Fakültenin Tuzla Yerleşkesinde, saygı duruşunda bulunulması, İstiklal Marşı'nın okunması ve deniz şehitleri anısına denize çelenk bırakılmasıyla başlayan törende konuşan Denizcilik Müsteşarı Hasan Naiboğlu, Türk deniz taşımacılığının üst düzey insan gücü gereksinimini karşılamaya yönelik ilk eğitim öğretim kurumu olan bugünkü İTÜ Denizcilik Fakültesinin, 1884'ten bu yana değişik isimler altında hizmet verdiğini belirtti.

Naiboğlu, Denizcilik Müsteşarlığı olarak, denizcilik eğitimine çok önem verdiklerini vurgulayarak, deniz emniyetinin geliştirilmesinin kalifiye denizcilerin denizlerde olmasından geçtiğini bildiklerini kaydetti.

Müsteşar Naiboğlu, mezunlara şöyle seslendi: "İTÜ Denizcilik Fakültesinden mezun olan genç zabitler, deniz ticaret filosunda Türk bayrağını dünya denizlerinde dalgalandıracak, gemilerini en emniyetli şekilde yönetecek, sadece filomuzun değil tüm dünya denizlerinde deniz emniyetine katkıda bulunacaklardır. Gelişen teknolojiyle birlikte denizcilik sektöründe daha iyi yetişmiş ve donanımlı insan gücüne ihtiyaç her zaman olduğundan daha fazla artmıştır. Bu ihtiyacı karşılayacak olan sizlersiniz. Türk bayrağının dalgalandığı bir gemide görev yapmak sadece teknik bir iş değil, ayrıca onur verici ve yüksek sorumluluk isteyen bir görevdir."


İTÜ Rektörü Prof. Dr. Muhammed Şahin de dünyada üniversiteleri sıralayan kurum ve şirketlerin, üniversitelerin dünya sıralamasındaki yerini gösteren sonuçları her yıl dünyayla paylaştığını dile getirdi. Şahin, geçen yıl bir İngiliz şirketinin yaptığı araştırmaya göre, İTÜ'nün mühendislik ve teknolojide dünyada 129'uncu sıraya oturduğunu, Türkiye'de de birinci sırada olduğunu kaydetti.


Rektör Şahin, sözlerini şöyle sürdürdü: "Aynı kurum, 2011 yılı başında bu kez bölümler bazında üniversiteleri sıralamış. Orada da ilk 150'ye bölümlerimizin büyük bir kısmını, ilk 200'e ise diğer bölümlerimizi sokmuşlar. Türkiye'de ilk 200'e bölüm sokan üniversite İTÜ'dür. Bu başarıların arkasında ilk sırada öğretim üyelerimiz, onların faaliyet ve çalışmaları var. Ama bu değerlendirmelerde sadece öğretim üyelerimizin katkısı yetmiyor. Öğrencilerimizin kalitesi, mezunlarımızın üniversiteye olan destekleri ve dışardaki başarıları, İTÜ'yü dünya sıralamasında ön sıralara taşıyor. Böyle bir kurumun sürekliliği, başarısını devam ettirmesi sadece devletin desteğiyle olmaz. Mezunlarımızın desteği de önemli."


Velilere de seslenen Rektör Şahin, "Dört yıl önce bu gençleri bize emanet ettiniz. Şimdi biz onları dünya standardında mezun olarak uğurluyoruz. Öğretim üyelerimiz kendi ailelerinden daha fazla zamanı bu gençler için ayırmıştır" diye konuştu. Şahin, mezun öğrencilere ise "Siz dışarda Türk bayrağını dünya denizlerinde dalgalandırırken üniversitemiz ve ülkemiz adına önemli projelere imza atarken biz de İTÜ olarak öncü ve girişimci olmaya, bu ülkeye değer katmaya devam edeceğiz. İTÜ, Mustafa Kemal Atatürk'ün izinden yürümekten asla vazgeçmeyecektir" diye seslendi.


İTÜ Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nil Gürel de fakültenin genel hedeflerine işaret ederek, "Çok kaliteli gemi adamları yetiştirmek, onların ilerde lider ve yönetici konumuna gelecek gelişimlerini sağlamak kadar, ülkemize denizcilikte araştırma, geliştirme yapabilme kapasitesine sahip mezunlar yetiştirmek amacımızdır" dedi.


Konuşmaların ardından Rektör Şahin, Müsteşar Naiboğlu'na günün anısına plaket verdi.


Fakülteyi birincilikle bitiren Yunus Emre Şenol'un yaş kütüğüne anı plaketi çakmasının ardından mezun öğrenciler diplomalarını aldı. Öğrenciler, denize atlayarak mezuniyetlerini kutladı.

 

Editör: TE Bilişim