1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramında İTÜ Denizcilik Fakültesi 2014-2015 yılı mezunları mezuniyet sevincini yaşadılar.Sunumunu Dr. Elif Bal'ın yaptığı, İTÜ Denizcilik Fakültesi Tuzla yerleşkesinde gerçekleştirilen  mezuniyet törenine UDH Bakanlığı denizcilik müsteşar yardımcısı Kaptan Dr.Özkan Poyraz, UDH Bakanlık müşaviri ve Türk Pandi Yönetim kurulu üyesi Suat hayri Aka, UDH bakanlık Müşaviri Cemalettin Şevli,GEMİMO Başkanı Mühendis Feramuz Aşkın,DEFAMED Başkanı Kaptan Bayabora Yıldırım, DEFAV Başkanı Kaptan Tahir Sarıoğlu, Denizcilik Federasyonu Başkanı Müh.Erkan Dereli,GMO Başkanı Müh. Sinem Dedetaş,KEGM İstanbul Liman Baş Kılavuz Kaptanı ve Samsung Boğaziçi Kıtalararası Yüzme Yarışları Komodoru Cahit İstikbal, Kılavuz Kaptanlar Derneği Başkanı İsmail Akpınar, UZMAR Denizcilik'in Sahibi Kaptan Altay Altuğ, Eski mezunlar Öğretim görevlileri ve veliler katıldılar.

Fakülte Dekanı Prof.Dr. Oğuz Salim Söğüt, Denizcilik Müsteşar Yardımcısı Dr. Özkan Poyraz, GEMİMO Yönetim Kurulu Başkanı Feramuz Aşkın birer konuşma yaparak yeni mezun öğrencilere yeni hayatlarında başarılar dilediler.

UDH Bakanlığı Denizcilik Müsteşar Yardımcısı Kaptan Dr.Özkan Poyraz İTÜ Denizcilik Fakültesi Diploma töreninde bir konuşma yaptı. Dr. Poyraz  sözlerine, 1 Temmuz Kabotaj Bayramını kutlayarak başladı ve şöyle devam etti;"Bugün benim içinde çok anlamlı bir gün. 28 yıl önce mezun olduğum, öğretim üyesi olarak yıllarca görev yaptığım, bir takım olarak yıllarca hep birlikte; yelken kulübünden, müfredat programlarını oluşturmaya, simülatör merkezlerinin kuruluşundan onlarca uluslar arası projeye imza attığımız Türkiye Cumhuriyetinin Deniz Ticaret Filosunun en köklü Sancak Okuluna, bu kez Bakanlığımı temsilen sizlere hitap etme bahtiyarlığındayım".

Dr. Özkan Poyraz  mezunların ailelerine de seslenerek belki çocuğunuz bu okulu seçtiğinde tedirginlik yaşadınız ancak şimdi O; 5 yıl sonra mezun olduğunda belkide dünyanın bir çok ülkesini gezmiş, çalışacağı gemi şimdiden belli yeterlilik belgesi bütün dünyada geçerli bir gemi zabitidir, "kısaca bu okula 18 yaşında teslim ettiğiniz bu çocuklar bugün 23 yaşında birer dünya insanı, bir o kadar da grandi cundasına toka edeceği Türk Sancağının şerefini hisseden bir deniz neslidir. onlarla iftihar edebilirsiniz" dedi.

Türkiye'de denizcilik eğitimi veren 8 üniversitenin eğitimlerinin bakanlıkça online izlendiğini anlatan Özkan Poyraz ayrıca EMSA denetimlerinden başarıyla geçildiğini ve IMO gemiadamı eğitimi ve belgelendirilmesi konusunda 'beyaz liste'de oılduğumuzu sözlerine ekledi.

Kaptan Poyraz yeni mezunlara denizde çalışmalarını öğütleyerek şunları söyledi;"Uzakyol kaptanı veya başmühendisliğe yükselinceye kadar deniz deneyimi elde edin, sonra mutlaka yurt dışında master gibi bir eğitim imkanını kendinize sağlayın" dedi.

Bakanlığı döneminde idaredeki denizcilerin oranını %4'lerden %30' çıkaran ve Türk gemilerinin beyaz listede olmasını sağlayan, ayrıca okula bir yurt kazandıran Binali Yıldırım'a teşekkür ederek sözlerine devam eden Dr.Özkan Poyraz " genç meslektaşlarım unutmayınız; Gülcemal vapurunda baş kasarada ırgat başında soğuktan burnu kızararak nöbet bekleyen İlyas Reisin, Ankara vapurunun Şefik kaptanının manevi ruhları sizin tarafınızdan taşınacak. Denizciliğin "altın vardiyası"sizde. Tuzla Limanından Bismillah vira tam yol ileri derken rotanızda pruvanız neta, rüzgarınız kolayına olsun"diyerek sözlerini tamamladı.

Beybaba Kaptan Altay Altuğ'da bir konuşma yaparak öğrencilere seslendi ve öğütler verdi. Hayatta en önemli şeyin dostluk, arkadaşlık, çalışmak olduğunu anlatan Kaptan Altuğ geçen uzun yıllara rağmen okulundan bağını hiç koparmadığını söyledi ve sizlere de bunu tavsiye ediyorum dedi. Altay Altuğ meşhur mızıkası ile çaldığı "eski dostlar" şarkısı ise büyük alkış aldı.

Törende Fakülte birincisi Volkan Sözen bir konuşma yaptı.Volkan Sözen'den sonra dereceye girenlere de ödülleri verildi. Yeni mezunlara diplomalarının verilmesinin ardındantören sona erdi.

 

Editör: TE Bilişim