İstanbul-Bursa arası 75 dakika

İstanbul ile Bursa arasını 75 dakikaya indiren feribot seferleri başladı. Hatta faaliyet gösterecek Avustralya yapımı feribot, bin 200 yolcu ve 225 araç kapasitesine sahip. Osman Gazi adı verilen feribotun ikincisi temmuz ayı başında aynı hatta çalışmaya başlayacak. İki feribotun İstanbul Deniz Otobüsleri şirketine toplam maliyeti 120 milyon doları bulacak. 
 
Dün ilk seferi başlatan Başbakan Tayyip Erdoğan, törende yaptığı konuşmada, "İşte meydan, işte çağdaş Türkiye." mesajı verdi. Çağdaşlığın en önemli kriterinin slogan atmak, vehim üretmek değil, eser ortaya koymak olduğuna dikkat çeken Başbakan, "Ne demek istediğimi görmek isteyen, Türkiye'nin yollarına düşsün, ülkenin nasıl bir şantiye haline gelmekte olduğunu görsün." çağrısında bulundu. Bursa'nın, İstanbul'un şehir içindeki herhangi bir yerine ulaşım mesabesine düştüğünü belirten Erdoğan, sadece iki şehrin değil, çevre illerin birleştiğini, duble yollarla denizyollarının birleşmesinin de kaza riskini azalttığını anlattı. Erdoğan, Aksaray'da ilköğretim öğrencilerinin geçirdiği kazaya atıf yaparken, "Belki orada duble yol olmuş olsaydı Aksaray felaketini yaşamayacaktık." ifadesini kullandı.
Bursa'yla İstanbul arasının adeta iki semt arasındaki mesafeye indiğini söyleyen Erdoğan, projeyi 3 tarafı denizlerle çevrili ülkenin potansiyelini değerlendirmeye açan bir çalışma olarak niteledi. Bunun bir örnek teşkil ettiğini kaydetti. Feribotta sürat, huzur ve konfor bulunduğunu aktaran Erdoğan, "Gerek İstanbullu ve Bursalılar, gerekse çevrede bulunanların artık karayolunu tercih etmeyeceklerine inanıyorum." tespitini yaptı.

Erdoğan konuşmasında 8. Cumhurbaşkanı ve eski Başbakan Turgut Özal'ın meşhur sloganı "Halka hizmet Hakk'a hizmettir" sözüne da yer verdi. Hükümetin 15 bin kilometrelik duble yol hedefini gerçekleştirmek ve bunu deniz yollarıyla birleştirmek için gayret ettiğini kaydetti. Bütün sektörlerde olumlu bir tablo çizen Türkiye'nin, denizcilikte de bir özlemine daha kavuştuğunu belirten Başbakan, 1994'te bu konuda başlattıkları çalışmalar kapsamında aynı adımı Bandırma için de attıklarını vurguladı; bunun bölgeye ciddi bir rahatlama getirdiğini bildirdi. Şimdi de aynı hizmeti İstanbul-Mudanya arasında verdiklerini anlatan Erdoğan, "Türkiye denizciliğiyle, hava ataşımacılığıyla, karayolları ve demiryollarıyla dünyanın en modern ülkeleri arasına katılıyor.'' değerlendirmesinde bulundu. Ülkeye kalıcı bir eser daha kazandırdıklarını düşünen Erdoğan, hizmete giren olan feribotun da Orhan Gazi'nin adını taşıyacağını söyledi. Hizmete giren feribotun esas öneminin hızından geldiğini vurgulayan Erdoğan, deneme seferlerinde 45 knota çıkan feribot için şunları kaydetti: "Bu, korkunç bir şey. Bu boğazda değil, açıldıktan sonra olan hız. Çevreyi rahatsız etmemesi bakımından önem arz ediyor." Başbakan Erdoğan, projenin ekonomik değerini de paha biçilmez bir kazanım olarak değerlendirdi.

