İstanbul'da attığı imzayı askıya aldı

Füze kriziyle gerilen ABD-Rusya ilişkilerine yeni darbe... Rusya, Avrupa'da silahsızlanmayı öngören AKKA anlaşmasını 'ABD ve NATO imzalamadığı için' askıya aldığını açıkladı..

ABD ile Rusya arasında Soğuk Savaş yıllarını hatırlatan gerginliğe neden olan "füze kalkanı" krizinde tehditler gerçeğe dönüşüyor... ABD'nin Doğu Avrupa'ya kurmayı planladığı füze kalkanından vazgeçmemesi halinde Avrupa'da silahların sınırlandırılmasını öngören AKKA'yı (Avrupa Konvansiyonel Silahlar Anlaşması) askıya almakla tehdit eden Rusya dediğini yaptı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, AKKA üyeliğini askıya alan kararnameyi resmen imzaladı. Kremlin gerekçe olarak da "Rusya'nın güvenliğini etkileyen, acil önlemler gerektiren olağanüstü koşullar" olduğunu belirtti.

NATO: HAYAL KIRIKLIĞI

ABD'nin İran'a karşı Doğu Avrupa'da kuracağı füze kalkanını kendisine tehdit olarak gören Putin, , Doğu Avrupa'yı vurmaktan AKKA'dan çekilmeye kadar bir dizi tehdit savurmuştu. ABD Başkanı George W. Bush'un yazlığında yaptıkları "İstakoz Zirvesi" de krizi çözemedi. İstanbul'da attığı imzayla AKKA'ya taraf olan Rusya, "İstanbul taahhütleri" olarak bilinen sözlerinde Moldova ve Gürcistan'daki üsleri boşaltmayı kabul etti. Türkiye, ABD ve NATO üyeleri onaylamak için Rusya'nın önce bu sözleri tutmasını şart koştu. Kremlin sözcüsü Dmitriy Peskov ise "Rusya onayladı. Diğerlerinin onaylamamasını tolere etmeyeceğiz" dedi. Anlaşmanın Avrupa güvenliği için kilit önemde olduğunu hatırlatan NATO sözcüsü James Appathurai, kararı "hayal kırıcı ve yanlış" olarak niteledi.

1999'da son imza atıldı ama henüz icraat yok

Avrupa'da Soğuk Savaş'ın getirdiği silahlanma yarışını durdurmak için Varşova Paktı ile NATO arasında 1990'da Paris'te imzalandı. Sovyetler ve Varşova Paktı'nın dağılması üzerine 1999'da İstanbul zirvesinde güncellendi. Yeni halinde "bloklar arası silah indirimi" yerine "coğrafi kısıtlama" getirildi. Atlantik'ten Ural dağlarına kadarki bölgede ağır silahlara sınırlama getiriyor. Rusya bu İstanbul versiyonunu onaylarken, ABD ve Avrupa, Rusya'nın Moldova ve Gürcistan'daki üslerinden tamamen çekilinceye kadar onaylamıyor.

Kaynak: Sabah Gazetesi

Editör: TE Bilişim