İsrail gazı için en iyi rota Türkiye

İran ve Azeri gazını dünyaya bağlayan Türkiye, enerjide yeni projeler için de en iyi güzergâh olarak görünüyor. Uzmanlar, Akdeniz gazı için Türkiye seçeneği üzerinde duruyor

Doğu Akdeniz'de keşfedilen doğalgaz serveti 'paraya' dönüşmek için rotasını arıyor. Önceki gün Ankara'da gerçekleştirilen "TUROGE Enerji Zirvesi"nde Akdeniz doğalgazının geleceği masaya yatırılırken, en iyi rotanın Türkiye olduğu vurgulandı.

Toplantıyı değerlendiren enerji uzmanları İsrail'in gerçekleştirdiği doğalgaz fizibiliteleri sonucu Türkiye'ye yıllık 8 milyar metreküp doğalgaz ihraç etmek istediğini ve yakın zamanda önemli ortaklıkların gündeme geleceğini belirtti. Turcas Yönetim Kurulu Üyesi Matthew Bryza, Doğu Akdeniz hidrokarbon keşiflerinin bir yılda keşfedilen en büyük rezerv olduğunu söyledi. Bryza, İsrail'in rezerv açısından önemli bir noktada olduğunu belirterek, bu nedenle Kıbrıs'da yapılması hedeflenen Vasilikas Terminali'ni değil, kendi ülkesinde kuracağı bir tesisi kullanmak isteyeceğini söyledi. 

BÖLGEYİ ETKİLEYECEK 

Dışişleri Bakanlığı Enerji ve Çevre Genel Müdürü Emre Yunt, Doğu Akdeniz rezervinin bölgedeki tüm ülkeleri etkileyeceğini ve ülkelerin bu kaynaklardan yaralanmak isteyeceklerini vurguladı. Hali hazırda Filistin ve Ürdünlü firmaların Doğu Akdeniz rezervi için ilk anlaşmaları yaptığını belirten Yunt, "İsrail, Lübnan, Kıbrıs ve Türkiye arasında yapılabilecek hatlar var. 2035'ten itibaren Türkiye'nin yıllık gaz talebi 75 milyar metreküp'e ulaşacak. Türkiye bölgede en güvenilir ve karlı piyasa. Türkiye Avrupa'ya uzanan en fizıbıl ve sürdürülebilir boru hattını sağlayabilecek seçim" değerlendirmesi yaptı. 

Editör: TE Bilişim