İstanbul'da kruvaziyer turizm sezonunun açılışı adına 1 Nisan Cuma akşamı İstanbul Limanı, Karaköy Limanı Mülki İdari Amirliği ev sahipliğinde, Türkiye Denizcilik İşletmeleri A.Ş Genel Müdürlüğü, Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü, İstanbul Liman Başkanlığı, Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği, İMEAK Deniz Ticaret Odası, Emniyet Müdürlüğü Deniz Şube Liman Şube Mürdürlüğü, Karaköy Gümrük Muhafaza Müdürlüğü, geminin İstanbul Acentesi MSC Kruvaziyer/Arkas Gemi Acenteliği A.Ş. ile Deniz Polisini Destekleme ve Geliştirme Derneği tarafından organize edilen bir akşam yemeği gerçekleştirildi.

Yemeğe,  Gemi İnşa ve Tersaneler Genel Müdürü, İstanbul Vali Yardımcı Emin Çolak, TDİ Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Duran Aytaş, TDİ Genel Müdürü Kaptan Burhan Külünk, İstanbul Liman Başkanı Mustafa Azman, Deniz Ticaret Odası Meclis Üyesi Çetin Taşkent, Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi Recep Düzgit ve Deniz Polisi memurları katıldı.

Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği(TURSAB) Genel Müdürü Hakan Himmetoğlu konuşmasında Türkiye ve İstanbul için bazı ilklerin altını çizmek istediğini dile getirdi. İstanbul’un ilk defa 10 milyon ziyaretçi sayısına yaklaştığını dile getiren Himmetoğlu, kruvaziyer turizminde Türkiye genelinde yüzde 15 oranında bir yükseliş beklendiği belirtti. Ayrıca Himmetoğlu, İstanbul’un yüzde 20’ye yakın bir yükseliş beklendiğini ve bir milyon turisti ağırlamaya hazırlandığını ifade etti. Türkiye genelinde yılsonunda 30 milyon ziyaretçinin Türkiye’yi ziyaret etmesinin beklendiği aktaran Himmetoğlu, bakanlığın 2023 hedeflerine emin adımlarla ilerlediklerini dile getirdi.

Denizcilik Müsteşarlığı’nı temsilen yemeğe katılan Gemi İnşa ve Tersaneler Genel Müdürü Yaşar Duran Aytaş, İstanbul’da bir ilk gerçekleştiğini dile getirdi. Turizm sezonunun başarılı geçmesini dilediklerini ifade eden Aytaş, organizasyonda emeği geçen herkese teşekkür etti.

İstanbul Liman Başkanı Mustafa Azman ise konuşmasında kruvaziyer turizmin 2008 krizi öncesini hedeflerini aşmış durumda olduğunu ifade etti. İstanbul’un son yıllarda turist sayısının artığını belirten Azman, seyahat acentesinden başlayıp, kılavuz kaptanın gemiyi terk etmesine kadar gerçekleştirilen eylemlerin bir bütün olduğunu, bir aksaklık olması durumunda tüm organizasyonunun aksayacağını dile getirdi. Azman, “Bu organizasyon emeği geçen herkese başarılı çalışmalarından dolayı teşekkür etmek bir vefalı olmanın gereğidir. Görünmeyen kahramanlarımız kılavuz kaptanlara özel olarak teşekkür ediyorum” dedi.

Konuşmasında ilk geminin 1 Nisan’da Karaköy Limanı’na gelmesiyle İstanbul kruvaziyer turizminin açıldığını hatırlatan İstanbul Vali Yardımcısı Emin Çolak, bu sektördeki kurum ve kuruluşların bir araya getirilerek sektördeki dayanışmayı artırmayı istediklerini dile getirdi. Halkın bu sektörden daha fazla faydalanmasını istediklerini söyleyen Çolak, dünya genelinde 13,6 milyon kişinin kruvaziyer turizmle seyahat ettiğini ve yaklaşık olarak 30 milyar harcama yapıldığını ifade etti. 2010 yılında kruzvaziyer turizmle 1 milyon 700 bin kişinin Türkiye’ye geldiğini dile getiren Çolak, 350 bin kişinin İstanbul Limanı’na geldiğini söyledi. 2011 yılında 450 gemiyle 600 bin turist hedefleri olduklarının altını çizen Çolak, İstanbul’un kapasitesinin bundan fazla olduğuna vurgu yaptı. Çolak, Karaköy Limanı’nın teknik altyapısı yetersiz. Buda kruvaziyer turizmi olumsuz etkiliyor. Bu nedenle alternatif liman çalışmaları devam ediyor. bu çalışmaların başarıya ulaşması durumunda modern limanlarımıza kavuşacağız. 2011 sezonunu başarılı olması dileğiyle, organizasyonda emeği geçenlere teşekkür ediyorum” dedi.

Ayrıca Mustafa Azman tarafından kısa süre önce emekli olan kılavuz kaptanlar Şükrü Arık ve Ömür Öztaşkın'a teşekkür belgesi verildi.

 

Editör: TE Bilişim