Denizde yaşayan insanlar

2 Su dünyasında yaşamaya şimdiden adapte olmuş toplumlar var.. Berneo, Sulawesi ve Filipinler-deki mercan denizlerinde insanlar dünyadaki başka hiçbir kültürde olmadığı kadar denizle içi içe yaşıyorlar. 

Galeriyi daha rahat gezmek için klavyenizdeki tuşlarını kullanabilirsiniz. Su dünyasında yaşamaya şimdiden adapte olmuş toplumlar var.. Berneo, Sulawesi ve Filipinler'deki mercan denizlerinde insanlar dünyadaki başka hiçbir kültürde olmadığı kadar denizle içi içe yaşıyorlar. Bajaular hayatlarını Karadan kilometrelerce uzakta denizin ortasında kurmuşlar.. Yaşamlarının her parçasında okyanusun büyük bir etkisini görmek mümkün. Öyle ki saatleri bile denizin gel git hareketlerine göre ayarlı.Kayıklarda yaşayan Bajaular kara ile olan bağlantılarını neredeyse tamamen koparmış.Bazı Bajaulu çocuklar denizle o kadar vakit geçiriyor ki gözleri su altında daha iyi görmeye başlıyor.

Ama bu topluluğun bir üyesi var ki, onun adaptasyonu neredeyse inanılmaz. Sulbin, bir su altı avcısı ve su hayatına karşı kendimizi ne kadar zorlayabileceğimizin canlı bir kanıtı. Siz de ona katılmak ve denemek isterseniz nefesinizi tutmaya hazırlanın. Sulbin, sakin bir biçimde deniz tabanının 30 metre dibine iniyor. Kalp atışları dakikada 30 atışa kadar yavaşlıyor. Bu derinlikteki basınç göğüs kafesini ezer, ciğerlerdeki havayı üçte biri hacmine kadar sıkıştırır.Yanında ağırlık olmadan bile, sanki karada avlanıyormuş gibi deniz tabanında yürüyerek hareket ediyor. Artık, kanındaki karbondioksit nefes alması için kendisine dayanılmaz bir baskı yapmaya başlar. 1 dakika 45 saniye sonra, Sulbin bir balık vuruyor.

Sulbin, bundan daha derine inebilir ve orada 5 dakikaya kadar kalabilir. Tek bir nefeste ve bu basınç altında 2 buçuk dakikada avlandı.Belki de insanların su memelileri olduğu fikri o kadar da inanılmaz değildir.

Editör: TE Bilişim