İşte tarihi yalının son durumu

3 hatfa önce yük gemisinin çarptığı ve büyük hasarın oluştuğu tarihi Hekimbaşı Salih Efendi Yalısı'ndaki eşyaların tamamı tahliye edildi. Tarihi yalı onarılmayı bekliyor. İşte tarihi Hekimbaşı Salih Efendi Yalısı'nın son durumu bu. Yalı günden güne çöküyor. Malta bayraklı Vita Spirit isimli yük gemisi 7 Nisan Cumartesi günü tarihi yalıya çarptı. Gemi tarihi yalıda büyük hasara yol açtı. Sadece yalıda değil, içindeki tarihi eşyalarda da hasar oluştu.

YALIDAKİ EŞYALARIN TAMAMI DA TAHLİYE EDİLDİ

Yapılan çalışmalar sonucunda yalıdaki eşyaların tamamı tahliye edildi. Onarım içinse henüz çalışma başlamadı. Yapı tarihi eser olduğu için onarım projesinin hazırlanması gerekiyor.

DENİZE DOĞRU ÇÖKÜYOR

Ama gün geçtikçe ahşap yalı denize doğru çöküyor. Her an zemin katın ön cephesinin sulara gömülme tehlikesi var. Yalının sahipleri, Malta bayraklı gemiye 50 milyon dolarlık ihtiyati haciz kararı koydurmuştu. Geminin sahipleri de bu haciz kararının yüksek bir meblağ olduğunu haczin 21 milyon dolara indirilmesini istemişti. Mahkeme, bilirkişinin yapacağı zarar tespit raporunu bekliyor. Yalıya hasar veren Vita Spirit gemisi de halen Ahırkapı açıklarında bekletiliyor.

Kıyı Emniyeti kurtarma hizmeti için 10 milyon dolar teminat istedi

Önce yalı sahipleri ihtiyati haciz kararı aldırdı, şimdi de Kıyı Emniyeti kurtarma hizmetleri için teminat talep etti. Malta bayraklı Vitaspirit isimli gemi 7 Nisan Cumartesi günü tarihi Hekimbaşı Salih Efendi Yalısı'na çarptı. Gemi, tarihi yalıda büyük hasara yol açtı. Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü, gemi sürüklenmeye başlayınca harekete geçip hemen müdahale etti. Römorkörler eşliğinde gemi, Ahırkapı açıklarına çekildi. Milliyet'te yer alan habere göre, yalının sahibi aileden sonra Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü de harekete geçti. Kıyı Emniyeti, gemi ve yüke ilişkin verilen kurtarma hizmetinden kaynaklanan alacağı için 10 milyon dolar teminat talep etti. Büyük hasara yol açan gemi için ilk harekete geçen yalının sahipleri olmuştu. Aile, hasarın onarımı için gemiye 50 milyon dolarlık ihtiyati haciz koydurdu.

Gemi şirketi ise buna itiraz edip 22 milyon dolarlık indirim istemişti. Şirketin bu talebi henüz karara bağlanmadı. Geçen hafta geminin kaptanı ve personeli, deniz kaza raporunun hazırlanması için tanık olarak ifade vermişti.

Editör: TE Bilişim