İstanbul Trafiği Yeraltına İniyor

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, kentin kangrene dönen trafik sorununun çözümü için son olarak “7 tepe 7 tünel projesi”nde düğmeye bastı. Projenin adı “7 tünel” ancak yapılması planlanan tünel sayısı 33... İstanbul’a 20 yıl içinde 142.3 kilometre uzunluğunda tam 33 tünel yapılması planlanıyor. Bu yöntemle Avrupa yakasında Atatürk Havalimanı’ndan Sarıyer’e, Avrupa yakasına ise Harem’den Hekimbaşı’na kadar yeraltından gidilebilecek. Bu tüneller için harcanacak rakam ise 3 milyar dolar...

Nereyi kazsak tarihi eser çıkıyor

İstanbul’un trafiğine çözüm bulmak için Büyükşehir Belediyesi’nde 2004’te bir birim kuruldu. Birimin başında ise inşaat mühendisi Niyazi Tırlı getirildi. Tırlı, İstanbul’da yer üstüne yol yapmanın tünel yapmaktan daha zor olduğunu söyledi. İstanbul’un dünyanın en eski yerleşim yerlerinden biri olduğunu söyleyen Tırlı “Yer üstünden yol yaparken nereyi kazsanız tarihi eser çıkıyor. Bu tarihi eserleri korumak zorundayız. Ama tünelde bu sorun ortadan kalkıyor. Çünkü yerin 50 metre altından gittiğimiz için tarihi eserlerin altından yol alıyoruz” dedi.

İstanbul’a nefes aldıracağız

Tırlı, kentte ulaşımın TEM, E-5 ve Sahil Yolu’n-dan sağlandığını belirterek şöyle devam etti: “Oysa dünya kentlerinde ana arter sayısı çok daha fazla. Amacımız 3 yola alternatif bir arter daha yapmak. Bunu yer üstünden yapamayacağımız için tünelleri düşündük. Yeraltından gidip İstanbul’a aort damarı yapmak tek amacımız. Böylece kent nefes alacak.”

Taksim-havalimanı 17 dakika

Tünellerin Atatürk Havalimanı’ndan Sarıyer’e kadar uzanacağını belirten Tırlı “Tüneller bittiğinde Taksim’den havalimanına 17 dakikada ulaşılacak. Nasıl toplu taşımanının çaresi metrodan geçiyorsa tekerlekli araç açısından çözüm yeraltından geçiyor. Tüm projelerde metroyu da göz önüne alarak planlama yapıyoruz. Tünellerler, yapımı planlanan metro güzergahlarının 20-25 metre altından geçeceği için metroya da engel oluşturmayacak” dedi.

Tünel yer üstü yoldan daha ucuz

NİYAZİ Tırlı, İstanbul’un kurtuluşunun yeraltından geçtiğini söylüyor ve bunun nedenini şöyle açıklıyor: “Yer üstünden yol yapmak daha ucuz. Ancak konu İstanbul olunca bu tersine dönüyor. Çünkü İstanbul’da arazi çok değerli. Yolu geçirmek için kamulaştırma yapmak zorunlu. Ama kamulaştırma maliyetleri karşılanamaz halde. Örneğin, Kağıthane - Dolmabahçe tünelinin maliyeti 200 milyon dolar. Oysa aynı yolu yer üstünden yapsak maliyet kamulaştırma bedelleri yüzünden 700 milyon doları geçerdi. Bir diğer örnek ise Büyükdere Caddesi. Bu caddenin kapasitesi doldu. Bu caddeyi genişletmek ya da alternatif yol yapmak çok zor. Çünkü kamulaştırma yapmaya kalkınca işin içinden çıkamazsınız. Türkiye’nin en pahalı arazisine sahip. Ama yolu alttan geçirdiğinizde sorun ortadan kalkıyor.”

Vatan

Editör: TE Bilişim