İstanbul Turizm Ödülleri 2009, sahiplerini buldu

İstanbul turizminin gelişmesine katkı sağlayan isimlerin ödüllendirildiği 2. İstanbul Turizm Ödülleri, düzenlenen görkemli bir gece ile sahiplerini buldu. Ödül gecesinde konuşan Başbakan Erdoğan, İstanbul'da yeni otel yatırımlarına ihtiyaç duyulduğunu belirtirken, Galataport için ihale sürecinin yeniden başlatılacağını söyledi. 

Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı Rumeli Salonu'nda gerçekleştirilen İstanbul Turizm Ödülleri gecesine, başta Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Devlet Bakanı Hayati Yazıcı olmak üzere çok sayıda davetli katıldı. Turizmcilerin yoğun ilgi gösterdiği gecede, sektörü temsil eden tüm kurumların temsilcileri de hazır bulundular.


BİLGİLİ: "AMACIMIZ KÜLTÜR VE KONGRE TURİZMİNDE DÜNYA ÇAPINDA BİR MARKA YARATMAK"

Ödül gecesinin açılış konuşmasını yapan İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürü Prof. Dr. Ahmet Emre Bilgili, İstanbul'un küresel kriz nedeniyle yaşanan tüm olumsuzluklara rağmen 2009'un ilk 9 aylık dönemini yüzde 5'in üzerinde bir artışla tamamladığını söyledi. Bilgili amaçlarının özellikle kültür ve kongre turizmi anlamında dünya çapında bir marka yaratmak olduğunu belirtti.
İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürü Prof. Dr. Ahmet Emre Bilgili, gecenin açılış konuşmasını yaptı.

GÜNAY, TURİZMDE ÇATI KURUM VE REHBERLER BİRLİĞİ YASASI İÇİN BAŞBAKAN'DAN DESTEK İSTEDİ

Bilgili'nin konuşmasının ardından bir konuşma yapan Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay da Türkiye turizminde ulaşılan son istatistiki verileri dinleyicilerle paylaştı. Günay, "Kriz döneminde dünya ortalamasının çok üzerinde bir artış yakaladık. Turizmde dünyanın ilk 10 ülkesi arasında yer alan Fransa'da ziyaretçi sayıları yüzde 9, ABD yüzde 10, İspanya yüzde 8.9 küçülürken Türkiye yüzde 1.47 büyüme gösterdi. Hep birlikte elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz." dedi. Konuşmasında turizmcilerin kanun beklentisine de değinen Günay, turizm konusunda ihtiyaç duyulan çatı örgütün oluşturulması ve rehberler birliği yasasının çıkartılması için Başbakan Erdoğan'dan destek istedi.

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Türkiye turizminde ulaşılan son istatistiki verileri dinleyicilerle paylaştı.

BAŞBAKAN ERDOĞAN: "İSTANBUL'DA YENİ OTELLERE İHTİYAÇ VAR"

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın ardından konuşan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ise turizmi deniz-kum-güneş üçgenine mahkum olmaktan çıkartarak çeşitlendirmeyi amaçladıklarını söyledi. Bu yöndeki çalışmalar neticesinde 13 milyonlu rakamlardan 26 milyon ziyaretçi ve 22 milyar dolar turizm gelirine ulaştıklarını söyleyen Erdoğan, bu gelişmenin daha da devam edeceğini söyledi.

Artan talep karşısında İstanbul'daki yatak kapasitesinin yetersiz kaldığını ifade eden Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Türkiye 2008 sonunda 26 milyon ziyaretçiye ulaştı. Bütün dünya ülkeleri ekside iken Türkiye hamdolsun artışta. Yeterli mi? Yeterli değil. Bakın İstanbul'da bir IMF Kongresi yaptık. 13 ayda İstanbul Kongre Merkezi'ni bitirdik. Yüzümüzün akıyla 200 ülkeden 15 bin kişiyi ağırladık. Bu kongre merkezlerinin getirisi daha sonra olacak. Otel sayısı da yetersiz şu anda İstanbul'da. Gelirken İstanbul'da daha nerelere oteller yapılabileğini konuştuk."

GALATAPORT İÇİN İHALE HAZIRLIKLARI DEVAM EDİYOR

Türkiye'nin tarihi zenginliklerini geleceğe taşımak noktasında eksik kaldığını da belirten Erdoğan, "Aslında biz müzeler konusunda fakir bir ülkeyiz. Gerek özel sektör gerekse devlet olarak müze sayısını çoğaltmalıyız. Ele ele verip Türkiye'yi daha yukarılara taşıyacağız." dedi.

Başbakan Erdoğan, Galataport için ihale hazırlıklarının devam ettiğini açıkladı.

Erdoğan, İstanbul'da yapmayı planladıkları ve turizme hizmet edecek bazı projelerin engellendiğini de iddia ederek "Bizim bir Galataport sorunumuz olmuştur. Ama bize takmadıkları yafta, söylemedikleri söz kalmadı. Bizim bir Haydarpaşa sorunumuz olmuştur. Orada da takmadıkları yafta, söylemedik söz bırakmadılar. Galataport olsaydı, o şeritteki kötü görünüm ortadan kalkacaktı. Oraya gelen kruvaziyer turisti ülkemi kalkındırmakla kalmayacak, ülkemizi de tanıyacaktı. Kruvaziyer ile gelen zengin turist sayısı artacaktı. Ümitsiz değilim. Burayla ilgili ihale çalışmalarını yeniden hazırlıyoruz. Önümüzde bariyerler var ama inanıyorum ki o bariyerleri İstanbul sevdalıları ile aşacağız" şeklinde konuştu.

GECEDE ÖDÜL ALANLAR

YARATICI PROJE ÖDÜLÜ / Nedret BUTLER (SUMAHAN OTEL)

ÖZEL ÖDÜL / THY

ETKİNLİK ÖDÜLÜ / DR. NAZAN ÖLÇER (SABANCI MÜZESİ ÇALIŞMALARI)

ONUR ÖDÜLÜ / SUNA VE İNAN KIRAÇ (PERA MÜZESİ VE İSTANBUL ARAŞTIRMALARI)

2009 İSTANBUL TURİZM ÖDÜLLERİ JÜRİSİ

Dr Sinan Genim, Ersin Kalkan, Feyzullah Özcan, Mehmet Ata Tansuğ, Prof. Dr. Ahmet Emre Bilgili, Tülin Ersöz, Başaran Ulusoy, Faruk Pekin, Numan Güzey, Prof Dr. Esra Ekmekçi, Şerif Yenen, Timur Bayındır, Yılmaz Tecmen

Haber: Fatih GÖNÜL / Fotoğraflar: Alişan ÖZKAN


 


 
 
 

Editör: TE Bilişim