"İstanbul Boğazı, Dünya Kılavuzluk Hizmetlerinin Ruhani Merkezi"

İMEAK Deniz Ticaret Odası Meclis Toplantısı bugün gerçekleşti. Toplantının Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Bakan Yardımcısının katılımından önceki bölümünde STK'lara da söz verildi. Bu bölümde Türk Kılavuz Kaptanlar Derneği Başkanı Emekli Baş Kılavuz Kaptan Saim Oğuzülgen söz aldı.

Oğuzülgen üç konuda bilgi vermek istediğini belirtti. Bunlardan birinin kılavuz kaptanlar ve kılavuzluk hizmetleri ile ilgili gelişmeler olduğunu söyleyen Kaptan Oğuzülgen son çıkan Gemi Adamları ve Kılavuz Kaptanlar yönetmeliği ile ilgili denizcilik idaresiyle davalık olmaktan üzüntü duyduğunu bunun ortak akıl ve sağ duyu ile düzeleceğine inandığını belirtti.

 Saim Oğuzülgen ikinci olarak kılavuzlukla ilgili gelişmelere değinerek  " kılavuz kaptanların vermiş olduğu kılavuzluk hizmetlerinin birinci önceliği kılavuzluk hizmetlerinin verildiği deniz  alanlarında seyir, can,mal ve çevre emniyeti ile deniz güvenliğini sağlamaktır.Bu hizmet devletin denizcilik idaresinin ilgili yasal düzenlemeleri doğrultusunda, ilgili tüm traflara eşit mesafede ve eşit menfaatler korunarak verilir. Bu bir tür kamu hizmetidir" dedi. 

İstanbulmaks Gemi Tipi Projesi

Proje olarak kendilerinin önerisi olarak boyu 199,9 metre, su çekimi 14,9 metre çift makineli ve baş iterli bir gemi modelini İstanbul Boğazından emniyetle  geçecek en büyük gemi olarak İSTANBULMAX ismini düya kamuoyunun bilgisine sunmak istediklerini anlatan Saim Oğuzülgen bu gemi tipinin bir an önce yasal hale getirilerek Türk Boğazları için uygulamaya konmasını istedi.

Denizci evi ve ticaret denizciliği müzesi

Kaptan Oğuzülgen 2005 yılında İstanbul'da gerçekleştirilen Uluslararası Kılavuz Kaptanlar Birliği Genel Kurulunda zamanın Birleşmiş Milletler Uluslararası Denizcilik Örgütü Genel Sekreteri Yunanlı Amiral Efthimitos Mitropolis yaptığı açılış konuşmasında İstanbul Booğazının Kılavuzluk Hizmetlerinin Ruhani Merkezi olduğunu belirttiğini söyleyerek sözlerine şöyle devam etti;" İşte ülkemizin sınırları içinde bulunan ve kılavuz kaptanların vermekte oldukları kılavuzluk hizmetlerinin ruhani merkezi olan İstanbul Boğazımızda Cumhuriyet döneminin ilk yıllarında inşa edilmiş, Kavak Kılavuzluk İstasyonu var. Ülkemizin en eski kılavuzluk istasyonu olan bu istasyonu dünyada ilk kez olacak şekilde "kılavuzluk müzesi" yapalım.Bu kılavuzluk istasyonunu bir müze ve denizciler evi yapmaya talibiz" dedi.

Editör: TE Bilişim