"İstanbul ve  Donanma” sergisi açıldı

İstanbul ve donanmayı anlatan yağlı boya,  sulu boya tablo, gravür, kitap ve objelerin yer aldığı “İki Sevdalı-İstanbul ve  Donanma” sergisi, Deniz Müzesi'nde açıldı.

İngiliz ressam Henry Aston Barker tarafından 1800 yılında yapılan 5 metre  31 santimetre boyundaki “İstanbul Panoraması” ilk kez bu sergide izlenime  sunuluyor.

Deniz Müzesi Komutanı Deniz Kurmay Kıdemli Albay Ali Rıza İşipek, müzede  düzenlediği basın toplantısında, serginin teması olan “iki sevdalı”nın,  İstanbul ve donanmayı işaret ettiğini belirterek, “Her yıl Mayıs ayında donanma  büyük şenliklerle İstanbul'dan ayrılır,

Kasım ayına kadar Ege, Akdeniz ve  Karadeniz'de dolaşır, Osmanlı'nın vergilerini toplar, savaşlara katılır, yeni  yerler fethedilirdi” dedi.

Donanmanın Yalı Köşkü önünden Padişahı selamlamasıyla başlayan bu  seferlere sayıları yüz bine varan denizcinin iştirak ettiğini belirten İşipek,  şunları anlattı:

 “Donanma her şeyden önce eş demekti, baba demekti, sevilen insanlara  kavuşmak demekti. Donanma dönüşü ayrıca hazinenin dolması demekti. Padişahlar da  doğal olarak dört gözle donanmanın dönüşünü beklerdi. Bu nedenle de padişahların  tahta çıkış törenlerinden sonra icra edilen en büyük şenlikler donanmanın  seferden dönüş törenleri olurdu.”
        
153 PARÇA ESER
        
İşipek, sergide 30 yağlı boya, 18 sulu boya, 15 gravür, 37 parça obje, 53  kitap olmak üzere 153 parça eserin yer aldığını söyledi. Sergide İsmail Hakkı'dan İbrahim Çallı'ya, Hikmet Onat'tan Feyhaman  Duran'a kadar yerli ve yabancı birçok ressama ait tablonun temasının İstanbul ve  donanma olduğunu anlatan İşipek, sözlerini şöyle sürdürdü:

 “Serginin baş yapıtlarından biri, İngiliz ressam Henry Aston Barker  tarafından 1800 yılında yapılan ve boyu 5 metre 31 santimetre olan 'İstanbul  Panoraması' adlı sulu boyadır. Bu sergiyle birlikte ilk kez sanatseverlerle  buluşacak olan Barker'in tablosu, İngiliz sanat uzmanlarınca dünyanın en iyi  panoraması olarak nitelendirilmektedir.

 Barker, Galata Kulesi'nden yapmış olduğu bu tabloya ilave olarak,  Kızkulesi'nden de İstanbul'un ikinci bir panoramik görüntüsünü resmetmiştir.  İstanbul'un bu iki panoraması 1801-1803 yılları arasında Londra'da  sergilenmiştir. Galata Panoraması 900 metre karelik bir duvar üzerinde, Kızkulesi  ise 250 metre karelik bir duvar üzerinde resmedilmiştir.”

Sergideki bir diğer temanın da Tersane-i Amire ve Deniz Harp Okulu  olduğunu belirten İşipek, “Donanmanın başında bulunan Kaptan-ı Deryalarımız ve  bahriyenin diğer ileri gelenlerinin İstanbul'a yaptıkları eserler bugün  İstanbul'un birçok bölgesinde görülebilir” dedi.
        
YENİ DENİZ MÜZESİ İNŞAATI

İşipek, yeni Deniz Müzesi inşaatının devam ettiğini hatırlatarak, 2010  yılının ikinci yarısında açılmasının planlandığını belirtti. “Böylece hem depolarımızdaki binlerce eseri tarih ve sanatseverlere  sunabilme, hem de eşi olmayan saltanat kayıkları koleksiyonumuzu son derece  modern ve geniş bir mekanda sergileyebilme şansına sahip olacağız. Yeni müzemizde  15 bin metre karelik bir sergi alanı olacak. Dünyada 40 civarında saltanat kayığı  var. Bunların 15'i bizde.

Dünyanın en eski tarihi gemisinin 16. yüzyılda yapılmış bir gemi olduğunu  ve bu geminin de yeni müzede sergileneceğini anlatan İşipek, müzeye ait depoda 20  bin eserin yer aldığını, yeni müzede bunların dönem dönem sergileneceğini  kaydetti. İşipek, daha sonra basın mensuplarına sergiyi gezdirdi.

 

 

Editör: TE Bilişim