İstanbul Boğazı'na İlk Tüp İndirildi

Boğazın İki Yakasını Birbirine Bağlayan Marmaray Demiryolu Boğaz Tüp Geçişi Projesi Kapsamında Dev Bir Adım Atıldı Ve İstanbul Boğazı'na İlk Tüp Tünel İndirildi.

Marmaray Demiryolu Boğaz Tüp Geçişi Projesi kapsamında İstanbul Boğazı'na ilk tüp tünel indirildi. Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ın da katıldığı törende 11 nolu tüp tüneline boğazın tabanına yaklaşık 8 saatlik süre içerisinde yerleştirileceği belirtildi.

Üsküdar'da düzenlenen ilk tüp tünel indirme törenine Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım katıldı. Açılışta konuşan Bakan Yıldırım, "Proje bizim için çok önemli. 1904 ve 2004 yılları arasında uzanan 100 yıllık bir hayal burada gerçekleşiyor. İlk tüpü denize batırma işlemini burada gerçekleştireceğiz. Bu proje İstanbul trafiğini de rahatlatacak. Bu projeyle doğu ve batının ulaşım koridorunu denizin altından birleştirmiş oluyoruz. Bu projeyi 2010 yılında tamamlayacağız" dedi.  

Basın mensuplarının projenin bitirilme süresinin uzayacağı yönündeki sorusunu Yıldırım, "Projenin gecikme nedeni karadan ve denizden yapılan kazılar esnasında tarihi ve kültürel zenginliklere zarar vermek istemememizdir" şeklinde yanıt verdi.

Bu arada, Bakan Yıldırım'ın konuşma yaptığı platform üzerindeki basın mensularına ait kablolar karışınca Bakan Yıldırım, "Bu işi size bıraksaydık mahvedirdiniz" şeklinde espiri yaparak basın mensuplarının birbirine dolaşan mikrofonlarını çözdü.

Üçüncü köprü yapımına ilişkin sorulara Yıldırım, "Böyle bir şey yok. Konumuz bu değil" şeklinde yanıt verdi. Merhum hayırsever Kadir Has ile ilgili olarak Yıldırım, başsağlığı dileğinde bulunarak üzüntüsünü dile getirdi.

Konuşmaların ardından 11 nolu tüp tünel, "Ecem Sultan" isimli özel mekanizmayla İstanbul Boğazı'na indirilmeye başlandı. 135 metre boyunda, 15 metre 50 santimetre eninde ve 8 metre 50 santimetre derinliğindeki tüp tünelin yaklaşık 8 saat içerisinde boğazın tabanına oturması planlanıyor.

Yıldırım: 'Marmaray Projesi Sonlanıyor'

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Asya ile Avrupa Kıtalarını İstanbul Boğazı Altından Birleştirecek Olan Türkiye'nin 100 Yıllık Rüyası ve İstanbul'un Trafik Sorununu Büyük Ölçüde Rahatlatacak Marmaray Projesi'nde Adım Adım Sona Gelindiğini Söyledi.

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Asya ile Avrupa kıtalarını İstanbul Boğazı altından birleştirecek olan Türkiye'nin 100 yıllık rüyası ve İstanbul'un trafik sorununu büyük ölçüde rahatlatacak Marmaray Projesi'nde adım adım sona gelindiğini söyledi.

Yıldırım, Marmaray Projesi'nde ilk tüp tünelin İstanbul Boğazı'na batırılarak yerine yerleştirilmesi amacıyla Üsküdar'da inşa edilen iskelede düzenlenen basın toplantısında yaptığı konuşmada, ''Bugün asrın projesi diye adlandırılan Marmaray Projesi'nde önemli bir aşamaya geldik'' dedi.   

Projenin diğer önemli aşaması olan delme tünellerin kazı çalışmalarını Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da katıldığı törenle Ayrılıkçeşme'de başlatıklarını ifade eden Yıldırım, tünel çalışmalarının Ayrılıkçeşme-Üsküdar-Kazlıçeşme-Yenikapı arasında devam ettiğini bildirdi.

Bugün ise İstanbul Boğazı'nda 1384 metre uzunluğundaki bölüme 11 tüpün batırılacağı işlemde, ilk tüpün deniz dibine yerleştirilmesinin yapılacağını anlatan Yıldırım, ''Türkiye'nin 100 yıllık rüyası ve İstanbul'un trafik sorununu büyük ölçüde rahatlatacak Marmaray Projesi'nde adım adım sona geliyoruz'' dedi.

Kaynak: Ajanslar DHA ve AA

Alıntı:
www.haberler.com
Editör: TE Bilişim