İlk Türk Savaş Gemimiz
 
Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Metin Ataç, milli imkanlarla savaş gemisi yapmak için yürüttükleri ''MİLGEM'' projesi çerçevesinde ilk geminin 27 Eylül 2008 tarihinde denize indirileceğini, ikinci geminin de yapımına başlanacağını bildirdi.

Oramiral Metin Ataç, Deniz Harp Okulu ve Deniz Lisesi'nin kuruluşunun 234. yıldönümü dolayısıyla Tuzla'daki Deniz Harp Okulu Komutanlığı'nda düzenlenen törende yaptığı konuşmada, üç tarafı denizlerle çevrili Türkiye'de, yaşları 6 ile 10 yaş arasındaki çocuklara denizciliği sevdirmek için çalışma başlattıklarını belirterek, ''Bunu denizciliği Türk'ün milli ülküsü haline getirmek maksadıyla yapacağız'' dedi. 
Bu ülküyü gerçekleştirmek için Deniz Kuvvetlerinin yoğun çalışmaları en üst düzeyde sürdürdüğünü dile getiren Oramiral Ataç, şunları kaydetti:

''Denizcilik tarihini yazmak için bir heyet kurduk. Önümüzdeki yıl İstanbul'da tarih seminerlerini başlatacağız. Deniz Harp Tarihi adlı ilginç bir seminer yapacağız. Ayrıca müze faaliyetlerimiz devam ediyor. İstiklal Harbi'nde yapılan kahramanlıkları şimdiye kadar bir türlü layıkıyla sergileyememiştik. Halbuki büyük Atatürk, 'Gözüm Sakarya'da kulağım İnebolu'da' diyerek denizciliğe önem verdiğini ifade etmiştir.

Dolayısıyla denizcilik tarihine büyük önem veriyoruz. 'Alemdar' ve 'Savarona' adlı gemileri de tekrar yaşatmak istiyoruz. Bunun için de çalışmalarımız var. 30 Ağustos 2008 tarihine Savarona'yı hazırlıyoruz açmak için. Ayrıca 1937 senesinde, Haliç'te Atatürk için bir motor yapılmıştı. Emekli Oramiral sayın Karahanoğlu'nun gayretleri neticesinde bu motor bir hurdacıda bulunmuştu. Biz de bu motoru Anıtkabir'e götürerek 23 Nisan Kulesi'nde sergiler hale getirdik.''

Gemi müze ''TGC Gayret''in birinci yılını doldurmadan 45 bin kişi tarafından ziyaret edildiğine işaret eden Oramiral Ataç, ''Deniz sevgisinin çocuklarımızda uyanması lazım onun içinde müzelere önem vermeye devam edeceğiz. Hedefimiz çocukların omuriliğine küçükken deniz suyunu vermek. Bu sevgiyi çocuk yaşta uyandırmak gerekiyor'' diye konuştu.

Oramiral Ataç, deniz sevgisinin oluşması için farklı alanlarda çalışmalarını sürdürdüklerini dile getirerek, ''2006 yılında gittiğim Erzurum Kandilli'de çocuklar beni beyaz elbise ile gördü ve garipsedi. Denizciyi tanımadıkları için tabii ki. Kısacası halkımızın her kesiminden denizciliğin sevdirilmesi için çalışmalarımızı devam ettireceğiz'' dedi.

''SAVUNMA SANAYİSİ MİLLİ KAYNAKLARA DAYANDIRILMALI''

Türk donanmasının Karadeniz'de hakim güç haline geldiğini belirten Oramiral Ataç, gerek AB ülkeleri gerekse ABD'nin bu bölgeye büyük ilgisi bulunduğunu söyledi.

Metin Ataç, Türkiye'nin Akdeniz'de de bir güç merkezi haline gelmeye başladığını, milli menfaatlere zarar verecek çalışmaları engellemeye çalıştıklarını vurgulayarak, güçlü olmak için Türk Deniz Kuvvetleri'nin, savunma sanayisinin milli kaynaklara dayandırılması gerektiğini ifade etti. Oramiral Ataç, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Savunma sanayisinin gelişmesi hususunda malzeme sergileri açtık. Geçtiğimiz 2006 yılında 1200 malzemeden oluşan sergi açtık ve 1,2 milyon dolar gelir elde ettik. Bu yıl da açacağız. Araştırma-geliştirme konularına büyük önem veriyoruz. Milli imkanlarla savaş gemisi yapmak için 'MİLGEM' adlı projemiz var. 27 Eylül 2008 tarihinde birinci gemiyi denize indirirken ikinci geminin yapımına başlamış olacağız. Yeni tip denizaltı projesinde ise 6 adet hedefleniyor. Denizaltıların modernizasyonunu da kendimiz yapacağız.

Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. kuruluş yıldönümüne ilişkin olarak tasarladığımız bazı çalışmalar sürüyor. 16 yeni Sikorsky daha alacağız ve mevcut sayımız 24'e ulaşacak. Milli torpido yapımı çok zor, ancak yapacağız. Dünyada torpido yapan şirketlerin sayısı 4'ü geçmez. Geçtiğimiz hafta Kore'de idim. Onlarla torpido için konuştuk ve bazı tekliflerimiz oldu. Bu konuda önemli adımlar atacağımıza inanıyorum. Erdek'te kurduğumuz Milli Deniz ve Eğitim Sahası'nda çok başarılı çalışmalar yapıyoruz

Kaynak:haberler

 

Editör: TE Bilişim