'İstanbul ve Kılavuz Kaptanlar'   Paneli

Türk Kılavuz Kaptanlar Derneği tarafından 14-18 Aralık "Kılavuz kaptanlar haftası" kapsamında meslek şehidi kılavuz kaptanlar anısına düzenlenen panelin konusu bu yıl "İstanbul ve Kılavuz Kaptanlar " idi. Panel bugün İstanbul Taksim Square Otel'de gerçekleştirildi.

Kılavuz kaptan Ali Cömert 3. Geleneksel kılavuzluk panelinin açılışını tüm meslek şehitleri mesleğe emeği geçmiş denizciler adına saygı duruşu ve istiklal marşının okunmasıyla başlattı. Dernek adına açılış konuşmasını ise Şükrü Arık yaptı.

Başkan Şükrü Arık: Amacımız mesleğimizi tanıtmak

Kılavuz Kaptanlar Derneği başkanı Kaptan Şükrü Arık açılış konuşmasında kılavuzluk haftasını 3.geleneksel kılavuzluk paneliyle sona erdirmek istediklerini bunu da İstanbul’da yaparak İstanbul Boğazında hizmet veren kılavuz kaptanların ne kadar özveri ve beceriyle çalıştıklarını bu vesileyle vurgulamak istediklerini belirterek panelin isminin de İstanbul ve kılavuz Kaptanlar olarak verilmesinin de bu nedenle olduğunu söyledi.

DEFAMED Başkanı Selçuk Şenkal: Önemli bir adım

Açılışta konuşan DEFAMED Başkanı Selçuk Şenkal bu konuda kapsamlı bir hafta düzenlenmesinin çok önemli bir adım olduğunu söyledi. Yaygınlaşmasını ümit ettiğini ve kılavuz kaptanların ve denizcilik mesleğinin sorunlarını paylaşmak önemlidir. Ve bizde bunları çok dikkatli takip edeceğiz dedi.

Cengiz Karabüber: 800 üyemiz var

Uzakyol kaptanlar derneği Cengiz Karabüber de 800 üyesi bulunan Türk Uzakyol Gemi Kaptanları derneğinin tüm üyeleri yönetim kurulunu temsilen burada bulunduğunu söyledi.

TDİ Genel Müdür Yardımcısı Tevfik Küçük: Olumlu bir çaba

TDİ Genel Müdür yardımcısı Tevfik Küçük, denizle ilgili her mevzuda yapılan etkinliklerin ülkemiz açısından çok kıymetli olduğunu belirterek bunun ülkemizin denizden yeterince faydalanması için olumlu bir çaba olduğunu söyledi.

TDİ Genel Müdür Yardımcısı Tevfik Küçük'e; Genel Müdür Burhan Külünk'ün meslek şehidi Lütfü Berk'in oğlu Mehmet Berk ile birlikte Lütfü Berk Kılavuzluk İstasyonu açılığında çektirdikleri fotoğrafı içeren bir tablo hediye edildi. DenizHaber adına fotoğrafı çeken Nermin Ocaklı'nın takdim ettiği tabloyu Genel Müdür Yardımcısı Tevfik Küçük, Genel Müdür Burhan Külünk adına aldı.

Türk Kılavuz Kaptanlar Derneği tarafından da Şirket politikası olarak kılavuzluk hizmetlerinden düzenli olarak yararlanan Nemtaş firmasının Genel Müdür yardımcısı Tufan Süslüer'e plaket verildi.

Dr. Kapt. Özkan Poyraz: Kılavuz Kaptanlık Mesleği çağdaş hale getirildi

Açılış konuşmaları ve plaket törenlerinden sonra Denizcilik Müsteşarlığı Deniz Ulaştırması Genel Müdürü Dr. Özkan Poyraz yönetimindeki panele geçildi.

Panel Yöneticisi Özkan Poyraz panel açılışında Milattan önceye dayanan bir mesleğin sahiplerini, aslında akademik sayılacak bir panelde bir araya getirdikleri için Kılavuz Kaptanlar derneğine teşekkür ederek, Kılavuz kaptanların M.Ö 1700lerde hammurabi kanunlarında geçtiğini, mitolojiye baktığınız zaman , altın postu bulmak maksadıyla Karadeniz'e giden Agnos gemisinin boğazlardan geçerken Karadeniz kıyılarında kılavuzluk hizmetlerinden yararlandığını mitolojik anlamda var sayıyoruz dedi. Piri Reisin kitaplarında özellikle Akdeniz’deki kılavuzluk uygulamaları ile ilgili Venedik'teki kılavuzluk koşulları ile ilgili, birçok satır geçiyor, daha sonra birçok aşamalardan geçiyor kapitülasyonlardan kurtulunması ve birçok aşamadan sonra Türkiye Cumhuriyetinin genç kılavuzluk kurulabilmesi gibi kısa bir tarihi geçmiş özetinden sonra EMPA ve İMPA ya geçen bir kılavuz kaptanlık serüveninin olduğunu söyledi.

