Dünyanın en büyük konteyner işletmecisi Maersk, Triple-E adı verilen daha ekonomik, çevreye daha duyarlı ve daha ekonomik boyutlarda (Economy of scale, Energy efficient and Environmentally improved) gemilerini bir video ile tanıttı.

Maersk, E sınıfının yerini alacak Triple-E sınıfı gemilerden Daewoo Tersanelerine toplam 3,8 milyar dolarlık bir siparişle vermişti.

Triple-E sınıfı gemiler 18.000 TEU kapasiteleri ile dünyanın en büyük konteyner gemileri olacaklar. Bu gemiler aynı zamanda 20 ayak konteyner başına düşen yakıt tüketimiyle en ekonomik konteyner gemileri olacaklar.

Köprüüstü daha ileriye, makine dairesi daha geriye

Yeni dizaynda geminin köprüüstü daha ileriye alınarak arka planda konteynerlerin görüşü kapama sorunu olmayacağı için daha yüksek isfitlenebilmesi sağlanmış.

Gemiler, önceki E sınıfı gemilere oranla biraz daha uzun ve yumrulu baş bodoslama nedeniyle biraz daha geniş. Genişletilen gemide  her iki yana baştan kıça birer sıra daha konteyner istiflenebiliyor.

Makine dairesi daha geriye alınarak geminin dengesine katkıda bulunulurken, makine dairesinin geri alınması daha fazla konteyner alınmasını da sağlamış.  

Maersk'ün Facebook sayfasında yayınladığı ve SeaNews Turkey'de de yer alan videoyu sizlere sunuyoruz:  

Editör: TE Bilişim