İstanbul Boğazı'nda dev denizanaları

Özgür ALTUNCU- Abdurrahman CENGİZ/İSTANBUL, (DHA)

İSTANBUL Boğazı'nın yüzeyini kaplayan dev denizanalarını görenler hayrete düşüyor. Uzmanlar, bazıları 4 kilogram ağırlığa kadar ulaşan denizanalarının sayısının dikkat çekici oranda arttığının altını çizerken, İstanbul Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi'nin araştırma gemisiyle boğazın çeşitli noktalarından incelenmek üzere denizanaları toplandı.

Beykoz, Sarıyer, Beşiktaş ve Üsküdar sahillerinde görülen dev denizanaları, sürekli hareket halinde. Akıntıya göre yer değiştiren denizanalarının küçük olanlarının yanı sıra ağırlığı 4 kiloya kadar çıkanları olduğu da görüldü. DHA muhabirleri, dev deniz analarının izini İstanbul Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Deniz Biyolojisi Anabilim Dalı'nın araştırma gemisiyle sürdü. Boğazdan çıkarılan deniz analarının büyüklüğünün yanısıra çok sık rastlanması dikkati çekti. Hem uzmanlara hem de sahilin müdavimi olan balıkçılara göre deniz anası yoğunluğu geçtiğimiz yıllara oranla çok daha fazla.
     
NEDENLERİNDEN BİRİ: KİRLİLİK

İstanbul Boğazı'nda artan organik kirlilik yükünün, denizanalarının çoğalması için uygun ortam sağladığını kaydeden İ.Ü. Su Ürünleri Fakültesi Deniz Biyolijisi Anabilim Dalı öğretim üyesi Dr. Ayhan Dede, “Evsel ve endüstriyel atıklar yüzünden deniz kirliliği devam ediyor. Ayrıca Karadeniz'e dökülen çok fazla nehir var. Bu nehirler çok miktarda organik madde taşıyor. İstanbul Boğazı, Karadeniz'den fazlasıyla etkileniyor. Haliyle organik maddelerle beslenen denizanası gibi canlılar çok daha fazla gelişme sağlıyor'' dedi.
     
DENİZANALARI ÇOĞALIRSA BALIKLAR AZALIR’

Denizanalarının nasıl bu kadar hızlı çoğaldığı sorusuna yanıt veren Dr. Ayhan Dede, “Denizanaları, bulundukları ortamda yeterli besin buluyorlar. Bunları yiyecek balıklar da yok. Dolayısıyla daha fazla büyüyorlar. Üstelik bunun yanında balıkların beslendiği besinleri tüketiyorlar. Denizanalarının aşırı artması, balığın besinsiz kalmasına sebep olabilir. Denizanaları balık yumurtaları için de tehdit. Balık yumurtalarını da yiyorlar, haliyle balık popülasyonunu du etkiliyorlar'' dedi.

Büyük deniz analarının insanlar için tehlikeli olup olmadığı sorusuna da yanıt veren Dr. Dede, “Tentakürleri (alt kolları) sayesinde avlarını yakalıyorlar. Üzerindeki yapışkanlı madde sayesinde küçük balıkları ve balık yumurtarlarını yakalıyor ve böyle besleniyorlar. Yakıcı kapsülleri var, dokunduğunuzda patlıyor. İnsanlara göre farklı etkileri olabilir. Alerjisi olarlarda deri üzerinde izler bırakabilir. Temas etmekten kaçınmak gerekir'' dedi.
     
İSTANBUL BOĞAZINI NASIL ETKİLEYECEK ?

Denizanalarının çoğalmasının İstanbul Boğazı için tehlike olup olmadığı konusunda konuşmanın erken olduğunu söyleyen Dr. Ayhan Dede, “Bu konuda araştırmalarımız sürüyor. Periyodik verilere ihtiyacımız var. Elimizde net bilgiler yok. Araştırmalarımız sürüyor'' dedi. Boğazın çeşitli yerlerinde deniz suyundan numuneler alan araştırma gemisi, topladığı deniz analarını da incelemek üzere İstanbul Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Labaratuarı'na götürdü.

Milliyet

Editör: TE Bilişim