Kılavuz Kaptanların bir kamu görevi yaptığını söyleyen Poyraz,klavuzlar bu kamu görevini idare adına kıyı adına liman devleti adına yapıyor. Dolayısıyla bir şirketin bir organizasyonun üyeleri olabilirler, ama bizim açımızdan liman başkanımızın yardımcısı olarak görüyoruz kılavuz kaptanları dedi.

Özkan Poyraz yeni yönetmelikten söz ederek bu yönetmelikle daha çağdaş haklara sahip olunduğunu belirtti.

Dr. Kapt. Ali Cömert: Kılavuz Kaptan kimdir?

Panelin ilk konuşmacısı dernek genel sekreteri Ali Cömert, kılavuz Kaptan Kimdir? Başlıklı konuşmasında kılavuz Kaptan kimdir sorusunun cevabının basit bir mesleki tanım dışında düşünülmesini ve bu cevabı panelin sonunda hep beraber verebileceğimize inanıyorum diyerek , Basit bir anlatımla Dar suyolları özellikli alanlarda kazaları önlemek için güvenlik için bu yollarda deneyimli denizcilerin ve bu ihtiyacın karşılanması gereği sonucu olarak bu meslek ortaya çıkmıştır. Hizmet verdikleri geminin personel listesine dâhil olmazlar fakat verdikleri hizmetle köprü üstü takımının önemli bir elemanıdırlar dedi.

Kapt. Cahit İstikbal: Sürekli tek yön uygulaması ülkemizi IMO'da sıkıntıya sokar

Ali Cömert'in kılavuz Kaptan tanımını içeren konuşmasından sonra Panel Moderatörü Özkan Poyraz, IMPA başkan yardımcısı Kaptan Cahit İstikbal’i Uluslar arası çalışmaları bu konuda denizcilerimize sağladığı faydalar konusunda teşekkür ederek  İstanbul Ve Klavuz  Kaptanlar başlıklı konuşmasını yapmak üzere kürsüye davet etti  Cahit İstikbal AYALAVTS komitesi başkanlığına Seçilen Tuncay Çehreli ve Avrupa kılavuz kaptanlar derneğine başkan yardımcısı  seçilen Kaptan İsmail Akpınar'dan söz ederek ve onları başarılarından dolayı tebrik ederek konuşmasına başladı. İstikbal konuşmasına Boğazlarda kazalar, istatistikler,  sonuçları ve uluslar arası denizcilik örgütlerinin bakışını  ayrıca İstanbul Boğazındaki tek yönlü ve çift yönlü geçişlerin artı ve eksilerini bu konudaki çalışmaları ve önerileri içeren sunumuyla devam etti.

Melih H. Yılmaz: Şehitlerin arkada bıraktıkları için ne yaptık?

Kılavuzluğa Endüstriyel açıdan Bakış Başlığı ile TDİ A.Ş Liman Daire Başkanlığı adına konuşan Melih H.YILMAZ ise Meslek Şehidi Kaptan Lütfü Berk ve geriye kalanlar açısından olaya bakılması gerektiğini belirtti. Denizcilik ailesinin bir üyesi olarak klavuz kaptanın çalışırken endüstrinin içinde olan birisi olarak değerlendirildiğini söyleyen Yılmaz  buna iş akdi bakımından bakacağını belirterek mevcut çalışma şartlarının geliştirilmesi yönünden çalışılması, buna kafa yorulması gerektiğini söyledi.

Kapt. Aykut Erol: "TBDTDT Bizim çalışmalarımızdan kaynaklandı"

Verilen arada Özkan POYRAZ panelden ayrıldı. İkinci bölüme panel yöneticisi Cahit İSTİKBAL ilk olarak Türk Kılavuz Kaptanlar Eski başkanı Kapt. Aykut Erol a söz verdi. Aykut EROL Türk Boğazları Tüzüğü’nün hazırlanması için 1990lı yıllardan itibaren Türk Kılavuz kaptanlar Derneği içerisinde  yaptıkları çalışmaları, hazırladıkları raporları ve sonuçlarını anlatan bir sunum yaptı. Erol; "Türk Boğazları deniz trafik Düzeni Tüzüğü'nün altyapısı ve içeriği büyük oranda bizim düzenlediğimiz raporlardan kaynaklandı" dedi.

