İtalya’nın Lampedusa Adası  açıklarında, 500 mülteciyi taşıyan teknenin batmasıyla yaşanan facianın bilançosu artmaya devam ederken, ülkede bir günlük yas ilan edildi.
 
127 umut yolcusunun cesedi denizden çıkarıldı, 218 kişinin ise halen kayıp olduğu belirtiliyor. Kuzey Afrika ülkelerinden Avrupa’ya açılan önemli kapılardan olan İtalya, sık sık dramla sonuçlanan mülteci akınında yalnız bırakılmış olmaktan yakınıyor.
Çoğu Somali ve Eritreli olan 500 mülteciinin dramına sahne olan İtalya’da, trajedinin yankıları sürüyor. Cumhurbaşkanı Giorgio Napolitano bu yaşananları, “Korkunç ve utanç verici bir olay” diye nitelerken, buna benzer trajedileri önlemek için derhal harekete geçmek gerektiğinden başka söyleyecek söz bulamadığını ifade etti. Napolitano, göçmenleri geri çevirici yasaları gözden geçirmek gerektiğine dikkat çekti.

Adaya giderek, yetkililerle görüşen Başbakan Yardımcısı ve İçişleri Bakanı Angelino Alfano ise, Avrupa Birliği’nin (AB) bu durum karşısında sessiz kalmasından yakınarak, “AB, bu yaşananların sadece bir İtalyan trajedisi olmadığının farkında olmalıdır” dedi. Avrupa’nın bu durumda öncü olması gerektiğinin altını çizen Alfano, aksi halde herhangi bir destek ve işbirliğinden söz edilemeyeceğini dile getirdi.

Alfano, Lampedusa’nın sadece İtalya değil aynı zamanda Avrupa’nın da sınırı olduğunu hatırlattı.

KAPTAN SINIR DIŞI EDİLMİŞTİ

Alfano, bir diğer önemli noktaya daha temas etti. Söz konusu teknenin, kazanın ardından tutuklanan 35 yaşındaki Tunuslu kaptanının, yine bir umuda yolculuk organizasyonunda yer aldığı için Nisan ayında ülkeden sınır dışı edilmiş olduğunu açıkladı.

Bugün tüm ülke genelinde yas ilan edilirken, bütün okullarda 1 dakikalık saygı duruşunda bulunulacak.

Öte yandan, Sicilya Kanalı’nda 1994 yılından itibaren 6 bin 64, Akdeniz’de ise 1988 yılından itibaren ise 19 bin 142 umut yolcusunun Akdeniz’de öldüğü belirtildi.

Eritrei ve Somali’den olduğu belirtilen yaklaşık 500 mülteciyi taşıyan tekne , Lampedusa Adası yakınındaki Conigli Adası’na yaklaşık 1 kilometre mesafede alev alarak batmış ve 47 metre derinliğe oturmuştu. Saatler süren çalışmalar sonunda şimdiye kadar 155 mülteci sağ olarak karaya çıkartıldı. Kayıp olan 218 kişiyi arama çalışmaları sürüyor.
 

Editör: TE Bilişim