ÖTV'yi kaldırmak isteyince bize güldüler 

Başbakan Tayyip Erdoğan, feribotun açılış konuşmasında hükümete geldikten sonra tüm kabotaj hattı içindeki taşımacılıkta Özel Tüketim Vergisi'ni kaldırdıklarına işaret ederek, belediye başkanlığı döneminde bunu talep ettiklerini, ancak kendileriyle dalga geçildiğini aktardı.
 
O zamanın iktidarından ucuz mazot istediklerinde 'Sizin paranız bol' cevabını aldıklarını kaydeden Başbakan, "Türkiye'nin bir kentinin Ankara'dan daha büyük imkanlara sahip olması mümkün mü?" diye sordu. Başbakan, bunun acısını çektikleri için konunun üzerinde durduklarını anlattı.

Başbakan Erdoğan, göreve geldiklerinde yaklaşık 2 bin 600 dolar olan kişi başı milli gelirin, şimdi 5 bin 500 dolara ulaştığını kaydetti. Bu rakamın çok daha artacağını söyleyen Erdoğan, 2013'te 10 bin dolar hedefine ulaşılacağını öngördü. Erdoğan, 2006'da denizcilik sektörüne verdikleri desteğin 263 trilyon liraya ulaştığını ve bunun yüzde 38'inin kamuya ait olduğunu bildirdi. Bugün taşımacılık fiyatlarının, artan maliyete rağmen 2003 yılındakiyle aynı olduğunu belirtti. Tersanelerin 2015'e kadar dolu olduğunu aktaran Başbakan, "Artık bazı tersanelerimiz sipariş alamayacak duruma geldi. Göreve geldiğimizde 35 civarında tersane varken, şimdi 65'e ulaştı. Bu, sektörün ne denli bir gelişme içinde olduğunu gösteriyor." değerlendirmesini yaptı.

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım da Türkiye'nin ulaşımda ve iletişimde kendi dönemlerinde hep ilkleri yaşadığını belirtti. Ülkelerin gelişmesinin bu iki konuda gelmiş oldukları noktaya bağlı olduğunu söyledi. Yıldırım, ulaşımda 2023 vizyonlarının Türkiye'yi dünyanın en büyük 10 ülkesi arasına sokmak olduğunu bildirdi. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş da, ulaşımda denizin payının her geçen gün arttığını ifade etti. Filolarını 92 vapura ulaştıracaklarını dile getirdi. İstanbul Deniz Otobüsleri'nin dünyanın en çok yolcu taşıyan kuruluşu haline geldiğini anlatan Topbaş, Osman Gazi'nin dünyanın ikinci en büyük feribotu olduğunu kaydetti. 
 
Törene Başbakan Erdoğan'ın yanı sıra Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ile vatandaşlar katıldı. Başbakan Erdoğan, Bakan Yıldırım ve Başkan Topbaş denizci şapkası giyerek feribotun ilk sefere çıkışı için kurdele kesti.

Osman Gazi'nin yapımını Avusturalyalı şirket Austral Ships üstlendi. Feribot seferleri İstanbul Yenikapı İDO terminali ile Bursa Güzelyalı arasında gerçekleştirilecek. Güzelyalı İskelesi 53 dönümlük arazi üzerine kuruldu. 12 milyon dolara mal olan iskele, 370 metrelik rıhtım, 10 metre genişlik ve 90 metre uzunluğunda. 200 araçlık otopark ve bin 380 metrekarelik terminal binası bulunuyor. Ayrıca terminal binasında 400 yolcu kapasiteli bekleme salonu, kafeterya, bilet gişeleri ve VIP salonu barındırıyor. İbrahim Balta, Erdal Şen, Yasin Kılıç, Hamza Erdoğan; İstanbul
 

ÖZDE İCRAAT

Hızlı feribotların Mudanya’da yanaşacağı iskelenin açılışını da yapan Başbakan Erdoğan, icraatlarını anlatırken, "Halep oradaysa arşın burada, olay bu. Lafta değil özde icraat bu" dedi.

 

 

Kaynak: Zaman Gazetesi

Fotoğraflar: DenizHaber.Com

Editör: TE Bilişim