BOĞAZDA KORSAN VAR!

Yaz aylarında rant kapısı haline gelen Boğaz’da, tur yapma ruhsatı bulunan Turyol ve Avrasya Dentur, korsan teknelere savaş açtı. Sadece Haliç’te çalışma ruhsatı bulunan 20 tekne, kendini Boğaz’a atınca ilgili kuruluşlar ve TÜRSAB’a şikayet edildi. Kaçak tekneler, yabancılardan 10 katı ücret istiyor.

Turizmde yılın en yoğun dönemi yaşanırken, yüzbinlerce yerli ve yabancı turistin ilgi gösterdiği en gözde turistik bölgelerden İstanbul Boğazı’nda kaçak tekneler kol geziyor. Sadece Haliç’te çalışma ruhsatı olmasına rağmen Boğaz’a açılan kaçak tekneler, hesapta olmadıkları için tehlike yaratırken, yabancılara fahiş fiyatlar uygulayıp, vergi kaybına da yol açıyorlar. Boğaz’da sadece 60 tekneli Turyol ile 40 tekneli Avrasya Dentur’un ruhsatı var.

Boğazın cazibesi

Ancak turistleri gezdiren yüzbinlerce dolarlık bu teknelere, yazın yüksek gelirin cazibesine kapılarak kendilerini Boğaz’a atan kaçak tekneler de katıldı. Boğaz’da çalışma ruhsatı bulunan Turizm ve Yolcu Deniz Taşıyıcılar Kooperatifi (Turyol) Başkanı Yunus Can, kaçak çalışan teknelerin isimlerini tek tek tespit ederek, Büyükşehir Belediyesi, Valilik, Sahil Güvenlik, Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği’ne (Türsab) şikayet etti.

3 YTL Yerine 30 YTL

Korsan teknelerin engellenmesini isteyen Turyol’un uyarı yazısında, turistik olarak dekore edilmiş 20 teknenin ismi de yer aldı. Yazıda korsan teknelerin Turyol teknelerinde 3 YTL olan (yerli ve yabancı için aynı) Boğaz turu için özellikle de yabancı turistlerden yaklaşık 10 katına çıkarak, kanunsuz olarak 30-40 YTL ücret alıp turizmi baltaladıkları vurgulanıyor.

İŞTE... Tespit edilen kaçak tekneler 

TURYOL Başkanı Yunus Can, korsan çalışan teknelerin boğazdaki onlarca iskeleye özel ilişkileri vasıtasıyla yanaşabildiklerini ve bu yolla ayırım yapamayan turistleri alarak boğaza açıldıklarını ifade etti. İstanbul Boğazı’nı kullanan yük ve yolcu gemisinin sayısı yılda 50 bini buluyor. İstanbul Boğazı’ndan geçen petrol tankerleri Supertotobet ve diğer tehlikeli yük taşıyan gemilerin sayısı son yedi yılda yüzde 90 arttı. 1996’da Boğazlar Bölgesi’nden transit geçen ve tehlikeli yük taşıyan gemi sayısı 4 bin 248 idi. Bu sayı 2004’de 8 bin 097’ye çıktı. İşte Turyol’un ilgililere şikayet ettiği korsan tekneler: Şenol 2, Akyel 2, Doğanyurt, Dersaadet 2, Mustafa Yıldıran, Murat Kaptan, Önder 2, Ayhan 5, Mustafa Kaptan, 5 Yunus Tur, Yunus Tur 1, Sandalcıoğlu, Sandalcıoğlu 1, Yeşilada 4, Kaptan Hakkı Tezol, M. Ercan, Kaşar 1, Barbaros, Alperen, Yavuz.

Kaynak:Tahsin Akça-Star Gazetesi

DenizHaber.Com

Editör: TE Bilişim