Kahraman Türk askeri hem savaşırken hemde gazilerinin sivil hayata döndüklerinde görevlerini yapmanın verdiği iç huzuruyla dimdik ayakta durması, tüm Dünya'nın hayranlığını kazanmasının haklılığını ortaya koyuyır. Oysa ABD'de yapılan bir araştırmada, Irak ve Afganistan savaşlarından dönen yüzlerce askerin intihar ettiği ortaya çıktı.

Savaş Gazileri İşleri Kurumu'nun yaptığı ve halen devam eden araştırmada, Afganistan'da savaşın başladığı 7 Ocak 2000'den 2005 sonuna kadar olan dönemde ordudan ayrılmış 283 muharip gazinin intihar ettiği belirlendi.

Savunma İnsangücü Veri Merkezi!ne göre, savaşların başlamasından beri Irak ve Afganistan'da 147 asker intihar etti. Böylece, savaş bölgesinde intihar edenlerle ülkelerine döndükten sonra intihar edenlerin sayısının toplam 430'u bulduğu belirtildi.

Irak'ta intihar oranının 2006"da her 100 bin askerde 17,3"e çıktığı ve bunun son 26 yılın en yüksek oranı olduğu bildirildi.

Travma Sonrası Stres Rahatsızlığı Merkezi'ne göre, bu araştırma, savaş travmasının intihar ihtimalini artırdığını gösteriyor. Savaştan yaralanmış ve ruh sağlığı bozulmuş olarak dönen askerlerin intihar riskinin arttığı belirtiliyor.

Irak ve Afganistan savaşlarının başlamasından beri ölen Amerikan askerlerinin sayısınınsa (3,840'ı Irak , 387'si Afganistan'da olmak üzere) toplam 4,227 olduğu belirtiliyor.

denizhaber.com

Editör: TE Bilişim