gemi Teçhizatı Yönetmeliği gereği ürünlerin kullanımında zorunlu olan belgeler için yapılması gereken test hizmetlerini içerecektir.

Gemi Teçhizatı Test Merkezi, İTÜ Denizcilik Fakültesinde yürütülmekte olan İstanbul Kalkınma Ajansı (İSTKA) tarafından desteklenen İSTKA/2012/BİL/119 referans numaralı proje ile kurulmuştur Projenin amacı, bölgede bulunan gemi inşa ve gemi inşa yan sanayisinin uluslararası standartlara uygun gemi teçhizatı üretim ve temininde yurtdışına olan bağımlılığının azaltılarak kaliteli ve üretim odaklı gelişmesine katkı sağlamaktır.

1.300.000 TL bütçeli olan proje 15 Ocak 2013 tarihinde başlamıştır. 12 ay süreli olan proje tamamlanmış olup, test merkezi fonksiyonel hale getirilmiştir

Bu proje ile Türkiye’de ilk defa gemi teçhizatına yönelik testler yapabilen bir ihtisas merkezi kurulmuştur. Türkiye’de Test Merkezilerinde; kara ve hava ulaşımında kullanılan ürünlerin belgelendirilmesi aşamasında test hizmeti verilmektedir.

Tip Onayı Belgesi

Denizcilik alanında üretilen malzemelerin ulusal ve uluslararası akredite olmuş klas kuruluşları tarafından onaylanması gerekmektedir. Bu onayı gösteren belge “Tip Onay Belgesi” olarak adlandırılmaktadır. Denizcilik alanında üretilen malzemelerin Tip Onayı belgelendirilmesinde istenen test hizmetinin tamamını bir arada veren bir kurum veya test merkezi Türkiye’de bulunmamaktadır. Proje ile kurulacak ortak kullanım alanının faaliyetleri ile bölgede bulunan denizcilik sektörünün bilgi ve teknoloji odaklı üretimini desteklemek, girişimcilere daha az maliyetli hizmet vererek bilgilerinin ve yeni tasarımlarının üretime katılması sağlanacaktır. Test hizmetinin sunulması ile kaliteli, uluslararası onaylı ve uluslararası rekabete dayanıklı üretimin gelişmesine ortam hazırlanacaktır.

İTÜ DF GTTM Can Kurtarma Teçhizatları, Yangından Korunma Teçhizatları, Deniz Kirliliğini Önleme Teçhizatları, Seyir Teçhizatları, Tehlikeli Madde Ambalajları testleri beş önemli bölümden oluşmaktadır. Her bölümün başında konusunda uzman akademisyenler, her bölümde yeterlilik sertifikalarını almış mühendisler ve teknisyenler çalışmaktadır.

İnternet Adresi: http://www.gemitest.itu.edu.tr/

Telefon: 0(216) 395 10 64 Dahili:1169-1168-1167

E-posta: [email protected]

 

Editör: TE Bilişim