İzmir’de tartışmalara neden Alsancak Kruvaziyer Limanı projesine olanak sağlayan planda tepki çeken AVM, 148 bin 13 metrekarelik kruvaziyer limanının 96 bin metrekaresine kurulacak.

Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB) tartışma yaratan İzmir Alsancak Kruvaziyer Liman Planı’na ilk askıya çıktığında Büyükşehir Belediyesi, Konak Belediyesi, Şehir Plancıları Odası başta olmak üzere çok sayıda itiraz oldu. Ancak, itirazların büyük bölümü dikkate alınmadı. Küçük değişikliklerle plan Haziran ayında revize edilerek yeniden askıya çıktı. Revizyon planda emsal 1.30’den 1.25’e düşürüldü. Ancak, eski planda yüzde 60 olan ticari fonksiyon alanının oranı revizyon planda yüzde 68’e çıkarıldı. Özellikle ticaret alanları ve Alışveriş Merkezi’ne (AVM) uzman odaların yaptığı itirazlar dikkate alınmadı. AVM alanı sadece 1000 metrekare küçültülerek 97 bin metrekareden 96 bin metrekareye düşürüldü. İtirazlara neden olan 8 metrelik yol 10 metreye çıkarıldı.

Rakamlarla Plan Detayları

Alsancak Kruvaziyer Liman Planı’na göre 181 bin 282 TL’lik toplam liman inşaat alanının yüzde 81.65’si (148 bin 13 metrekare) kruvaziyer limana ayrıldı. Liman hizmet alanı 10 bin 289 metrekare (yüzde 5.68), resmi kurum alanına 22 bin 978 metrekare (yüzde 12,67) yer verildi. Toplam alanın 4 bin 842 metrekaresi otopark alanı, 21 bin 193 metrekaresi ise yol ve yeşil alanlara ayrıldı.

Tartışmalara neden olan Kruvaziyer liman alanındaki fonksiyonların dağılımında dikkat çekici biçimde en geniş ve büyük alan, ticarete ayrıldı. Kruvaziyer Liman’ın toplam 148 bin 13 metrekarelik inşaat alanının yüzde 68’i olan 100 bin 649 metrekaresi ticari fonksiyona ayrıldı. Ticari fonksiyon alanının yüzde 3’ü (4 bin 440 metrekare) sökülebilir, takılabilir ticari birimler olacak. Kalan 96 bin 208 metrekaresi ise alışveriş merkezi, ofis, büro kullanımları fonksiyonlarıyla tanımlandı. Tamamı AVM olması beklenen bu alanın plana göre yüzde 5’i (5032 metrekare) kültürel tesis olarak ayrılacak. Bu da AVM’lerde bulunan sinema, sergi alanı, tiyatro, kütüphane gibi tesislerin biri veya birkaçının yapımına olanak sağlayacak. Beş kruvaziyer geminin yanaşabileceği iki parmak iskele ya mevcut iskele yıkılarak yada yıkılmadan yenilemeyle yapılacak.

Projeye göre liman alanında tarihi değeri olan tescilli Alsancak Polis Karakolu dışındaki tüm binalar yıkılacak. Kruvaziyerden inen yolcular için Liman hizmet alanı yapılacak. Ayrıca, Alsancak Tarihi Havagazı Fabrikası’nın karşısına gelen alanda resmi kurum tesisi inşa edilecek. Öte yandan trafikle ilgili eleştirelere ise plan yolun Liman Caddesi, Alsancak Gar önü ve çevresinde yeraltına alınmasını önerdi.

Kruvaziyer limana yapılacak AVM’ye Büyükşehir Belediyesi, İzmir Esnaf ve Sanatkar Odaları Birliği, meslek odaları karşı çıktı. Ulaştırma, Haberleşme ve Denizcilik Bakanı Binali Yıldırım projeyi bütün olarak savunurken, İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş AVM’nin yapılmasına destek verdi. Demirtaş, İzmir esnafının ve Alsancak, Kemeraltı’ndaki mağazaların olumsuz etkilenmeyeceğini önesürdü. İzmir Esnaf ve Sanatkar Odaları Başkanı Zekeriya Mutlu, TMMOB’e bağlı meslek odaları ise esnafın olumsuz etkileyeceğini açıkladı.

Editör: TE Bilişim