İsrail’de iktidarın büyük ortağı Likud Partisi’nin milletvekillerinden Moşe Feiglin, 1942’de batan ve 800 Yahudi mültecinin ölümüne neden olan Struma gemisi olayıyla ilgili Türkiye’nin özür dilemesi gerektiğini söyledi.

Facebook sayfasına yazdığı bir notta henüz İsrail devleti kurulmadan önce yaşanan olayda Yahudi mültecileri taşıyan geminin Ankara tarafından kaderine terk edildiğini ifade ederek Türkiye’nin bu yüzden özür dilemesi gerektiğini belirtti.

Ticari bir gemi olan Struma, Yeni Siyonist Derneği ve Betar Siyonist gençlik hareketinin girişimleriyle Aralık 1941’de Romanya’nın Constanta Limanı’ndan hareket etmişti. Gemide Romanya diktatörü Ion Antonescu’dan kaçan 781 Yahudi bulunuyordu. İngiltere’nin uyguladığı Yahudi göç kotalarına rağmen gemidekiler Filistin Mandası’na sığınmak istiyordu.

Motorlarındaki bir arıza nedeniyle gemi 16 Aralık 1941’de İstanbul’da demirlemek zorunda kaldı. Geminin yolcularına İngiltere’nin kendilerine vize vermeyeceği ve Türkiye’ye yerleşemeyecekleri bildirildi.

İngiltere’yle Türkiye arasında 10 hafta süren görüşmelerin ardından gemi Karadeniz’e çekildi. 24 Şubat 1942’de Sovyet denizaltısı Shch-213’ün torpidolarına hedef olan gemi battı. Olaydan sadece 19 yaşındaki David Stoliar isimli mülteci sağ kurtuldu.

Feiglin, Facebook’ta bunları yazdıktan sonra, “Bu ha’apala [Filistin mandasına yasadışı Yahudi göçü] tarihinin en büyük trajedisidir. Türklerin Küçük Asya olarak bilinen dev yarımadasında faşizmden kaçan mültecilere sığınacak bir yer bulunamamıştır. Türkler göçmenleri ölüme göndermiştir” yorumunu yaptı.

İsrail’in Türkiye’nin özrüne ya da parasına ihtiyaç duymadığını da yazan Feiglin, “Yahudi halkının özel bir yeteneği vardır – hatırlarlar” diye konuştu.
Editör: TE Bilişim