İtalya'ya bir günde 3 bin kaçak girdi

İtalyan donanması, son 24 saatte yaklaşık 3 bin kaçağı denizden kurtararak, karaya ulaşmasını sağladı.

İtalyan Deniz Kuvvetlerinin sosyal paylaşım sitesi Twitter'dan attığı iletilerde, son bir günde Akdeniz'de kurtarılanların sayısı dikkati çekti. Asso25 isimli römorkörün 1300 kişiyi Sicilya Kanalı'nda kurtardığı ve 451 kişiyi kurtaran Libra isimli deniz kuvvetleri gemisiyle kaçakları Sicilya'nın güneyindeki Pozzallo Limanı'na götürdüğü belirtildi.

Bir devriye botunun da kurtardığı 307 kişiyi Porto Empedocle Limanı'na bıraktığı ifade edildi. Güvenlik güçleri dün de iki ayrı teknede 730 kaçağı kurtarmıştı. İtalya'ya geçen yıl 43 bin kadar kaçak gelirken, sayının bu yılın 5 ayı sonunda 40 bine yaklaştığı ifade ediliyor.

Lampedusa'daki göçmen karşılama merkezinin dolduğu, bu nedenle kaçakların doğrudan Sicilya Adası'ndaki karşılama merkezlerine aktarıldıkları belirtildi. Bu arada, son dönemde giderek artan göçmen akınına karşı en sert tepki, göçmen ve İslam karşıtı tezleri savunan Kuzey Birliği Partisi lideri Matteo Salvini'den geldi. Salvini, sosyal paylaşım sitesindeki iletisinde, "İtalya'ya 2 bin 800 yasadışı göçmen daha. Yeter" ifadesini kullandı. Salvini, göçmen gelişlerinin artmasının nedeni olarak gördüğü, İtalya'nın geçen Ekim ayında iki ayrı kazada 400'ü aşkın göçmenin hayatını kaybetmesi üzerine başlattığı "Mare Nostrum" insani yardım operasyonuna "dur" demek için ilerleyen günlerde Sicilya'ya gideceğini açıkladı.

Başbakan Matteo Renzi ise La Stampa gazetesine verdiği demeçte, ülkesinin karşı karşıya olduğu göçmen sorununa ilişkin AB'nin, Birleşmiş Milletler'den Libya'ya bu konuda müdahale bulunmasını isteyebileceğini söyledi.

Editör: TE Bilişim