İstanbul Bölge Müdürü Cemalettin Şevli: "Dileğimiz daha fazla oranda geminin kılavuz kaptan almasıdır"

Denizcilik Müsteşarlığı İstanbul Bölge Müdürü Cemalettin Şevli  panelin bu bölümüne katılımda bulundu. Şevli  yaptığı konuşmada  şunları söyledi: "11 aralıkta saygı duruşyla başlayan haftamızda  umarım ki çok güzel konular işleniyordur. Biliyorsunuz gerek klavuz kaptanlar yönetmeliği olsun  bu konuda yapılan çalışmalar denizcilik müsteşarlığı deniz ulaştırması genel müdürlüğü bünyesinde bu konulara çözüm getirmek daha iyi bir çalışma sağlamak için genel müdürlüğümüz görevli ama biz İstanbul bölge müdürlüğü olarak ve bize bağlı 14 liman başkanlığı içinde klavuz kaptan hizmeti veren limanlarda  klavuz kaptanların iyi yaşam şartlarında  bilinen sıkıntıların giderilmesi için bizde hassas davranmak istiyoruz.Tesbit edilen sıkıntıların giderilmesi için hassas olarak takip edeceğiz ve bizimlede bu iletişimin yapılması iyi bir neticenin verilmesi için birlikte çalışmayı da öneriyorum. Malumunuz bir dileğimiz de şudur ki mümkün olduğu kadar gemilerin klavuz kaptan alması. Bukadar tehlikeli bir su yolunda bu kadar önemli bir boğazda bu sayıyı nasıl arttırız nasıl tavsiye ederiz?. Tabiiki Montröye göre yapabileceklerimiz var yapamıyacaklarımız var ama biz idare olarak siz klavuz kaptanlar olarak ve işletmeci kuruluşlar olarak el ele vererek klavuz kaptan alan gemilerin sayısını nasıl artırabiliriz? Bunun dışında klavuz kaptanların çözüm bekleyen sorunlarda vardır.Bu sorunları gidermek için idare her ne kadar eskisine nazaran çok iyi bir noktaya getirdiyse de devam eden sorunların çözümü için somut adımlar atıldı mı veya  bu konuda bu toplantı ve çalışmalarda iyi örnekler çıkarıldı mı bölge müdürü olarak merak ediyorum. Bunun için işbirliği öneriyorum. Yaklaşık 6-7 yıldır görev yaptığım İstanbul bölge müdürlüğünde klavuz kaptanlar derneklerinin yapmış olduğu çalışmalar organizasyonları takdir ediyorum.Çok iyi bir birliktelik var ve çok güzel çalışmalar yapılıyor.Bunun devamını diliyorum.Bu duygu ve düşüncelerle  biraz geç katılsam da bu toplantının hayırlı olmasını diliyorum."

Prof. Dr. Sezer Ilgın: Transit değil Uğraksız geçiş diyelim"

Daha sonra Türk Boğazlarına İlişkin Bazı Yargı Kararlarının değerlendirilmesi başlığında söz alan panelist, Prof.Dr.Sezer Ilgın İstanbul Boğazıyla ilgili İngiliz mahkemelerinde ve lordlar kamarasında alınan kararları,Türk Mahkemelerinin ve yargısının geçmişte ve günümüzde mücadele ve kararlılığını tutarlılığını ayrıca boğazlardaki hakimiyetin ve bu konuda kelimeleri seçerek konuşmaya dikkat etmemiz gerektiğini özellikle transit geçiş sözcüğü değil uğraksız geçiş dememiz gerektiğini , İstanbul Boğazının önemini  içeren konuşmasını yaptı.

Çetintaş: "Derneğin önemli çalışmaları var, basında gereğinceyer bulmuyor"

Gündem dışı söz verilen Çevre Örgütü Başkanı Zafer Murat Çetintaş Kılavuz Kaptan derneğiyle ortak çalışma yapmanın önemine değindi ve bu konunun medyada yer alması, gündeme taşınması, insanların dikkatinin çekilmesi gerekir dedi.

Banu Dökmecibaşı: "Türkiye'de çevre korunması sahipsiz"

Son olarak Greenpeace Denizler Kampanyası Sorumlusu Banu Dökmecibaşı söz aldı. Deniz kazalarının çevreye etkilerini anlatan Dökmecibaşı’nın konuşmasından sonra soru cevap bölümü ve panel konuşmacılara verilen plaketle panel sona erdi.

PANELDEN FOTOĞRAFLAR

Editör: TE Bilişim