DENİZ TAKSİ GELİYOR

Teknoloji Holding şirketlerinden T-Design A.Ş. tarafından 2 yıldır üzerinde çalışılan Deniz Taksi'nin Tuzla’da üretilen prototipi, gerek tasarım gerekse işlevi açısından büyük ilgi gördü. 52 ülkeden bin 650 teknenin sergilendiği ve 300 bin uluslararası ziyaretçi tarafından gezilen fuarda Deniz Taksi standı, ziyaretçi akınına uğradı.

T-Design Genel Müdürü Kerem Güvenç, İstanbul gibi metropollerin çağdaş ulaşım sistemlerine ihtiyacı olduğunu belirterek, İstanbul’da hayata geçirilecek Deniz Taksi projesiyle günde 10-15 bin kişi taşınacağını, böylelikle kara trafiğinin önemli ölçüde rahatlayacağını belirtti.

Deniz Taksi’nin kıyısı olan her yerde kullanılmak üzere tasarlandığını belirten Güvenç, Rusya’dan Danimarka’ya, İtalya’dan Almanya’ya, Dubai ve Hırvatistan’a kadar birçok dış pazardan da Deniz Taksi’ye ciddi talepler geldiğini vurguladı.

Deniz Taksi projesi, özel olarak geliştirilmiş bir deniz aracı, yine özel olarak tasarlanmış, (yanaşma, yolcu binişi ve kalkışı kolaylaştırıp, güvenli hale getirilen) iskele sistemi, ileri teknolojiyi kullanan bir iletişim altyapısı ve ödeme sistemini içeriyor.

Taksi ve VİP aracı olarak kullanılmasının yanı sıra, ambulans, polis ve sahil güvenlik gibi birimler tarafından da kullanılabilecek bir sistem.

Uygulamada, taksi isteyen yolcu, cep telefonundan kısa mesajla çağrıda bulunuyor, merkezdeki kişi, uydu sistemi ile takip ettiği taksilerden en uygun olanını, yolcuya en yakın iskeleye yönlendirip, hangi saatte, hangi iskelede, hangi plakalı taksinin onu kaçta alacağını ve ne kadarlık bir ücret vereceği hakkında bilgi veren bir mesajı yolcuya gönderiyor. Yolcu bildirilen ücreti, değişik ödeme araçları kullanılarak -cep telefonu, kredi kartı vb.- ile ödeyebiliyor.

DENİZ TAKSİ - ÖZELLİKLER
Teknik özellikler:
Deniz Taksi, tekne tasarımına getirilen yeni bakış açısını içeriyor: Güvenlik, rahatlık ve fonksiyonalite de yenilikleri Betsmove içeriyor. değişik kullanım amaçlarıyla operasyonel bir tekne tasarımı gerçekleştirilmiş. Bir katamaran olan Deniz Taksi, 10.90 metre uzunluğunda, 4.30 metre genişlikte. Kompozit malzemeden gövdeli, kapalı yolcu kabinine sahip olan ve bir operatör ile kontrol edilen araç, yaklaşık 6.5 ton ağırlığında. Çevre dostu teknoloji ile üretilen Deniz Taksi'de 2x240 beygir gücünde iki adet dizel motor ve konvansiyonel pervane sistemi ile hareket ediyor. Konvansiyonel pervane sistemi, satın alma ve bakım maliyetleri açısından önemli avantaj. Farklı güç seçeneklerine sahip motor tipleri, aynı platforma monte edilebiliyor. Böylece farklı fonksiyon yüklenmiş araçlarda ve özel hizmet araçlarında, farklı kapasitelerde motor kullanımı mümkün. Yolcu kabini ile operatör bölümü birbirinden bağımsız olarak tasarlanmış. Yolcu girişi yan sürgü kapı bölümünden sağlanıyor. Taşıma 6-10 yolcu ve 1 operatör olarak sınırlandırılmış.

Yolcu ve operatör kabini: Deniz taksi içinde tasarlanan ‘engelli’, ‘çocuk arabası’ ve ‘bagaj’ bölmeleri sayesinde, ailenin tüm bireyleri aynı anda güvenli ve rahat bir şekilde yolculuk yapabilecek. Deniz takside yolcuların rahatı, konforu ve güvenliği için de önemli çalışmalar yapılmış. Örneğin operatör ve yolcu kabini birbirlerinden bağımsız olarak tasarlanmış. Ses izolasyonu olan bölümler arasındaki iletişim yalnızca, ödeme ilişkisini sağlamak için açılan bölme ile kuruluyor. Yolcu kabininde bulunan bir uyarı ışığı ve sesle, operatörün yolcu kabinindeki sesleri duyup duymadığı uyarısı veriliyor. Aracın kapalı yolcu kabini, iyi izole edilmiş, yolcuların hava koşullarından olumsuz etkilenmeyecek şekilde tasarlanmış. Kabinin hava sıcaklığı, gerektiğinde yolcular ve/veya operatör tarafından kontrol edilebiliyor. Yolcu koltuklarında da konfor ve güvenlik ön planda. Her koltukta ayrı emniyet kemeri sistemi var. Yolcu koltuklarının sırtlık bölümünde acil durumlarda kullanılmak üzere her yolcu için birer adet can yeleği bulunuyor ve acil durum anında kullanılacak duruma geliyor. Yangın alarmının devreye girmesiyle hassas elektronik sistemler otomatik olarak devreden çıkıyor, sistemler gerektiğinde operatör tarafından manuel olarak devre dışı bırakılıyor ve elektronik algılayıcıların ısıyı algıladığı bölümler basınçlı su ile soğutuluyor.

Seyir araçları: Tüm deniz taksiler, GPS ile tek bir merkez takip edilip, yönlendirilebiliyorlar. Operatör yolculuk süresince merkezden aldığı bilgi ve yönlendirmelere göre seyir güvenliğini koruyor. Aynı zamanda gösterge panelinden seyir bilgileri ile birlikte araç ve motor ile ilgili her türlü bilgiyi görebiliyor.

Ödeme altyapısı: Araçta bulunan mini terminale bağlı POS ve yazarkasayla, müsait olup olmadığını merkeze iletiyor, almış olduğu çağrıları onaylıyor, yolcudan aldığı sipariş numarasını giriyor, kredi ve banka kartı ile ödeme alıyor, satış fişi veriyor.

Kaynak:Habertürk

Denizhaber.com

Editör: TE Bilişim