İtalya limanlarına çalışan Türk bayraklı gemilerde görev yapan gemiadamlarının pasaportlarının bulunmaması halinde, kişi başı 1800 Euro para cezası uygulanıp uygulanmadığı belirsizliğini koruyor.

Doğruyol Gemi İşletmeleri AŞ’ye ait ‘Doğruyolla-5’ adlı geminin İtalya’nın Piompino Limanı makamlarından aldığı bir ön uyarıya istinaden gemi personelinin liman cüzdanlarının yanı sıra, pasaportlarında da geçerli İtalyan vizeye sahip olması şartı arandığı, aksi taktirde kişi başına 1800 Euro para cezası uygulanıp uygulanmadığının araştırılması talep edilmişti.

Bilindiği üzere İtalya 27 Mart 1997’de Schengen anlaşmasını uygulamaya başlamasının ardından, 3 Mart 1998 tarihinde deniz acentelerine gönderilen bir yönetmelikle “Gemiadamlarının Çalışmalarına İlişkin Uluslararası Sözleşme’ye taraf olmayan ülkelerin gemiadamlarına liman ziyaretleri için gemiadamı cüzdanına ek olarak pasaport bulundurma zorunluluğu getirmişti. Ayrıca İtalya ile Türkiye arasında Denizcilik Anlaşması bulunmaması nedeniyle, karşılıklı olarak gemiadamı cüzdanları bir diğerinin ülkesindeki limanlara yapılan ziyaretlerde pasaport yerine geçerli belge olarak kullanılmıyor.

Konunun araştırılması için Dışişleri Bakanlığı’nın talimat verdiği Roma Büyükelçiliği’nden alınan yazıda, son zamanlarda İtalya’ya sefer düzenleyen ticaret gemilerimizin İtalyan limanlarına yaptıkları ziyaretlerinde gemi personelinin liman cüzdanlarının yanı sıra, pasaportlarında da geçerli vizeye sahip olmaması veya pasaportlarının bulunmamamsı nedenleriyle liman yetkililerince 1800 Euro para cezasının uygulandığı bildiriliyor. Roma Büyükelçiliği ayrıca konuyu İtalya Dışişleri Bakanlığı'na sunarak İtalya’ya sefer yapmakta olan gemilerde çalışan gemiadamları için uygulanmakta olan yönetmelikte herhangi bir değişiklik olup olmadığının sorulduğunu ve henüz bir cevap alınmadığı belirtiliyor. 

Kaynak:Dünya Gazetesi/Perşembe Rotası

DenizHaber.Com

Editör: TE Bilişim