İngiltere'nin Kuzeyindeki Shetland bölgesinin petrol limanı Sullom Voe'de hizmet veren "Solan" ve "Bonxie" adlı 90 ton kanca gücüne sahip römorkörler liman tarafından hizmetten çekildi. Hizmetten çekme nedeni olarak römorkörlerin manevra yeteneklerinde görülen olumsuzluklar gösterildi.

En son limanda meydana gelen kaza da bardağı taşıran son damla oldu.

BP tarafından işletilen Schiehallion petrol yataklarından limana sürekli  petrol taşıyan tankerlerden Loch Rannoch, limandan kalkış manevrası esnasında Solan adlı römorkörle çarpıştı.

Solan, geçtiğimiz İspanya'da inşa ettirilen ve Şubat ayında teslim alınan 7 milyon Sterlinlik iki adet römorkörden birisi.

Kaza, petrolü boşaltarak petrol bölgesine gidecek olan Loch Rannoch adlı tankerin kalkış manevrasında meydana geldi. 128.700 DWT'luk tankerin kalkış manevrasında SOLAN gemiye yakın hizmet verirken birden bire römorkörün hem kontrolü hem de makineleri devre dışı kaldı.

Bu esnada 5 knots süratle ilerlemekte olan tanker, römorköre kıç tarafından çarptı. Bu esnada yeniden kontrolü devreye giren römorkör, rıhtıma dönmeyi başardı.

Kaza sonrası yapılan incelemede römorkörde herhangi bir mekanik hataya rastlanılamadı.

Bunun üzerine liman römorkörleri hizmetten çekti.

"Solan" ve kızkardeşi "Bonxie" bu yılın başlarında tersaneye girerek manevra yeteneklerini arttıracak şekilde teknelerinde modifikasyona gidilecek.  

 

Editör: TE Bilişim