Akdeniz’de iki hafta içinde yaşanan tekne felaketlerinde yaklaşık 400 kaçak göçmenin hayatını kaybetmesi üzerine İtalya hükümeti harekete geçti.

Roma yönetimi kaçak göçle mücadele için AB’den daha fazla fon talebinde bulundu.

İtalya Başbakanı Enrico Letta Afrikalı kaçak göçmenleri taşıyan teknelere engel olmak için Sicilya’da özel bir üs kurma kararı aldıklarını açıkladı:

“Şunu belirtebilirim ki, Lampedusa’da teknenin batmasından birkaç gün sonra yeni bir operasyon başlattık. Bu operasyonu İtalyan askeri ve insani görev gücü yürütecek. Deniz ve Hava kuvvetleri ortak hareket edecek. Bu operasyon sayesinde Akdeniz çok daha güvenli bir denize dönüşecek.”

İtalya’da kaçak göçle mücadele yasası, göçmenleri taşıyan gemilere yardım edilmesinin önünde engel olarak gösteriliyor. Teknelerin battığına şahit olan bazı balıkçılar ceza almaktan korktukları için göçmenleri kurtarmaktan çekindiklerini belirtmişti. Son felaketlerin üzerine söz konusu yasa tartışmaya açıldı.

3 Ekim’de 350’den fazla göçmenin can verdiği facianın ardından Cuma günü batan bir teknede ise en az 34 kişi yaşamını yitirdi. İtalyan sahil güvenlik birimleri tarafından kurtarılan ve Libya’dan yola çıktığı belirtilen 206 kişi Sicilya’ya getirildi.

Libya güvenlik güçlerinin ateş açması sonucu göçmenleri taşıyan teknenin yara aldığı öne sürüldü. Lİbya Başbakanı Ali Zeydan iddiaları reddetti ancak gerekli soruşturmanın yapılacağını açıkladı.

Öte yandan, Malta Başbakanı Joseph Muscat, “Akdenizin mezarlığa dönüştüğünü” belirterek AB’nin harekete geçmeye çağırdı.

Editör: TE Bilişim