Nehir, göl ve denizlerde uydu bağlantısı ile derinlik ölçümü yapan Türkiye'nin ilk insansız deniz aracı İzmir’de geliştirildi.

Ergonomi, iş sağlığı / güvenliği ve insansız deniz araçları konularında ArGe çalışmaları yapan Koltana Ergonomi ArGe Merkezi, geliştirdiği yeni insansız deniz aracı ile Harita Mühendislerinin işlerini daha etkin, kolay ve güvenli yapmalarını sağlayacak.

Haritacılık firmaları nehir, göl ve denizlerde derinlik ölçümü yaparak su üstü inşaatlar veya bilimsel araştırmalar için veri toplarlar. Bu işlemi gerekli elektronik cihazlarını yerleştirdikleri özel bir bot veya tekneye bizzat binerek yapmaktadırlar. Nehirlerde bu ölçümler,  nehrin doğduğu yerden döküldüğü yere kadar belirli aralıklarla nehrin  karşı yakasına kadar botla gidip gelerek yapılmaktadır. Her seferinde bot veya tekne karadaki araçtan nehre atılmakta ve tekrar araca yüklenmektedir. Çalışanlar tekrarlayıcı ve zorlayıcı hareketler nedeniyle kas iskelet sistemi hastalıkları yanında nehirlerde oluşabilecek düşme, alabora olma, boğulma vb iş kazası risklerine maruz kalabilmektedirler.

Koltana Ergonomi ArGe Merkezi’nin kurucusu Dr. Altan KOLTAN, Ankara merkezli ESBA Haritacılık firması için geliştirdikleri insansız deniz aracını, sert akıntılı sulara dayanıklı olabilmesi için üç beygir gücünde tasarladıklarını ve Harita Mühendislerinin işlerinin çok daha hızlı ve güvenli olacağını belirtmektedir.

Editör: TE Bilişim