Binlerce turistin uğradığı Karaköy Limanı'na, yılda 350 yolcu gemisi yanaşıyor.

12 saat ziyaret ettikleri İstanbul'da yılda 100 milyon euro para harcayan turistler, esnafın da yüzünü güldürüyor Kruvaziyer turizminde Türkiye'nin en önemli limanlarından biri olan Karaköy'den turist girişi her geçen yıl artıyor. Binlerce turistin uğradığı Karaköy Limanı'na yılda 350 gemi yanaşıyor. İstanbul'un tarihi ve turistin yerlerini ziyaret eden turistler, bölge esnafının da yüzünü güldürüyor. Turistler 12 saat boyunca ziyaret ettikleri İstanbul'a yaptıkları alışverişlerle yılda 100 milyon euronun üzerinde para bırakıyor. Gezisitesi.com adlı internet sitesinin Genel Müdürü Alkın Yöney, Karaköy Limanı'na 15 farklı gemi şirketinin yılda yaklaşık 50 gemi ile yolcu getirdiğini dile getirdi. Her bir geminin İstanbul'a 7 sefer yaptığını böylece Karaköy Limanı'na yılda 350 geminin yanaştığını vurgulayan Yöney , bu gemilerin kapasiteleri göz önüne alındığında toplam yolcu sayısının 1 milyonun üzerinde olduğunu kaydetti.

KAPASİTE ARTIRILMALI

Kendilerinin İtalyan MSC ve Costa ile çalıştığını hatırlatan Yöney, MSC'nin nisan ve ekim arasında 85 bin yabancı yolcuyu İstanbul'a getirdiğini ifade etti. Yolcuların harcama alışkanlıkları hakkında da bilgi veren Yöney , Karaköy Limanı bağlantısı ile İstanbul'a gelen turistlerin ortalama harcama rakamlarının kişi başına 120 euro olduğunu, toplam yolcu sayısı göz önüne alındığında ise 84 milyon euro gibi önemli bir rakama ulaşıldığını dile getirdi. İstanbul'u Karaköy Limanı üzerinden ziyaret eden turistlerin geldikleri gemi şirketine göre farklılık gösterdiğine dikkat çeken Gezisitesi.com`un pazarlama uzmanlarından Filiz Çetin ise, Karaköy Limanı'na 2 büyük 3 küçük olmak üzere 5 gemi sığabildiğini anlattı. Çetin , limanın genişlemesi durumunda daha fazla turistin geleceğinin altını çizdi.

BÜYÜK GEMİLER GELECEK

Türkiye Denizcilik İşletmeleri İstanbul Limanı İşletme Müdürü Mehmet Ali Yığıcı da, Karaköy Limanı'nın Kuşadası ile birlikte Türkiye'deki iki kruvazör limandan birisi olduğunu bildirdi. Yığıcı, "Söz konusu gemi turizmi son dönemde yükselişte. 2006 yılının ilk dokuz ayında 221 kruvazör gemi limanımıza gelirken bu yılın ilk dokuz ayında ise 267 gemi limanımıza giriş yaptı. Şu ana kadar 300 metrelik gemiler limanımıza uğruyor. Ancak önümüzdeki yıllarda daha büyük gemileri de misafir edeceğiz" dedi.

BOLGE ESNAFI MUTLU

Bölge esnafı yabancı yolcu gemilerinin yapmış olduğu ziyaretlerden memnun. Tur şirketlerinin gemiden inen turistleri derhal şehir gezisine çıkarmasının gelirlerini biraz azalttığını düşünen bölge esnafı, yine de durumdan şikayetçi değil. İsmet Gül(Cafe İşletmecisi): Gemilerin bize yansıması olumlu oluyor. Gemiler geldiğinde müşteri sayısında artış gözlemliyoruz. Erdal Demir(Esnaf): Özellikle alkollü içki satışları yükseliyor. Ancak turistler gemiden inince hemen tur firmaları tarafından tarihi ve turistik yerleri gezmeye götürülüyorlar. Bu da bizi olumsuz etkiliyor. İsmail Yılmaz(Restoran İşletmecisi): Normal olarak müşteri potansiyelimiz belli. Ancak turist gemileri geldiğinde tabi ki bizim kazancımızda da belli bir artış oluyor.

Kaynak: bugün gazetesi

Editör: TE Bilişim