İstanbul Boğazı'nda artık İHA'lar denetim yapacak

İBB'den yapılan açıklamaya göre mart ayından itibaren İstanbul boğazını kirleten gemiler İHA'lar (insansız hava aracı) tarafından denetlenecek

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığına bağlı Deniz Hizmetleri Müdürlüğü ekipleri, geçen yıl İstanbul Boğazı'nı ve denizi kirleten gemilere toplam 2,8 milyon lira ceza kesti. Deniz Hizmetleri Müdürlüğü ekipleri, İstanbul sınırları içerisinde deniz kirliliğinin önlenmesi amacıyla Karadeniz'den Ambarlı açıklarına kadar havadan ve denizden düzenli denetim yapıyor.

Ekipler, katı ve evsel atık deşarjı, kirli balast, petrol türevi, sintine basılması, tehlikeli madde ve kimyasallarla denizin kirletilmesini önlemek ve ihlalleri belirleyerek gerekli idari yaptırımları uygulamak amacıyla 3 denetim gemisiyle 24 saat aralıksız çalışıyor. Denetimler, gemilerin demirleme, bağlama ve bekleme yerleri, balıkçı barınakları, marinalarıyla kıyıya, iskele ve rıhtımlara bağlı bekleyen deniz araçlarında yoğunlukla yapılıyor.

Deniz araçlarından alınan numuneler, son teknolojiyle donatılmış laboratuvarda yapılan testlerin ardından kirletici özelliğe sahip olmaları halinde gerekli ceza işlemleri uygulanıyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanı Mustafa Tahmaz, yaptığı açıklamada, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın direktifleri doğrultusunda en ileri teknolojilerle çalışmalarını yürüttüklerini kaydetti.

İstanbul'da Boğaz'da ve Marmara Denizi'nde ceza uygulama yetkisinin İstanbul Büyükşehir Belediyesinde olduğunu ifade eden Tahmaz, çalışmaları İstanbul Liman Başkanlığı, Sahil Güvenlik Komutanlığı, Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğüyle işbirliği içinde yürüttüklerini aktardı.

Drone'lar devreye girecek

Mustafa Tahmaz, İstanbul Boğaz'ından geçen gemi sayısının yıllık 55 bini bulduğunu belirterek, şunları kaydetti: "2015 yılı itibariyle 28'i Türk bayraklı olmak üzere 90 gemiye cezai müeyyide uyguladık. Bunun karşılığında 2 milyon 814 bin lira ceza kestik. 3 denetim ekibimiz var. Bu gemilerimiz hızlı, manevra kabiliyeti yüksek ve teknolojik açıdan her türlü özelliği barındırıyor. Ekiplerimiz 24 saat esasına dayanan denetim uygulamaları yapıyor. Herhangi bir kirlilik tespit edildiğinde bu fotoğraflanıyor, kamera kaydı ve numune alınıyor. Daha sonra laboratuvarlarımızda alınan numuneler inceleniyor. Eğer standart değerler üzerinde bir kirlilik oluşturuyorsa yine kirletici geminin özelliğine, büyüklüğüne göre mevzuatta karşılığı olan cezai müeyyide uygulanıyor. İhtiyaca göre program dahilinde helikopterle denetim yapıyoruz. Mart başından itibaren Multikopter, Drone cihazlarla da inşallah denetim yapacağız, ekibimizin eğitimine başladık."

Editör: TE Bilişim